Human Physiology Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Is Man?

    Answer :

    Man or Homo Sapien is the most developed primate, and the highest creature in the evolutionary series.

  2. Question 2. What Is The Minimum Percentage Of Oxygen Required In The Atmosphere For The Survival Of Man?

    Answer :

    6.9%

  3. Dental Terminology Interview Questions

  4. Question 3. Who Is Considered As The ” Father Of Genetics”?

    Answer :

    Gregor Mendel

  5. Question 4. Who Is Considered As The Father Of Medical Science?

    Answer :

    Hippocrates

  6. Cryptography Tutorial

  7. Question 5. When Does The New Born Baby First Breath?

    Answer :

    When is begins to cry.

  8. Dental Hygienist Interview Questions

  9. Question 6. Which Disease Is Known As The Silent Killer?

    Answer :

    Blood Pressure

  10. Question 7. What Happens To The Blood Pressure When A Person Becomes Older?

    Answer :

    Increases.

  11. Dentist Interview Questions

  12. Question 8. How Many Times Does A Heart Beat Every Day?

    Answer :

    100,000 times.

  13. Question 9. Who Has More Bones: A Child Or An Adult?

    Answer :

    Children have more bones than adults. In adults, bone fuse together.

  14. Orthopaedics Interview Questions

  15. Question 10. When Did Dentistry Become A Recognised Profession?

    Answer :

    In the 19th Century.

  16. Question 11. Which Fluid Secreted By The Liver Aids Digestion?

    Answer :

    Bile

  17. Veterinary and Health Care Interview Questions

  18. Question 12. How Much Air Can The Lungs Hold?

    Answer :

    3 litres (5 pt) of air.

  19. Dental Terminology Interview Questions

  20. Question 13. Which Country Has More Hospitals Than Any Other?

    Answer :

    China. In 1989 there was reported to be 61,929 hospitals

  21. Question 14. Can You Name The Horny Substance In Nails, Hair And Skin?

    Answer :

    Keratin

  22. Question 15. Can You Name The Female Organ In Which A Baby Develops?

    Answer :

    A baby develops in the uterus, or womb.

  23. Pneumatic Interview Questions

  24. Question 16. What Is The Main Function Of Genes?

    Answer :

    Protein synthesis.

  25. Question 17. Which Doctor Founded Psychoanalysis, A Treatment For Illness?

    Answer :

    Sigmund Freud

  26. Doctor Interview Questions

  27. Question 18. What Is The Function Of Arteries?

    Answer :

    They carries blood from the heart around the baby.

  28. Dental Hygienist Interview Questions

  29. Question 19. Which Is The Bony Cage That Protects The Chest Organs?

    Answer :

    Rib cage protects the chest organs.

  30. Question 20. Why Did Doctors Apply Bloodsucking Leeches To Their Patients?

    Answer :

    In old times doctors believed that too much blood was a cause of disease.

  31. Cryptography Interview Questions

  32. Question 21. In How Many Directions Can The Knee Joint Bend?

    Answer :

    In can only bend forwards and backwards

  33. Question 22. How Many Muscles Does The Average Adult Use When Going For A Walk?

    Answer :

    Over 200.

  34. Question 23. Which Intestine Is Longer: The Small Intestine Or The Large Intestine?

    Answer :

    The small intestine.

  35. ENT Specialist Interview Questions

  36. Question 24. Rupture Of The Blood Vessels And Bleeding Occurs Due To The Lack Of Which Vitamin?

    Answer :

    Vitamin K

  37. Dentist Interview Questions

  38. Question 25. How Heavy Is The Human Head?

    Answer :

    The Head weight around 4 kg.

  39. Question 26. Which Vitamin Helps The Blood To Clot?

    Answer :

    Vitamin K

  40. Question 27. What Is The Difference Between A Local Anaesthetic And A General Anaesthetic?

    Answer :

    A local anaesthetic numbs a part of the body, but a general anaesthetic makes a patient unconscious.

  41. Orthopaedics Interview Questions

  42. Question 28. In Which Year Was The Syringe First Used To Inject Drugs Directly Into The Blood?

    Answer :

    1853, devised by Charles Piavaz in France.

  43. Question 29. How Many Bones Are There In The Human Body?

    Answer :

    There are 206 bones in the human body. The longest bone is the thigh bone femur and the smallest is the stirrup bone stapedius, one of the auditory ossicles in the middle ear.

  44. Question 30. What Is The Heart?

    Answer :

    The heart is the muscular organ which collects and pumps blood around the body.

