IBM AIX Interview Questions & Answers

  1. Question 1. How Do I Know If My Volume Group Is Normal, Big, Or Scalable?

    Answer :

    Run the lsvg command on the volume group and look at the value for MAX PVs. The value is 32 for normal, 128 for big and 1,024 for scalable volume group.

  2. Question 2. How Do I Create A Volume Group?

    Answer :

    Use the following command, where s partition_size sets the number of megabytes (MB) in each physical partition where the partition_size is expressed in units of MB from one through 1,024. (It’s one through 131,072 for AIX 5.3.)

    mkvg -y name_of_volume_group -s partition_size list_of_hard_disks

    The partition_size variable must be equal to a power of two (for example: one, two, four or eight). The default value for standard and big volume groups is the lowest value to remain within the limitation of 1,016 physical partitions per physical volume. The default value for scalable volume groups is the lowest value to accommodate 2,040 physical partitions per physical volume.

  3. UNIX/XENIX Interview Questions

  4. Question 3. How Can I Change The Characteristics Of A Volume Group?

    Answer :

    You use the chvg command to change the characteristics of a volume group.

  5. Question 4. How Do I Create A Logical Volume?

    Answer :

    #mklv -y name_of_logical_volume name_of_volume_group number_of_partition

  6. Unix/Linux Tutorial

  7. Question 5. How Do I Increase The Size Of A Logical Volume?

    Answer :

    To increase the size of the logical volume represented by the lv05 directory by three logical partitions, for example, type extendlv lv05 3.

  8. LINUX/UNIX/SOLARIS Interview Questions

  9. Question 6. How Do I Display All Logical Volumes That Are Part Of A Volume Group (e,g, Rootvg)?

    Answer :

    You can display all logical volumes that are part of rootvg by typing the following command: #lsvg -l rootvg/

  10. Question 7. How Do I List Information About Logical Volumes?

    Answer :

    Run the following command to display information about the logical volume #lv1: lslv lv1.

  11. Unix socket Tutorial
    Unix Inter-Process Communication (IPC) Interview Questions

  12. Question 8. How Can I Clone The Rootvg?

    Answer :

    You can run the alt_disk_copy command to copy the current rootvg to an alternate disk. The following example shows how to clone the rootvg to hdisk1: alt_disk_copy -d hdisk1.]

  13. Question 9. How Do I Replace A Disk?

    Answer :

    extendvg VolumeGroupName hdisk_new
    migratepv hdisk_bad hdisk_new
    reducevg -d VolumeGroupName hdisk_bad

  14. Unix/Linux Interview Questions

  15. Question 10. How Do I Mirror A Logical Volume?

    Answer :

    • mklvcopy LogicalVolumeName Numberofcopies
    • syncvg VolumeGroupName
  16. Unix makefile Tutorial

  17. Question 11. How Can I Display Or Set Values For Network Parameters?

    Answer :

    The no command sets or displays current or next boot values for network tuning parameters.

  18. Unix socket Interview Questions

  19. Question 12. How Do I Get The Ip Address Of My Machine?

    Answer :

    Type one of the following: ifconfig -a or host Fully_Qualified_Host_Name. For example, host cyclop.austin.ibm.com.

  20. UNIX/XENIX Interview Questions

  21. Question 13. How Do I Identify The Network Interfaces On My Server?

    Answer :

    Either of the following two commands will display the network interfaces: lsdev -Cc if or ifconfig -a. To get information about one specific network interface, for eaxample tr0, run the command ifconfig tr0.

  22. Question 14. How Do I Activate A Network Interface?

    Answer :

    To activate the network interface tr0, run the command ifconfig tr0 up.

  23. Question 15. How Do I Display Routing Table, Interface And Protocol Information?

    Answer :

    To display routing table information for an Internet interface, type netstat -r -f inet. To display interface information for an Internet interface, type netstat -i -f inet. To display statistics for each protocol, type netstat -s -f inet.

  24. Unix Shell Scripting Interview Questions

  25. Question 16. How Will You Create A File If A Disk Is Given To You?

    Answer :

    #mkvg –y datavg –s 128 hdisk1 (pv name)
    #mklv -y datalv –t jfs2 datavg 1
    #crfs –v jfs2 –d datalv –g datavg –a size=10M –m /fs1

  26. Question 17. Difference Between Jfs & Jfs2?

    Answer :

    JFS: JFS is normal filesystem. We cannot create large files in JFS.

