IBPS RRB Interview Questions & Answers

  1. Question 1. In Which Year Was The First Rrb Established?

    Answer :

    Year 1975

  2. Question 2. Which Committee Recommended The Setting Up Of Rrbs?

    Answer :

    The Narasimham Working Group during the tenure of PM Indira Gandhi’s government.

  3. Bankruptcy Law Interview Questions

  4. Question 3. What Was The Primary Objective Behind Setting Up Of Rrbs?

    Answer :

    To provide sufficient banking and credit facility for agriculture and other rural sectors and thereby include rural areas into economic mainstream.

  5. Question 4. What Is Ownership Structure Of Rrbs?

    Answer :

    Central Government-50%, State Government- 15% and Sponsor Banks- 35%.

  6. The Mystery of Banking Tutorial

  7. Question 5. What Are The Activities That Can Be Conducted By Rrbs?

    Answer :

    • Granting of loans and advances to small and marginal farmers and agricultural labourers, whether individually or in groups, and to co-operative societies, agricultural processing societies, co-operative farming societies, primarily for agricultural purposes or for agricultural operations and other related purposes.
    • Granting of loans and advances to artisans, small entrepreneurs and persons of small means engaged in trade, commerce and industry or other productive activities within its area of co-operation and
    • Accepting deposits.
  8. Modern Banking Interview Questions

  9. Question 6. Which Was The First Rrb To Be Established?

    Answer :

    Prathama Bank sponsored by Syndicate Bank. In Moradabad, Uttar Pradesh

  10. Question 7. Which Is The Largest Rrb In Terms Of Branch Network, Staff Strength And Area Of Operation?

    Answer :

    Uttar Bihar Gramin Bank, Sponsored by Central Bank of India

  11. Modern Banking Tutorial
    Banking Interview Questions

  12. Question 8. What Are The Sources Of Fund For Rrb?

    Answer :

    Sponsor Bank, short term and medium term loans from NABARD. Other sources are – SIDBI and Client Deposits.

  13. Question 9. What Is The Total Number Of Rrbs In India?

    Answer :

    As on 31st March 2015, there are 56 RRBs in India – Source: RBI’s website

  14. Bank Clerk Interview Questions

  15. Question 10. Which Entity Exercises Regulatory Control Over Rrbs?

    Answer :

    NABARD

  16. Question 11. How Much Is The Geographical Area Of Operation Of Rrbs?

    Answer :

    The area of operation of RRBs is limited to the area as notified by Government of India covering one or more districts in the State.

  17. Banking Operations Interview Questions

  18. Question 12. Which Indian States Do Not Have Any Rrb As Of Now?

    Answer :

    Sikkim and Goa

  19. Bankruptcy Law Interview Questions