IBM Integration Bus Interview Questions & Answers

  1. Question 1. Difference Between Root And Output Root?

    Answer :

    Root is used in the Database content changing  and in Filter node.

    Output Root is used in the ESQL code for a Compute node that creates a new output message based on the input message.

  2. Question 2. Which Interface We Have To Implement When We Are Going To Create An Input Custom Node?

    Answer :

    MbInputNodeInterface

  3. IBM Websphere Interview Questions

  4. Question 3. Difference Between Rad And Ordinary Deployment?

    Answer :

    Using Resource adapter deployment, we can reuse the deployment till the server is rebooted.

  5. Question 4. Define Broker, Bar, Execution Group, Scada, And Components Of Broker?

    Answer :

    BROKER: A broker is a set of execution processes that hosts one or more message flows to route, transform, and enrich inflight messages.

    BAR: Flows and sets that are to be deployed are packed in it and sent to configuration manager

    EXECUTION GROUP:An execution group is a named grouping of message flows that have been assigned to a broker. The broker enforces a degree of isolation between message flows in distinct execution groups by ensuring that they execute in separate address spaces, or as unique processes.

    SCADA: The SCADAInput node is used to receive messages from clients that connect to the broker across the WebSphere MQ Telemetry Transport. SCADA device clients use the MQIsdp protocol to send messages, which are converted by the SCADAInput node into a format recognized by WebSphere Message Broker. The node also establishes the processing environment for these messages.

    COMPONENTS OF BROKER: Broker, Configmgr, User name service.

     

  6. IBM Websphere Tutorial

  7. Question 5. What Is Parser And Difference Between Parser And Format?

    Answer :

    A Parser is defined as a program that interprets the bit stream of an incoming message and creates an internal representation of it in a tree structure

    Ex: MRM parser

    A Format is a physical representation of a message.

    Ex: XML wire format

  8. JMS(Java Message Service) Interview Questions

  9. Question 6. What Is Resetcontentdescriptor Node?

    Answer :

    Use the ResetContentDescriptor node to request that the message is reparsed by a different parser.

  10. Question 7. What Is User Name Server And Where It Is Defined?

    Answer :

    The User Name Server is an optional runtime component that provides authentication of users and groups performing publish/subscribe operations.

  11. HTTP Tutorial
    IBM WAS Administration Interview Questions

  12. Question 8. What Is Schema Of Broker?

    Answer :

    A broker schema is a symbol space that defines the scope of uniqueness of the names  of resources defined within it. The resources are message flows, ESQL files, and mapping files.

  13. Question 9. How Can We See The Error Log Files In Broker?

    Answer :

    The Windows Event Viewer is where WebSphere Message Broker writes records to the local system.

  14. IBM WebSphere Administration Interview Questions

  15. Question 10. Which Node Is Used To Change The Message In The Flow?

    Answer :

    Compute Node, Filter Node and ResetContentDescriptor.

  16. Question 11. What Is The Use Of Commit For Connection To Databases?

    Answer :

    Any work that has been done using the respective data source in a message flow (including any actions taken in the node) is committed regardless of the subsequent success or failure of the message flow.

  17. IBM Websphere Application Server Interview Questions

  18. Question 12. Define Correlation Names?

    Answer :

    A correlation name is a field reference that identifies a well-defined starting point in the logical message tree and is used in field references to describe a standard part of the tree format.

  19. IBM Websphere Interview Questions

  20. Question 13. Mqinput Node And Input Node Differences?

    Answer :

    You must use an Input node to provide the in terminal to a subflow.

    The Input node provides an in terminal for an embedded message flow (a subflow).

  21. Question 14. How Many Builtin Nodes Are There? Categories Them?

    Answer :

    WebSphere Message Broker supplies built-in nodes that you can use to define your message flows. For information about each of these nodes, follow the appropriate link below. The nodes listed here are grouped according to the function that they provide.

