Import Manager Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Is Chamber Of Commerce?

    Answer :

    It is an association of businessmen whose reason is to endorse money-making and industrial happiness in the community.

  2. Question 2. What Is Clean Bill Of Lading?

    Answer :

    It is a bill signed by the transportation company. Its work is to check the process of shipment in the good and appropriate conditions.

  3. Peachtree Accounting Interview Questions

  4. Question 3. What Do You Mean By The Term Import And Export?

    Answer :

    Import is the trading process, when we buy various resources such as products and services, carry them from another country and ship it to the home country. Export is the supply of these resources from home country to another country for shipment purpose.

  5. Question 4. What Do You Mean By Shipment?

    Answer :

    Shipment is an act or an illustration of shipping the resources.

  6. Production and Operations Management Tutorial

  7. Question 5. What Is Collection In Exports?

    Answer :

    It is the process of collecting money for a merchant against a draft drawn on a bargain hunter abroad.

  8. Production and Operations Management Interview Questions

  9. Question 6. What Do You Mean By The Certificate Of Origin?

    Answer :

    Certificate of Origin is a kind of documents in which the certification of the merchandise is made as the origin of the country.

  10. Question 7. What Is Consignee?

    Answer :

    It is a firm, person or representative, to whom a shipper or seller sends merchandise .He, is considered as the owner of the merchandise for the reason of the imbursement of customs duties.

  11. Supply Chain Management Tutorial
    Operations Management Interview Questions

  12. Question 8. What Experience Do You Have In This Field As Manager Imports?

    Answer :

    Speak about specifics that relate to the position you are applying for. If you do not have specific experience, get as close as you can.

  13. Question 9. What Have You Done To Improve Your Knowledge In The Last Year As Manager Imports?

    Answer :

    Try to include improvement activities that relate to the job. A wide variety of activities can be mentioned as positive self-improvement. Have some good ones handy to mention.

  14. Supply Chain Management Interview Questions

  15. Question 10. What Is Your Greatest Strength As Manager Imp Orts?

    Answer :

    Numerous answers are good, just stay positive. A few good examples: Your ability to prioritize, Your problem-solving skills, Your ability to work under pressure, Your ability to focus on projects, Your professional expertise, Your leadership skills, Your positive attitude

  16. Question 11. What Are Roles And Responsibilities Of Manager Imports?

    Answer :

    The primary responsibility of the Import/Export Manager is production planning and expediting; materials management; transportation to and from the plant; shipping, receiving and traffic management.

    The Import/Export Manager manages the import and export compliance programs to ensure all import and export activities comply with u.s. And foreign government laws and regulations.

  17. Sales Interview Questions

  18. Question 12. Explain Organizational Role As Manager Imports?

    Answer :

    The Import/Export Manager typically serves as member of management and is considered a senior level consulting within the organization. As such, the Import/Export Manager provides functional, technical or process leadership. The organization will depend on this person’s management of multiple teams. The Import/Export Manager generally is responsible for high complexity and ambiguity. As such, the Import/Export Manager provides tactical responsibilities.

  19. Peachtree Accounting Interview Questions

  20. Question 13. What Is The Use Of Ignore Option In The Export And Import?

    Answer :

    When you put IGNORE=Y it is simply ignore the previous backup. That means, while during backup where you can stop and add another backup or file. It store the that adding file only, not whole backup.

  21. Question 14. Explain Import And Export Manager Competencies?

    Answer :

    The complete Import/Export Manager Manager’s Guide includes the 31 key competencies expected of Import/Export Manager. The report defines each Competency in detail. The report also explains what level of proficiency Import/Export Manager should have in that Competency, as well as how important that Competency is to performing the role well.

  22. Question 15. Explain Import And Export Manager Job Responsibilities?

    Answer :

    The Import/Export Manager generally has the following responsibilities:

    • Managing the development, implementation and maintenance of import and export compliance policies and procedures.
    • Developing and executing risk assessments of import and export compliance programs to ensure that all sites follow established policies and procedures.
    • Overseeing all import and export activities to ensure compliance with laws and regulations; consulting with legal experts to resolve any legal compliance issues or concerns.
    • Conducting training on government laws, rules and regulations as they pertain to organizational products, services and technologies.
  23. Logistics Interview Questions

  24. Question 16. Are You Familiar With The Term C.f.r. & C.i.f.?

    Answer :

    C.F.R. is the short form of Cost and Freight & C.I.F. means Cost Insurance and Freight.

  25. Question 17. Define C.f.r. & C.i.f. Works?

    Answer :

    Cost and Freight indicates the delivery of the goods on top of a container through the payment of all the ordinary charges and to get the shipment to the named docks by the seller. There are always several risks in this shipment. Cost Insurance and Freight specifies that there is automatic arrangement of insurance for the sellers.