Indecomm Aptitude Interview Questions & Answers

  1. Question 1. 12.5 + 10 1/4 Of 100 ÷ 10% Of 10 = ?

    Answer :

    12.5 + 10 1/4 of 100 ÷ 10% of 10

    = 12.5 + 41/4 of 100 ÷ 10/100 of 10

    = 12.5 + 41(25) ÷ 1 = 12.5 + 1025 = 1037.5.

  2. Question 2. 66% Of 33.33% Of 66.66% Of ? = 30

    Answer :

    16.66% of 33.33% of 66.66% of x = 30

     = 1/6 of 1/3 of 2/3 of x = 30 

    => (30 * 6 * 3 * 3)/2  => x = 810

  3. Aptitude Interview Questions

  4. Question 3. A Train Passes A Station Platform In 36 Sec And A Man Standing On The Platform In 20 Sec. If The Speed Of The Train Is 54 Km/hr. What Is The Length Of The Platform?

    Answer :

    Speed = 54 * 5/18 = 15 m/sec.

    Length of the train = 15 * 20 = 300 m.

    Let the length of the platform be x m . Then, 

    (x + 300)/36 = 15 => x = 240 m.

  5. Question 4. A 300 M Long Train Crosses A Platform In 39 Sec While It Crosses A Signal Pole In 18 Sec. What Is The Length Of The Platform?

    Answer :

    Speed = 300/18 = 50/3 m/sec.

    Let the length of the platform be x meters.

    Then, (x + 300)/39 = 50/3

    3x + 900 = 1950 => x = 350 m.

  6. Question 5. A Train Speeds Past A Pole In 15 Sec And A Platform 100 M Long In 25 Sec, Its Length Is?

    Answer :

    Let the length of the train be x m and its speed be y m/sec.

    Then, x/y = 15 => y = x/15

    (x + 100)/25 = x/15 => x = 150 m.

  7. Infosys Technical Interview Questions

  8. Question 6. A Train Moves Fast A Telegraph Post And A Bridge 264 M Long In 8 Sec And 20 Sec Respectively. What Is The Speed Of The Train?

    Answer :

    Let the length of the train be x m and its speed be y m/sec.

    Then, x/y = 8 => x = 8y

    (x + 264)/20 = y

    y = 22

    Speed = 22 m/sec = 22 * 18/5 = 79.2 km/hr.

  9. Question 7. How Many Seconds Will A 500 M Long Train Take To Cross A Man Walking With A Speed Of 3 Km/hr In The Direction Of The Moving Train If The Speed Of The Train Is 63 Km/hr?

    Answer :

    Speed of train relative to man = 63 – 3 = 60 km/hr.

    = 60 * 5/18 = 50/3 m/sec.

    Time taken to pass the man = 500 * 3/50 = 30 sec.

  10. HR Interview Questions

  11. Question 8. A Jogger Running At 9 Km/hr Along Side A Railway Track Is 240 M Ahead Of The Engine Of A 120 M Long Train Running At 45 Km/hr In The Same Direction. In How Much Time Will The Train Pass The Jogger?

    Answer :

    Speed of train relative to jogger = 45 – 9 = 36 km/hr.

    = 36 * 5/18 = 10 m/sec.

    Distance to be covered = 240 + 120 = 360 m.

    Time taken = 360/10 = 36 sec.

  12. Question 9. A Train 110 M Long Is Running With A Speed Of 60 Km/hr. In What Time Will It Pass A Man Who Is Running At 6 Km/hr In The Direction Opposite To That In Which The Train Is Going?

    Answer :

    Speed of train relative to man = 60 + 6 = 66 km/hr.

    = 66 * 5/18 = 55/3 m/sec.

    Time taken to pass the men = 110 * 3/55 = 6 sec.

  13. Yahoo Aptitude Interview Questions

  14. Question 10. Two Trains 140 M And 160 M Long Run At The Speed Of 60 Km/hr And 40 Km/hr Respectively In Opposite Directions On Parallel Tracks. The Time Which They Take To Cross Each Other Is?

    Answer :

    Relative speed = 60 + 40 = 100 km/hr.

    = 100 * 5/18 = 250/9 m/sec.