    Files can be access dynamically.
    Max file system size=1TB
    Max file size=64GB
    Inode size=128b

    JFS2: Can create a large size filesystems.

    Files can be access accordingly as required. (not randomly or sequentially)
    Max files system size=4PB
    Max file size=4PB
    Inode size=512

  27. Question 18. How Will You Find The Inode Number?

    Answer :

    # ls –li
    # istat /etc/passwd

  28. LINUX/UNIX/SOLARIS Interview Questions

  29. Question 19. How Will You Find Ltg Size?

    Answer :

    #lsvg vgname
    #lquerypv –M hdiskname

  30. Question 20. How Will You Change Ltg Size?

    Answer :

    #rmdev -l hdiskx
    #chdev -l hdiskx -a max_transfer=0*80000
    #mkdev -l hdiskx

  31. Question 21. How Will You Find Whether A Quorum Is Up Or Not?

    Answer :

    # lsvg vg name

  32. Question 22. How To Copy A Lv From One Vg To Another?

    Answer :

    # cplv -v

  33. Question 23. Mirroring Concept?

    Answer :

    Check disk size belong to vg , take two same size disk to mirror

    # bootinfo –s hdisk2
    #lsvg –p rootvg

    Add one more disk of same size of already have disk having rootvg.

    # extendvg rootvg hdisk2
    # lsvg –p rootvg

    Now mirror vg with background sync LV. It sync LVs in background with new LVs

    # mirrorvg –s rootvg

    Create a boot image

    # bosboot –ad /dev/hdisk2
    #bosboot –ad /dev/hdisk1

    Add a blv

    record of newly added disk, first check and then add.

    # bootlist –m normal -o
    #bootlist –m normal hdisk2 hdisk1

  34. Question 24. How Will You Unmirror A Vg If A Pv Gets Failed?

    Answer :

    First check the blv record using,

    # bootlist –m normal –o

    Remove the old blv record, using

    # chpv –c hdisk2
    # bootlist –m normal hdisk1
    # bootlist –m normal hdisk2

    Now unmirrorvg

    # unmirrorvg rootvg hdisk2
    # reducevg rootvg hdisk2
    #lsvg –p rootvg
    # lspv
    # bootlist –m normal –o

  35. Unix Inter-Process Communication (IPC) Interview Questions

  36. Question 25. How Will You Change A Pp Size?

    Answer :

    PP size can be changed using a T-factor. If not then add a partitions in VG by adding one disk.

    # chvg –t3 rootvg

  37. Question 26. T – Factor?

    Answer :

    T – factor means that it will change the pp size to increase the efficiency of vg

    #chvg –t16 datavg

    Cal-if suppose that datavg pp size is 1016 we can take t factor is 16 then it comes to 2048 and pv contains in vg is 2.

  38. Question 27. What Is The Default Pp Size In Aix?

    Answer :

    128MB

  39. Unix/Linux Interview Questions

  40. Question 28. How Will You Rename A Vg?

    Answer :

    Unmount all filesystems in VG.

    # umount /test (mount point name)
    #varyoffvg datavg
    #exportvg datavg0

    Importvg with new name

    # importvg –y newvg hdisk4

  41. Question 29. What Is Major Number?

    Answer :

    A major number refers to a type of device. A device number is a major number, and a minor number specifies a particular device of that type or sometimes the operation mode of that device type.

  42. Question 30. What Will You Do If A Disk Gets Failed?

    Answer :

    diag command

  43. Question 31. How To Enable & Disable Quorum?

    Answer :

    # chvg –vy pv_name
    # chvg –vn pv_name
    #chvg –Qn vgname
    #chvg –Qs vgname

  44. Question 32. What Are The Types Of Error?

    Answer :

    1. H/W error
    2. S/W error
    3. Operator error
    4. Unknown error.
  45. Question 33. What Are The Error Levels Severity?