  45. Question 31. What Are Lungs?

    Answer :

    The lungs are the factory in where the blood is purified with help of the oxygen present in the air we breath.

  46. Question 32. What Is Brain?

    Answer :

    Brain is the centre of the nervous system and co-ordinator of all the body’s conscious and unconscious activities. It is a mass of nerve tissues protected by the skull. It contains a hundreds of millions of cells.

  47. Question 33. The Average Weight Of The New-born Child?

    Answer :

    2.6 k.g.

  48. Veterinary and Health Care Interview Questions

  49. Question 34. What Is The Hardest Substance In The Human Body?

    Answer :

    Tooth enamel is the hardest substance in the human body.

  50. Question 35. What Is Mean By “identical Twins”?

    Answer :

    The babies born out of an ovul divided into two after fertilization.

  51. Question 36. Who Compared The Human Cell With The Factory?

    Answer :

    George Gamo.

  52. Pneumatic Interview Questions

  53. Question 37. Which Substance Regulate Chemical Action In The Body?

    Answer :

    Enzymes

  54. Question 38. Which Organ In The Body Produces The Largest Quantity Of Enzymes?

    Answer :

    Liver.

  55. Question 39. The Gland Which Produces The Enzyme Parathormone?

    Answer :

    parathyroid

  56. Question 40. Express The Body Temperature In The Celsius Scale?

    Answer :

    36.9°C

  57. Doctor Interview Questions

  58. Question 41. Who First Produce The Artificial Gene?

    Answer :

    H.G. Khorana.

  59. Question 42. The Membrane Which Covers The Heart?

    Answer :

    Pericardium

  60. Cryptography Interview Questions

  61. Question 43. The Number Of Chromosomes In The Human Cells?

    Answer :

    23 pairs

  62. Question 44. How Many Muscles Are There In The Human Body?

    Answer :

    Six hundred and thirty nine (639)

  63. Question 45. Which Is The Largest Muscle In The Human Body?

    Answer :

    The largest muscle is the buttock muscle gluteus maximus

  64. Question 46. What Is The Function Of Spinal Cord?

    Answer :

    It carries the messages from the brain to various parts of the body.

  65. Question 47. Which Is The Part Of The Brain That Controls Motor Function?

    Answer :

    Cerebellum cortex

  66. Question 48. The Nervous System Which Controls The Functioning Of The Body At Sleep?

    Answer :

    Autonomic nervous system

  67. Question 49. The Centre Inside The Heart Which Induces Heart Beats?

    Answer :

    Pacemaker

  68. Question 50. A Chemical Which Retards Heart Beats?

    Answer :

    Acetylcholine

  69. Question 51. The Thin Membrane Lining The Inside Of The Heart?

    Answer :

    Endocardium

  70. Question 52. The Liquid Present In The Membrane Covering The Heart?

    Answer :

    pericardial fluid.

  71. Question 53. What Is Meant By Neuron?

    Answer :

    Nerve cell

  72. Question 54. The Chemical Produced In The Neuron?

    Answer :

    Acetyl choline

  73. Question 55. What Is Responsible For The Transmission Of Messages In The Body?

    Answer :

    Acetylcholine

  74. Question 56. Which American Scientist Has Worked On The Functions Of The Vagus Nerve In The Heart?

    Answer :

    Ottolovi- in 1921

  75. Question 57. The Number Of Neurons In The Blood?

    Answer :

    1400 crores

  76. Question 58. The Name Given To The Wave Motion Of Small Intestine?

    Answer :

    Peristalsis

  77. Question 59. What Is A Chromosome?

    Answer :

    The microscopic, thread like part of a cell which carries hereditary information in the form of genes.

  78. Question 60. What Is The Barr Body Test?

    Answer :

    This test is used before the sports events to determine sex.

  79. Question 61. What Is Normal Pulse Beat?

    Answer :

    The pulse rate of a woman is slightly faster than of man. It is between 70-72 beats per minute in men and 78-82 in women.

  80. Question 62. What Is The Life Of A Red Blood Cells?

    Answer :

    The life of a red blood cell is 120 days. It contains Haemoglobin which carries oxygen through the body.

  81. Question 63. What Is The Major Component Of Bones And Teeth?

    Answer :

    Calcium phosphate.

  82. Question 64. To Whom Is Dialysis Used?

    Answer :

    To a patient suffering from kidney trouble.

  83. Question 65. In What Forms Are Carbohydrates Stored In The Liver?

    Answer :

    Glycogen.

  84. Question 66. What Is The Principle Function Of Pile?

    Answer :

    To regulate the process of digestion.