    Distance covered in crossing each other = 140 + 160 = 300 m.

    Required time = 300 * 9/250 = 54/5  = 10.8 sec.

  15. Question 11. Two Trains Are Moving In Opposite Directions At 60 Km/hr And 90 Km/hr. Their Lengths Are 1.10 Km And 0.9 Km Respectively. The Time Taken By The Slower Train To Cross The Faster Train In Seconds Is?

    Answer :

    Relative speed = 60 + 90 = 150 km/hr.

    = 150 * 5/18 = 125/3 m/sec.

    Distance covered = 1.10 + 0.9 = 2 km = 2000 m.

    Required time = 2000 * 3/125 = 48 sec.

  16. SAP Aptitude Interview Questions

  17. Question 12. A Train 125 M Long Passes A Man, Running At 5 Km/hr In The Same Direction In Which The Train Is Going, In 10 Sec. The Speed Of The Train Is?

    Answer :

    Speed of the train relative to man = 125/10 = 25/2 m/sec.

    = 25/2 * 18/5 = 45 km/hr

    Let the speed of the train be x km/hr. Then, relative speed = (x – 5) km/hr.

    x – 5 = 45 => x = 50 km/hr.

  18. Aptitude Interview Questions

  19. Question 13. A And B Starts A Business With Rs.8000 Each, And After 4 Months, B Withdraws Half Of His Capital How Should They Share The Profits At The End Of The 18 Months?

    Answer :

    A invests Rs.8000 for 18 months, but B invests Rs.8000 for the first 4 months and then withdraws Rs.4000.

    So, the investment of B for remaining 14 months is Rs.4000 only.

    A             :                 B

    8000*18 : (8000*4) + (4000*14)

    14400     : 88000

    A:B = 18:11.

  20. Question 14. A And B Invests Rs.10000 Each, A Investing For 8 Months And B Investing For All The 12 Months In The Year. If The Total Profit At The End Of The Year Is Rs.25000, Find Their Shares?

    Answer :

    The ratio of their profits A:B = 8:12 = 2:3

    Share of A in the total profit = 2/5 * 25000 = Rs.10000 Share of A in the total profit = 3/5 * 25000 = Rs.15000.

  21. Question 15. A Is A Working Partner And B Is A Sleeping Partner In The Business. A Puts In Rs.15000 And B Rs.25000, A Receives 10% Of The Profit For Managing The Business The Rest Being Divided In Proportion Of Their Capitals. Out Of A Total Profit Of Rs.9600, Money Received By A Is?

    Answer :

    15:25 => 3:5

    9600*10/100 = 960

    9600 – 960 = 8640

    8640*3/8 = 3240 + 960

                     = 4200.

  22. Oracle Aptitude Interview Questions

  23. Question 16. P And Q Started A Business With Respective Investments Of Rs. 4 Lakhs And Rs. 10 Lakhs. As P Runs The Business, His Salary Is Rs. 5000 Per Month. If They Earned A Profit Of Rs. 2 Lakhs At The End Of The Year, Then Find The Ratio Of Their Earnings?

    Answer :

    Ratio of investments of P and Q is 2 : 5 

    Total salary claimed by P = 12 * 5000 = Rs. 60000 

    Total profit = Rs. 2 lakhs. 

    Profit is to be shared = Rs. 140000 

    Share of P = (2/7) * 140000 = Rs. 400000

    Share of Q = Rs. 100000

    Total earnings of P = (60000 + 40000) = Rs. 100000

    Ratio of their earnings = 1 : 1.

  24. Question 17. Four Car Rental Agencies A, B, C And D Rented A Plot For Parking Their Cars During The Night. A Parked 15 Cars For 12 Days, B Parked 12 Cars For 20 Days, C Parked 18 Cars For 18 Days And D Parked 16 Cars For 15 Days. If A Paid Rs. 1125 As Rent For Parking His Cars, What Is The Total Rent Paid By All The Four Agencies?

    Answer :

    The ratio in which the four agencies will be paying the rents = 15 * 12 : 12 * 20 : 18 * 18 : 16 * 15

    = 180 : 240 : 324 : 240 = 45 : 60 : 81 : 60

    Let us consider the four amounts to be 45k, 60k, 81k and 60k respectively.