    Input and output
    MQInput node
    MQOptimizedFlow node
    MQOutput node
    MQGet node
    MQReply node
    Publication node
    MQeInput node
    MQeOutput node
    SCADAInput node
    SCADAOutput node
    HTTPInput node
    HTTPReply node
    HTTPRequest node
    Real-timeInput node
    Real-timeOptimizedFlow node
    Input node
    Output node
    JMSInput node
    JMSOutput node

    Message manipulation and transformation
    Compute node
    Database node
    DataDelete node
    Datalnsert node
    DataUpdate node
    Extract node
    JavaCompute node
    JMSMQTransform node
    MQJMSTransform node
    Mapping node
    Warehouse node
    XMLTransformation node

    Collating requests
    AggregateControl node
    AggregateReply node
    AggregateRequest node

    Decision making
    Check node
    Filter node
    FlowOrder node
    Label node
    ResetContentDescriptor node
    RouteToLabel node
    TimeoutControl node
    TimeoutNotification node
    Validate node

    Subflow identification
    Passthrough node

    Error handling and reporting
    Throw node
    Trace node
    TryCatch node

  22. Question 15. What Are The Perspectives We Have?

    Answer :

    • Administration Perspective
    • Application Development Perspective
    • Debugging Perspective.
    • Java Perspective (MB 6).
  23. HTTP Interview Questions

  24. Question 16. In Which Perspective We Deploy The Flow?

    Answer :

    Administrator perspective

  25. Question 17. How To Create Broker From Command Prompt?

    Answer :

    Using mqsicreatebroker  command.

  26. Oracle Service Bus Interview Questions

  27. Question 18. Use Of Configmanager?

    Answer :

    To deploy the message flows onto the Broker.

  28. JMS(Java Message Service) Interview Questions

  29. Question 19. What Is The Uniqueness Of Mb Over Ics?

    Answer :

    Parallel processing

  30. Question 20. What Is Eai? What Are Those Tools?

    Answer :

    Enterprise Application Integration refers to the integration of one or more applications and processes together.

    Tools: WBI Message Broker, ICS, WebMethods and Tibco

  31. Mule ESB Interview Questions

  32. Question 21. What Is The Broker Domain?

    Answer :

    Group of brokers that coordinate a single configuration manager constitute a Broker Domain.

  33. Question 22. What Error Is Going To Occur When We Didn’t Specify The Queue Name In The Mqinput Node?

    Answer :

    The Error message is “Unset mandatory ‘Qname Name’ Property on node ‘MQInput’ “.

  34. Question 23. How To Call The Method Or Function In The Coding?

    Answer :

    Using the “CALL” keyword.

  35. IBM WebSphere MQ Interview Questions

  36. Question 24. Performance Monitoring Tools?

    Answer :

    WebSphere Application Server , Java Management Extensions (JMX).

  37. IBM WAS Administration Interview Questions

  38. Question 25. Functional Testing And Unit Testing?

    Answer :

    Unit testing with different test cases
    Functional testing with the exact input

  39. Question 26. How Many Objects Are Required For Distribution Queuing?

    Answer :

    QueueManager, SenderChannel, ReceiverChannel, LocalQueue

  40. Ibm Websphere Message Broker Interview Questions

  41. Question 27. Mq Objects?

    Answer :

    Queue manager , Send queue ,Receive queue ,Administration queue, Administration queue ,Restart queue  ,Spill queue.

  42. IBM WebSphere Administration Interview Questions

  43. Question 28. Unix Commands?

    Answer :

    grep, find, sort…etc.

  44. Question 29. Difference Between Mca And Mqi Channels?

    Answer :

    A message channel connects two queue managers via message channel agents (MCAs). Such a channel is unidirectional. It comprises two message channel agents, a sender and a receiver, and a communication protocol. An MCA is a program that transfers messages from a transmission queue to a communication link, and from a communication link into the target queue. For bidirectional communication you have to define two channel pairs consisting of a sender and a receiver.

    A Message Queue Interface (MQI) channel connects an MQSeries client to a queue manager in its server machine. Clients don’t have a queue manager of their own. An MQI channel is bidirectional.

  45. Soap Web Services Interview Questions

  46. Question 30. How To Configure Mq?

    Answer :

    By using runmqsc command.

  47. Question 31. How Will You Test Your Flows?

    Answer :

    Using Debugging Mode, Trace Node ..etc..

  48. Question 32. What Workflow Will Do?

    Answer :

    A message Flow is a sequence of processing steps that execute in the broker when an input message when an input message is received.