  85. Question 67. Which Are The Larges Veins In Th Human Body?

    Answer :

    The vena cavas. Superior vena cava, drains blood from the head, chest and arms. Interior venecava receives blood from legs and abdomen.

  86. Question 68. Which Part Of The Body Secretes Hormone Insulin?

    Answer :

    Islets of Langerhans. It regulates blood glucose level.

  87. Question 69. What Is Needed By A Patient Suffering From Diabetes?

    Answer :

    insulin.

  88. Question 70. Which Harmone Helps The Conversion Of Sugar From The Food To Glucose?

    Answer :

    insulin.

  89. Question 71. How Many Sweat Glands Are There In The Body?

    Answer :

    There are approximately 2 million sweat glands. The sweat is composed of 99% water with a little sodium chloride.

  90. Question 72. What Is The Main Function Of The Small Intestine?

    Answer :

    The main function of the intestine is the absorption of the carbohydrate, fat and protein from food which has first been broken down in to molecules by the action of enzymes.

  91. Question 73. What Is The Difference Between An Antiseptic And An Antibiotic?

    Answer :

    The antiseptic stops the growth of germs and antibiotic destroys the germs completely.

  92. Question 74. Which Is The First Antibiotic?

    Answer :

    The first antibiotic medicine is the Penicillin invented by Alexander Fleming.

  93. Question 75. What Is Myopia?

    Answer :

    Myopia is an eye defect in which the object closer to the eye can be seen properly but the objects distant can be seen properly.

  94. Question 76. What Is Astigmatism?

    Answer :

    In astigmatism one cannot see with clarity, the horizontal and vertical lines simultaneously.

  95. Question 77. Which Nerve Carries Impulses From The Eye To The Brain?

    Answer :

    The optic nerve

  96. Question 78. Of What The Choroid Wall Of The Eye Is Made?

    Answer :

    It is made of blood vessels and pigmented cells.

  97. Question 79. What Are Main Functions Of Bones?

    Answer :

    In addition to giving shape and firmness to the body, it protects vital organs such as the brain, the spinal cord, the heart, and the lungs.

  98. Question 80. What Is Function Of Endocrine System?

    Answer :

    The endocrine system adjust and correlates the various activities of the body, making adjustment to the body system by the changing demands of the external and internal environment.

  99. Question 81. What Is The Pituitary Gland?

    Answer :

    It is often described as the master gland or the leader of the endocrine orchestra. It is reddish in colour, roughly oval in shape and is situated at the base of the brain.

  100. Question 82. How Many Lobes Are There In The Pituitary And Which Are They?

    Answer :

    The pituitary has three lobes:

    1. Anterior pituitary
    2. The mid lobe of the pituitary
    3. Posterior pituitary
  101. Question 83. What Is The Name Of The Secretions Of Ductless Gland?

    Answer :

    Hormones

  102. Question 84. Which Are The Hormones Secreted By The Anterior Pituitary?

    Answer :

    They are 1) growth hormone(Somatotrophic-harmone) 2) adrenocarticotrophic hormone (ACTH) 3)Thyrotropin stimulating hormone (TSH) 4) Prolactin (Lactogenic hormone) (FSH) and Luteinizing hormone (LH)

  103. Question 85. Which Hormone Is Involved In The Water Regulation Of The Body?

    Answer :

    The hormone is involved in water regulation is ADH or Antidiuretic hormone released by the posterior pituitary.

  104. Question 86. How Do Hiccups Occur?

    Answer :

    The hiccups occur when the diaphragm and the muscles between the ribs suddenly contract. This causes a sharp, uncontrollable, inhalation of air, which is unable to reach the lungs because of the muscles spasm has closed the windpipe.

  105. Question 87. What Are The Activities Of The Digestive System?

    Answer :

    The five activities are ingestion, secretion, digestion, absorption and elimination.

  106. Question 88. What Are Carbohydrates?

    Answer :

    They consist of carbon, hydrogen and oxygen. They are found in sugar, jams, cereals, bread, potatoes, fruit, vegetables and milk.

  107. Question 89. What Is The Function Of The Carbohydrates?

    Answer :

    In the body they are utilized to provide energy and heat, and help to maintain the normal blood glucose level.

  108. Question 90. Which Are The Three Main Groups Of Carbohydrates?

    Answer :

    They are monosaccharides, disaccharides and polysaccharides.

  109. Question 91. What Are Proteins?

    Answer :

    Proteins are complex compounds containing compounds containing carbon, oxygen, nitrogen, sulphur and phosphorus. They are obtained mainly from meats, eggs, milk, cheese fish, cereals and certain vegetables.