    The total rent paid by the four agencies = 45k + 60k + 81k + 60k= 246k

    It is given that A paid Rs. 1125

    45k = 1125 => k = 25

    246k = 246(25) = Rs. 6150

    Thus the total rent paid by all the four agencies is Rs. 6150.

  25. Apple Technical Interview Questions

  26. Question 18. A Started A Business With An Investment Of Rs. 70000 And After 6 Months B Joined Him Investing Rs. 120000. If The Profit At The End Of A Year Is Rs. 52000, Then The Share Of B Is?

    Answer :

    Ratio of investments of A and B is (70000 * 12) : (120000 * 6) = 7 : 6

    Total profit = Rs. 52000

    Share of B = 6/13 (52000) = Rs. 24000.

  27. Infosys Technical Interview Questions

  28. Question 19. A, B And C Started A Business With Capitals Of Rs. 8000, Rs. 10000 And Rs. 12000 Respectively. At The End Of The Year, The Profit Share Of B Is Rs. 1500. The Difference Between The Profit Shares Of A And C Is?

    Answer :

    Ratio of investments of A, B and C is 8000 : 10000 : 12000 = 4 : 5 : 6

    And also given that, profit share of B is Rs. 1500

    => 5 parts out of 15 parts is Rs. 1500

    Now, required difference is 6 – 4 = 2 parts

    Required difference = 2/5 (1500) = Rs. 600.

  29. Question 20. A And B Start A Business, With A Investing The Total Capital Of Rs.50000, On The Condition That B Pays A Interest @ 10% Per Annum On His Half Of The Capital. A Is A Working Partner And Receives Rs.1500 Per Month From The Total Profit And Any Profit Remaining Is Equally Shared By Both Of Them. At The End Of The Year, It Was Found That The Income Of A Is Twice That Of B. Find The Total Profit For The Year?

    Answer :

    Interest received by A from B = 10% of half of Rs.50000 = 10% * 25000 = 2500.

    Amount received by A per annum for being a working partner = 1500 * 12 = Rs.18000.

    Let ‘P’ be the part of the remaining profit that A receives as his share. Total income of A = (2500 + 18000 + P)

    Total income of B = only his share from the remaining profit = ‘P’, as A and B share the remaining profit equally.

    Income of A = Twice the income of B

    (2500 + 18000 + P) = 2(P)

    P = 20500

    Total profit = 2P + 18000

    = 2*20500 + 18000 = 59000.

  30. TCS Aptitude Interview Questions

  31. Question 21. A Boat Goes 24 Km Downstream In 10 Hours, It Takes 2 Hours More To Cover The Same Distance Against The Stream. What Is The Speed Of The Boat In Still Water?

    Answer :

    Speed downstream = 24/10 km/hr = 2.4 km/hr 

    Speed upstream = 24/12 km/hr = 2 km/hr 

    Speed of the boat in still water = ½ (2.4 +2)km/hr = 2.2 km/hr.

  32. Question 22. A Steamer Goes Downstream From One Port To Another In 4 Hours, It Covers The Same Distance Upstream In 5 Hours. If The Speed Of The Stream Is 2km/hr,the Distance Between The Two Parts Is?

    Answer :

    Let the distance between the two parts be x km. 

    Then speed downstream = x/4 km/hr. 

    Speed Upstream = x/5 km/hr 

    Speed of the stream = ½ (x/4 –x/5) 

    Therefore, ½(x/4 –x/5) = 2. => x/4 –x/5 = 4 => x = 80. 

    Hence, the distance between the two ports is 80km.

  33. Question 23. A Boat Covers A Distance Of 30 Km In 2 ½ Hours Running Downstream While Returning It Covers The Same Distance In 3 ¾ Hours. What Is The Speed Of The Boat In Still Water?

    Answer :

    Speed downstream = (30 x 2/5)km/hr = 12km/hr

    Speed upstream = (30 x 4/15) km/hr = 8 km/hr 

    Speed of boat in still water = ½ (12 + 8)km/hr = 10 km/hr.