    Answer :

    1. permanent
    2. Temporary
    3. Informational
    4. Unknown.
  46. Unix socket Interview Questions

  47. Question 34. What Is The Command To See The Error Log?

    Answer :

    # errpt –a
    # errpt –d H [H/W]
    # errpt –d S [S/W]

  48. Question 35. What Is The Command To Clear The Errorlog?

    Answer :

    # errclear

  49. Question 36. What Is The Command To Increase The Size Of Error Log When It Is Ful?

    Answer :

    #usr/lib/errdemon –s ____ [ size ]

  50. Unix Shell Scripting Interview Questions

  51. Question 37. What Is The Command To Start , Stop, Restart And List A Demon?

    Answer :

    # startsrc –g [ Demon name ]
    # stopsrc [Demon name ]
    # refrest [Demon name ]
    # lssrc –al

  52. Question 38. When Does Error Demon Start In Boot Process?

    Answer :

    rc.boot phase 3

  53. Question 39. Which File That Error Daemon Stay?

    Answer :

    /usr/lib/errdemon

  54. Question 40. Two States Of Device Availability And Explain Them?

    Answer :

    Available state and defined state. When device is in defined state it means it cannot use. Not in ready state. Run cfgmgr try to make available known in the system that device. Available state means that device is ready to use

    # lsdev –Cc disk

    It displays which disks are available

  55. Question 41. How Will You Check Whether A Device Is Installed Or Not?

    Answer :

    # lsdev –Cc disk

  56. Question 42. How To Change A 64 Bit Kernel To 32 Bit Kernel?

    Answer :

    1. Modify the /usr/lib/boot/unix directory and the /unix directory to be   a symbolic link to the binary for the desired kernel.
    2. Run the bosboot command to write a new system boot image.
    3. Reboot the system.

    The path name of the 64-bit kernel is /usr/lib/boot/unix_64, and the path name of the multiprocessor versions of the 32-bit kernel is

    /usr/lib/boot/unix_mp.

    # ln -sf /usr/lib/boot/unix_mp /unix
    # ln -sf /usr/lib/boot/unix_mp /usr/lib/boot/unix
    # lslv -m hd5
    # bosboot -ad /dev/ipldevice
    # shutdown -Fr
    # bootinfo -K (should now be 32)

  57. Question 43. How To Change A 32 Bit Kernel To 64 Bit Kernel?

    Answer :

    To truly change the kernel to 64-bit from 32-bit, the system must be at the AIX® 5.1 or AIX 5.2levels.

    # bootinfo –y

    It shows a kernel is either 32-bit or 64-bit.

    To truly change the kernel to 64-bit from 32-bit, the system must be at the AIX® 5.1 or AIX 5.2levels.

    # bootinfo –y

    It shows a kernel is either 32-bit or 64-bit.

    To change to a 64-bit kernel, enter the following commands:

    # ln -sf /usr/lib/boot/unix_64 /unix
    # ln -sf /usr/lib/boot/unix_64 /usr/lib/boot/unix
    # lslv -m hd5
    # bosboot -ad /dev/ipldevice
    # shutdown -Fr

  58. Question 44. How Many Vgs Can Be Created In A Lvm?

    Answer :

    255 any no. of vg can create.

  59. Question 45. Types Of Vg & Explain About Them?

    Answer :

    Normal vg -32 pv, 256 lv
    # mkvg –y normvg –s 128 hdisk4
    Big vg :- 128pv,512lv
    # mkvg -B –y bigvg –s 128 hdisk9
    Scalable vg: -1024pv, 4096 lv
    # mkvg –S –y scalvg –s  512 hdisk1

  60. Question 46. How To Convert A Normal Vg To Big & Scalable Vg And Also Big To Scalable Vg?

    Answer :

    #chvg –B vgname    /big vg
    # chvg –S/-G vgname  /scale vg

  61. Question 47. What Is Vgda, Vgsa?

    Answer :

    VGDA: Volume Group Descriptor Area. It contains the information about volume group to which the physical volume belongs to. It also contains the information about physical partitions, logical partitions and logical volumes.

    VGSA: Volume Group Status Area it contains the information about physical partition from all physical volumes of the same volume group. It contains the status of VG

  62. Question 48. Default Dump Device?

    Answer :

    hd6

  63. Question 49. Default Secondary Dump Device?

    Answer :

    /dev/sysdumpdevnull

  64. Question 50. How Find A System Dump?

    Answer :

    #sysdumpdev -L