  49. Ibm Websphere Process Server Interview Questions

  50. Question 33. Mqsi Server, Mqsi Client Difference? How To Connect These Two Through Command Prompt?

    Answer :

    MQSeries Client: A client workstation does not have a queue manager of its own. It shares a queue manager in a server with other clients. All MQSeries objects, such as queues, are in the server.Since the connection between client and server is synchronous, the application cannot work when the communication is broken. You could refer to such workstations as “slim” clients.

    MQSeries Server: A workstation can be a client and a server. A server is an intermediate node between other nodes. It serves clients that have no queue manager and manages the message flow between its clients, itself and other servers. In addition to the server software you may install the client software, too. This configuration is used in an application development environment

    Connection: strmqm QMA
    start runmqlsr -t tcp -m QMA -p 1414
    runmqsc
    start channel (QMA.QMB)
    end

  51. IBM Websphere Application Server Interview Questions

  52. Question 34. How Will You Install And Configure Cvs & How Will You Use In Mb?

    Answer :

    • Double-click the Windows cvsnt-2.0.5.exe file to launch the installer.
    • Displays CVS Setup  window appears 
    • Select the option to accept the licence agreement and click Next.
    • Select Destination Directory screen, the default installation location is set to Workspacecvsnt. If you have enough space to install to this location click Next.
    • The next screen asks you to choose the components that you wish to install, Make your selections and click Next.
    • The Typical installation option already contained all of the components and protocols that we needed.
    • The next screen asks where the program should appear on the Start menu.
    • Accept the default and click Next.
    • Ensure that both the check boxes to install the CVS services
    • The Ready to Install screen lists the options you have selected. Click Install to start the installation. A progress bar appears while the files are copied.
    • Finally, click Finish when the completion window appears.
    • Reboot the system. The installation of the CVS server is now complete.
  53. Question 35. Event Monitoring? (performance Monitoring–> Queue Depth Event)?

    Answer :

    Q Depth High,Q Depth Low,Q Depth Full

  54. Question 36. How Will We Use A Cobol Copybook In Mb?

    Answer :

    You can populate your message set with message definitions by importing COBOL copybook files, using either the New Message Definition File wizard or the mqsicreatemsgdefs command line utility.

  55. HTTP Interview Questions

  56. Question 37. Types Of Messages?

    Answer :

    • MRM
    • XML
    • XMLNS
    • XMLNSC
    • JMSMap
    • JMSStream
    • MIME
    • BLOB
    • IDOC
  57. Question 38. Deadletter Queue Cases?

    Answer :

    • Destination Q is full
    • Destination Q doesn’t exist
    • Msg too large
    • Sender is not authorized to use the destination Q
  58. Question 39. How Many Types Of Clients In Mq?

    Answer :

    Two Types

    1. a Fat Clients
    2. a Slim clients
  59. Question 40. What Are Mq Commands?

    Answer :

    • CRTMQM
    • STRMQM
    • DLTMQM
    • ENDMQM
  60. Oracle Service Bus Interview Questions

  61. Question 41. Difference Between Circular Logging And Linear Logging?

    Answer :

    Circular logging gives you restart recovery. Linear logging gives you both restart recovery and media recovery.

  62. Question 42. Difference Between Mqconn And Mqconnx?

    Answer :

    MQCONN (MQSTATE, qManagerName) : Connects to a queue manager, which is identified by qManagerName, a string of up to 48 characters. MQSeries sets the connection handle for use in subsequent calls.

    MQCONNX (MQSTATE, qManagerName, MQCNO): Connects to a queue manager with options that control the way that the call works. The queue manager is identified by qManagerName, a string of up to 48 characters. MQSeries sets the connection handle (MQSTATE.hconn) for use in subsequent calls.

  63. Mule ESB Interview Questions

  64. Question 43. Difference Between Mqput And Mqput1?

    Answer :

    MQPUT(MQSTATE, MQMD, MQPMO, BUFFER) : Adds a message to the queue. The buffer cannot be more that 32767 bytes, but that restriction does not apply if you are using the EGL add statement.

    MQPUT1(MQSTATE, MQOD, MQMD, MQPMO, BUFFER): Opens a queue, writes a single message, and closes the queue

  65. Question 44. Can We Use Mqput1 In Java?

    Answer :

    Yes we can use.