  34. Infosys Aptitude Interview Questions

  35. Question 24. The Speed Of A Motor Boat Is That Of The Current Of Water As 36:5. The Boat Goes Along With The Current In 5 Hours 10 Min, It Will Come Back In?

    Answer :

    Let the speed of motor boat be 36x km/hr and that of current of water be 5x km/hr 

    Speed downstream = (36x +5x)km/hr = 41x km/hr 

    Speed upstream = (36 -5x)km/hr = 31x km/hr 

    Distance covered downstream = (41x × 31/6)km 

    Distance upstream = [1271x/6 × 1/31x]hrs 

    = 41/6 hrs = 6hrs 50 min.

  36. HR Interview Questions

  37. Question 25. The Length Of A Rectangular Plot Is Increased By 25%. To Keep It’s Area Uncharged The Width Of The Plot Should Be?

    Answer :

    Let the length be x metres and breadth be y metres 

    Then it’s area =(xy)m2 

    New length =(125/100 x)m =(5x/4)m. 

    Let the new breadth be 2 metres 

    Then xy 5x/4 x 2 => 2 = 4/5 y 

    Decreased in width =(y -4/5 y) = y/5 metres 

    Decreased % in width =(y/5 x 1/y x 100)% = 20%.

  38. Question 26. If The Length Of A Rectangle Is Increased By 20% And It’s Breadth Is Decreased By 20% Then It Area?

    Answer :

    Let length = x metres and breadth = y metres, then area =(xy) 

    New length =(120/100x)m = 6x/5 m 

    New breadth =(80/100 y)m 

    New area =(6x/5 x 4y/5)m2 = (24/25 xy)m2 

    Decreased in area =(xy – 24/25 xy)m2= xy/25 m2

    Decreased % =(xy/25 x 1/xy x 100)% = 4%.

  39. IBM Aptitude Interview Questions

  40. Question 27. The Perimeter Of A Rectangle Is 60m. If It’s Length Is Twice Its Breadth Then Its Area Is?

    Answer :

    Let the breadth be x metres then length = 2x metres

    => 2(2x+x) = 60 

    => 6x =60 

    => x =10 

    l = 20m and b =10m 

    => Area =(20 x 10) Sq.m = 200 Sq.m.

  41. Yahoo Aptitude Interview Questions

  42. Question 28. The Area Of A Rectangle Is 12 Sq.metres And It’s Length Is 3 Times That Of It’s Breadth. What Is The Perimeter Of The Rectangle?

    Answer :

    Let the breadth be x metres , then it’s length = 3x metres

    =>3x × x =12 

    => x2= 4 

    => x =2 l=6m, b =2m 

    => Perimeter = 2(6+2)m = 16m.

  43. Question 29. The Length Of A Rectangular Increased By 10% And It;s Breadth Is Decreased By 10 %. Then The Area Of The New Rectangle Is?

    Answer :

    Length of the be let ‘l’ units and breadth be b units 

    Area =lb sq. Units 

    Now length =(110/100 l) = 11l/10 

    New breadth =(90/100 b) = 96/10 

    Now area (11l/10 x 96/10)Sq.units = (99/100 lb)sq.unit 

    Area decreased = (lb -99/100 lb)sq.units =lb/100 sq.Units 

    Percentage decreased =(lb/100 x 1/lb x 100)% = 1%.

  44. Capgemini Aptitude Interview Questions

  45. Question 30. How Many Meters Of Carpet 63cm Will Be Required To Be A Floor Of A Room 14m By 9cm?

    Answer :

    Width of the carpet = 63/100 m let it’s length be x metres

    Then x × 63/100 = 14 x 9 

    => x =(14 x 9 x 100/63) = 200m 

    Length = 200m.

  46. Question 31. The Wheels Revolve Round A Common Horizontal Axis. They Make 15, 20 And 48 Revolutions In A Minute Respectively. Starting With A Certain Point On The Circumference Down Wards. After What Interval Of Time Will They Come Together In The Same Position?

    Answer :

    Time for one revolution = 60/15 = 4

    60/ 20 = 3

    60/48 = 5/4

    LCM of 4, 3, 5/4

    LCM of Numerators/HCF of Denominators = 

    60/1 = 60.

  47. Question 32. Find The Lowest 4-digit Number Which When Divided By 3, 4 Or 5 Leaves A Remainder Of 2 In Each Case?

    Answer :

    Lowest 4-digit number is 1000.

    LCM of 3, 4 and 5 is 60.

    Dividing 1000 by 60, we get the remainder 40. Thus, the lowest 4-digit number that exactly divisible by 3, 4 and 5 is 1000 + (60 – 40) = 1020.

    Now, add the remainder 2 that’s required. Thus, the answer is 1022.

  48. Cognizant Aptitude Interview Questions

  49. Question 33. Find The Greatest Number That, While Dividing 47, 215 And 365, Gives The Same Remainder In Each Case?

    Answer :

    Calculate the differences, taking two numbers at a time as follows:

    (215-47) = 168

    (365-215) = 150

    (365-47) = 318

    HCF of 168, 150 and 318 we get 6, which is the greatest number, which while dividing 47, 215 and 365 gives the same.

    emainder in each cases is 5.

  50. SAP Aptitude Interview Questions

  51. Question 34. A Room Is 6 Meters 24 Centimeters In Length And 4 Meters 32 Centimeters In Width. Find The Least Number Of Square Tiles Of Equal Size Required To Cover The Entire Floor Of The Room?

    Answer :

    Length = 6 m 24 cm = 624 cm

    Width = 4 m 32 cm = 432 cm

    HCF of 624 and 432 = 48

    Number of square tiles required = (624 * 432)/(48 * 48) = 13 * 9 = 117.

  52. Question 35. A Drink Vendor Has 80 Liters Of Maaza, 144 Liters Of Pepsi And 368 Liters Of Sprite. He Wants To Pack Them In Cans, So That Each Can Contains The Same Number Of Liters Of A Drink, And Doesn’t Want To Mix Any Two Drinks In A Can. What Is The Least Number Of Cans Required?

    Answer :

    The number of liters in each can = HCF of 80, 144 and 368 = 16 liters.

    Number of cans of Maaza = 80/16 = 5

    Number of cans of Pepsi = 144/16 = 9

    Number of cans of Sprite = 368/16 = 23

    The total number of cans required = 5 + 9 + 23 = 37 cans.

  53. Question 36. The Sum Of The Two Numbers Is 12 And Their Product Is 35. What Is The Sum Of The Reciprocals Of These Numbers?

    Answer :

    Let the numbers be a and b. Then,

    a + b = 12 and ab = 35.

    (a + b)/ab = 12/35

    = (1/b + 1/a) = 12/35

    Sum of reciprocals of given numbers = 12/35.

  54. Oracle Aptitude Interview Questions

  55. Question 37. How Many Of The Following Numbers Are Divisible By 132?

    Answer :

    264, 396, 462, 792, 968, 2178, 5184, 6336

    132 = 11 * 3 * 4

    Clearly, 968 is not divisible by 3

    None of 462 and 2178 is divisible by 4

    And, 5284 is not divisible by 11

    Each one of the remaining four numbers is divisible by each one of 4, 3 and 11.

    So, there are 4 such numbers.

  56. Question 38. Which One Of The Following Numbers Is Exactly Divisible By 11?

    Answer :

    (4 + 5 + 2) – (1 + 6 + 3) = 1, not divisible by 11.

    (2 + 6 + 4) – (4 + 5 + 2) = 1, not divisible by 11.

    (4 + 6 + 1) – (2 + 5 + 3) = 1, not divisible by 11.

    (4 + 6 + 1) – (2 + 5 + 4) = 0. 

    So, 415624 is divisible by 11.

  57. Question 39. 9 3/4 + 7 2/17 – 9 1/15 = ?

    Answer :

     Given sum = 9 + 3/4 + 7 + 2/17 – (9 + 1/15)

    = (9 + 7 – 9) + (3/4 + 2/17 – 1/15)

    = 7 + (765 + 120 – 68)/1020 = 7 817/1020.