  66. Question 45. If We Want To Perform Some Operation At Receiving Application When It Receives Some Message, Then What Objects Are Required At The Receiving Application?

    Answer :

    • Target QM,
    • Target Q,
    • Receiver channel and
    • Listener
  67. Question 46. How To Get The Depth Of A Queue?

    Answer :

    By using MQSC property CURDEPTH

  68. Question 47. What Formats Mb Support?

    Answer :

    XML, TDS, CWF, EDI, SWIFT.

  69. Question 48. Where Do You Place Pass-thru Node In Message Flow?

    Answer :

    In the sub flows immediate to the input node.

  70. Question 49. Features Of Message Broker?

    Answer :

    1. Routing,
    2. Transformation and
    3. Integration
  71. Question 50. What Is Cvs (concurrent Version System)?

    Answer :

    It is a repository that will store the previous versions.

  72. Question 51. Difference Between Compute And Mapping Node?

    Answer :

    In the compute node we can change the headers but in Mapping node we can’t change.

  73. Question 52. How Do You Test Your Message Flows And Design Test Case?

    Answer :

    By using debugging perspective. We can create the Test Case according to the client specification error codes.

  74. Question 53. What Are The Different Ways For Giving Input Without Using Mqinput Node?

    Answer :

    Custom input nodes

  75. Question 54. Advantages Of Compute Node?

    Answer :

    • To construct one or more new output messages.
    • To build a new message using a set of assignment statements.
    • To opy messages between parsers
    • To convert messages from one code set to another
    • To transform messages from one format to another
  76. Question 55. How Can You Interact With Database Using Compute Node?

    Answer :

    Specify in Data Source the name by which the appropriate database is known on the system on which this message flow is to execute.

  77. Question 56. How Will You Handle Errors In Message Flow?

    Answer :

    By using Debugging perspective, and Trace node.

  78. Question 57. Can We Create Multiple Instances Of A Message Flow?

    Answer :

    Yes we can. One way is by adding multiple node. For ex. A single message flow can handle DATA received across MQ and Messages that are received across native IP connections.

  79. Question 58. About Resetcontentdescripter Node, Label Node?

    Answer :

    Resetcontentdescripter Node: To request that the message is reparsed by a different parser.

    Label Node: use it in combination with a RouteToLabel node to dynamically determine the route that a message takes through the message flow, based on its content. The RouteToLabel node interrogates the Local Environment of the message to determine the identifier of the Label node to which the message must next be routed.

  80. Question 59. What Is An Execution Group?

    Answer :

    An execution group is a named grouping of message flows that have been assigned to a broker. The broker enforces a degree of isolation between message flows in distinct execution groups by ensuring that they execute in separate address spaces, or as unique processes.

  81. Question 60. What Are The Types Of Trees?

    Answer :

    • Message Tree
    • Environment Tree
    • Local Environment Tree
    • Exception list Tree
  82. Question 61. How To Connect To Database To The Remote System?

    Answer :

    By doing node catalog and the database catalog.

  83. Question 62. What Is The Role Of Configuration Manager?

    Answer :

    Connecting to the broker and to deploy the message flows.

  84. Question 63. How To Debug Applications In Message Flow?

    Answer :

    Using Debugging perspective, User traces.

  85. Question 64. What Is The Content Of The Configuration Manager Repository?

    Answer :

    It contains the information of the Broker Domain it is related to.

  86. Question 65. Exception Handling In Mb?

    Answer :

    By using Compute node, email node and java compute node.

  87. Question 66. In Route To Label Node Where We Will Gave Label Name, And Syntax Of The Label Name?

    Answer :

    SET OutputLocalEnvironment.Destination.RouterList.DestinationData.labelname=’name of the label to which the message is to be routed ’;

  88. Question 67. What Is The Difference Between Hconn And Hconnx?

    Answer :

    Hconn is a handle used to connect to Queue manager in MQCONN and MQCONNX api calls.

  89. Question 68. How Will You Trace The Errors Through Command Prompt?

    Answer :

    Mqsiformatlog, Mqsilist, Mqsichangetrace, mqsireadlog and mqsireporttrace.

  90. Question 69. How Can You Validate The Xml Message In The Flow?

    Answer :

    Using a Message set with the required XML format or by using validate node.