  58. Question 40. The Surface Area Of A Cube Is 726m2, Its Volume Is?

    Answer :

    6a2= 726 

    => a2 = 121 

    => a = 11 Cm 

    Therefore, Volume of the cube 

    = (11 × 11 × 11) cm3 = 1331 cm3.

  59. Apple Technical Interview Questions

  60. Question 41. If The Length, Breadth And The Height Of A Cuboid Are In The Ratio 6: 5: 4 And If The Total Surface Area Is 33300 Cm2, Then Length Breadth And Height In Cms, Are Respectively?

    Answer :

    Length = 6x

    Breadth = 5x 

    Height = 4x in cm 

    Therefore, 2(6x × 5x + 5x × 4x + 6x × 4x) = 33300 

    148x2 = 33300 

    => x2 = 33300/148 = 225 

    => x = 15. 

    Therefore, Length = 90cm, 

    Breadth = 75cm, 

    Height = 60cm 

    90, 75 , 60 cm.

  61. Question 42. Rajan Got Married 8 Years Ago. His Present Age Is 6/5 Times His Age At The Time Of His Marriage. Rajan’s Sister Was 10 Years Younger To Him At The Time Of His Marriage. The Age Of Rajan’s Sister Is?

    Answer :

    Let Rajan’s present age be x years. 

    Then, his age at the time of marriage = (x – 8) years.

    x = 6/5 (x – 8) 

    5x = 6x – 48 => x = 48

    Rajan’s sister’s age at the time of his marriage = (x – 8) – 10 = 30 years.

    Rajan’s sister’s present age = (30 + 8) = 38 years.

  62. TCS Aptitude Interview Questions

  63. Question 43. The Sum Of The Ages Of 5 Children Born At The Intervals Of 3 Years Each Is 50 Years. What Is The Age Of The Youngest Child?

    Answer :

    Let the ages of the children be x, (x + 3), (x + 6), (x + 9) and (x +12) years. 

    Then, x + (x + 3) + (x + 6) + (x + 9) + (x + 12) = 50

    5x = 20 => x = 4.

    Age of youngest child = x = 4 years.

  64. Question 44. Ayesha’s Father Was 38 Years Of Age When She Was Born While Her Mother Was 36 Years Old When Her Brother Four Years Younger To Her Was Born. What Is The Difference Between The Ages Of Her Parents?

    Answer :

    Mother’s age when Ayesha’s brother was born = 36 years.

    Father’s age when Ayesha’s brother was born = (38 + 4) = 42 years.

    Required difference = (42 – 36) = 6 years.

  65. Question 45. The Sum Of The Ages Of A Son And Father Is 56 Years After Four Years The Age Of The Father Will Be Three Times That Of The Son. Their Ages Respectively Are?

    Answer :

    Present ages of son and father be x years (56 -x)years

    (56- x +4) = 3(x + 4) or 4x =48 or x = 12 

    Ages are 12 years, 44 years.

  66. Question 46. Pushpa Is Twice As Old As Rita Was Two Years Ago If The Difference Between Their Ages Is 2 Years, How Old Is Pushpa Today?

    Answer :

    Rita’s age 2 years ago be x years 

    Pushpa’s present age =(2x) years 

    2x –(x +2) =2 => x =4 

    Therefore pushpa’s present age = 8 years.

  67. Question 47. Sameer Spends 40 % Of His Salary On Food Article, And 1/3 Rd Of The Remaining On Transport. If He Saves Rs. 450 Per Month Which Is Half Of The Balance After Spending On Food Items And Transport. What Is This Monthly Salary?

    Answer :

    Suppose, salary = Rs. 100 

    Expenditure on food = Rs. 40 

    Balance = Rs. 60 

    Expenditure on transport = 1/3 × Rs. 60 = Rs. 20 

    Now, balance = Rs. 40 

    Saving = Rs. 20 

    If saving is = Rs. 20 

    Salary = Rs. 100 

    If saving is Rs. 450, 

    salary = Rs (100/20 x 450) = Rs. 2250.

  68. Question 48. The Price Of An Article Has Been Reduced By 25 %. In Order To Restore The Original Price, The New Price Must Be Increased By?

    Answer :

    Let original price = Rs. 100. 

    Reduced Price = Rs. 75. 

    Increase on Rs. 75 = Rs. 25 

    Increase on 100 = (25/75 x 100) % = 33 1/3 %.

  69. Question 49. The Length Of A Rectangle Is Increased By 60 %. By What Percent Would The Width Have To Be Decreased To Maintain The Same Area?

    Answer :

    Let length = 100 m. 

    Breath = 100 m. 

    New length = 160 m.

    New breath = x meters 

    Then, = 160 × x = 100 × 100 

    (or) X = (100 ×100)/160 × 125/2 

    Decrease in breadth = (100- 125/2) % = 37 ½ %.

  70. Question 50. Water Tax Is Increased By 20% But Its Consumption Is Decreased By 20 %. Then, The Increase Or Decrease In The Expenditure Of The Money Is?

    Answer :

    Let tax = Rs. 100 and consumption = 100 units 

    Original Expenditure = Rs. (100 × 100) = Rs. 10000 

    New Expenditure = Rs. (120 × 80) = Rs. 9600 

    Decrease in expenditure = (400/10000 x 100) % = 4 %.

  71. Question 51. On Decreasing The Price Of T.v. Sets By 30 % Its Sale Is Increased By 20 %. What Is The Effect On The Revenue Received By The Shopkeeper?

    Answer :

    Let price = Rs. 100, Sale = 100 

    Then Sale Value = Rs. (100 × 100) = Rs. 10000 

    New Sale Value = Rs. (70 × 120) = Rs. 8400 

    Decrease % = (1000/10000 x 100) % = 16 %.

  72. Question 52. A Man’s Basic Pay For A 40 Hour Week Is Rs. 20 Overtime Is Paid For At 25 % Above The Basic Rate, In A Certain Week He Worked Overtime And His Total Wage Was Rs. 25. He Therefore Worked For A Total Of?

    Answer :

    Basic rate per hour = Re. (20/40) = Re. 1/2. 

    Overtime per hour = 125 % of Re. 1/2 = Re.5/8. 

    He worked x hours overtime. 

    Then 20 + 5/8 x = 25 (or) = 5/8 x = 5 

    X = 40/5 = 8 hours 

    => he worked in all for (40 + 8) = 48 hours.

  73. Question 53. If 35% Of A Number Is 12 Less Than 50% Of That Number, Then The Number Is?

    Answer :

    Let the number be x. Then,

    50% of x – 35% of x = 12

    50/100 x – 35/100 x = 12

    x = (12 * 100)/15 = 80.

  74. Question 54. The Price Of An Article Is Cut By 10%. To Restore It To The Former Value, The New Price Must Be Increased By?

    Answer :

    Let the price of the article = Rs.100

    New price = 100 – 10 = 90

    Therefore the new price must be increased by(100−90)×100/90=100/9%=11 1/9%.

  75. Question 55. The Income Of A Broker Remains Uncharged Though The Rate Of Commission Is Increased From 4 % To 5 % The Percentage Of A Slump In Business Is?

    Answer :

    Let the business value changes from x to y. 

    Then 4 % of x = 5 % of y of 4/100 × x = 5/100 × y 

    or y = 4/5 x. 

    Change in business = (x – 4/5 x) = 4/5 x. 

    Percentage slump in business 

    = (1/5 x ×1/x × 100)% = 20%.

  76. Question 56. If 20% Of A Number, Then 120% Of That Number Will Be?

    Answer :

    Let the number x. Then,

    20% of x = 120

    x = (120 * 100)/20 = 600

    120% of x = (120/100 * 600) = 720.

  77. Question 57. Two-fifth Of One-third Of Three-seventh Of A Number Is 15. What Is 40% Of That Number?

    Answer :

    Let the number be x. Then,

    2/5 of 1/3 of 3/7 of 

    x = 15 => x = (15 * 5/3 * 3 * 5/2) = 525/2

    40% of 525/2 = (40/100 * 525/2) = 105.

  78. Question 58. The Difference Between A Number And Its Two-fifth Is 510. What Is 10% Of That Number?

    Answer :

    Let the number be x. Then,

    x – 2/5 x = 510

    x = (510 * 5)/3 = 850

    10% of 850 = 85.