  110. Question 92. What Are The Essentialities Of Protein?

    Answer :

    They are essential for the repair of the body tissue, the maintenance of the somatic equilibrium between blood and tissue fluids and for providing energy and heat when there is an insufficient supply of carbohydrates.

  111. Question 93. Which Is The Food Content Not Stored Inside The Body?

    Answer :

    Protein.

  112. Question 94. What Are The Main Protein?

    Answer :

    They are albumin, globulin, gluten, gliadin, scleroprotein, protamine and histone.

  113. Question 95. What Are Importance Of The Fats (lipids)?

    Answer :

    Fat is important in the diet not only for its high energy, but also it contains the fat soluble vitamins A,D,E and K and certain essential fatty acids.

  114. Question 96. What Are Vitamins?

    Answer :

    They are organic compounds essential for life, health and growth. They are not eaten such as in the diet, but are widely dispersed in the food.

  115. Question 97. How Many Kinds Fo Vitamins Are There?

    Answer :

    There are two groups of vitamins Fat-soluble vitamins and water-soluble vitamins.

  116. Question 98. Which Vitamin Is Stored In The Liver?

    Answer :

    Vitamin A

  117. Question 99. Which Are Fat-soluble Vitamins?

    Answer :

    Vitamin A. Vitamin-D (Calciferol), Vitamin-E (Tocopherol) and Vitamin K.

  118. Question 100. Which Are Water-soluble Vitamins?

    Answer :

    Vitamin-B1 (Thiamine), Vitamin-B2 (Riboflavine), Nicotinamide, Vitamin-B6 (Pyridoxine), Pantothenic acid, Biotin, Folic acid (Pteroylglutamic acid), Vitamin-B12&VitaminS

  119. Question 101. Sunlight Is The Source Of Which Vitamin?

    Answer :

    Vitamin-D

  120. Question 102. What Is Necessity Of Mineral Salts?

    Answer :

    They are necessary in the diet for all body porcesses. Only a samll amount is needed.

  121. Question 103. How Calcium Is Used In The Human Body?

    Answer :

    It is the chief constituen of teeth and bones. It is absorbed in the small intestine in the form of Vitamin-D. It plays an important part in the coagulation o fblood and in contraction of muscles.

  122. Question 104. What Is The Use Of Phosphate?

    Answer :

    phosphate combines with calcium in the formation of bone and teeth and it helps to maintain the normal composition of body fluids.

  123. Question 105. What Is The Important Role Of Sodium?

    Answer :

    Sodium is present mainly in tissue fluids and therefore play an important role in cell activity and in the fluid balance of the body.

  124. Question 106. Why Potassium Is Essential?

    Answer :

    Potassium is essential component of all cells. It is also necessary for all the activity of cardiac, skeletal and smooth muscles.

  125. Question 107. What Is The Importance Of Iron In The Body?

    Answer :

    Iron is the necessary for the formation of cytochromes that is involved in tissue oxidation. It is very essential for the formation of Haemoglobin.

  126. Question 108. What Is The Importance Of Iodine?

    Answer :

    Hormones

  127. Question 109. Which Are The Diseases Caused By Vitamin Deficiency?

    Answer :

    They are beri-beri, scurvy, rickets and night blindness.

  128. Question 110. What Is Difference Between Histology And Histopathology?

    Answer :

    Histology is the microscopic study of normal tissues of the body and Histopathology is the microscopic study of tissues which are affected by disease.

  129. Question 111. What Is A Cell?

    Answer :

    A cell is a mass of protoplasm enclosed within a membrane containing a subdivision, the nucleus.

  130. Question 112. What Is Nucleus?

    Answer :

    The nucleus contains most of the genetic material of the cell. It is bounded by two membranes each rather similarly to cytoplasmic membranes.

  131. Question 113. What Are Chromosomes?

    Answer :

    They are small thread-like bodies which are seen within nucleus, during cell division.

  132. Question 114. How Many Chromosomes Are There In A Body Cell?

    Answer :

    23 pairs, one of each pair derived from father and the other from the mother.

  133. Question 115. What Are The Constituents Of Blood?

    Answer :

    Blood consist of Plasma, erythrocytes (red blood cells), leukocyte (white blood cells) and thrombocytes (platelets).

  134. Question 116. What Is Plasma?

    Answer :

    Plasma is a complex solution of proteins, salt and numerous substance and acts as a transport medium carrying its constituents to specialized organs of the body.

  135. Question 117. Which Was The First Molecular Disease To Be Detected?

    Answer :

    Sickle cell Anaemia.

  136. Question 118. Which Gland Helps To Maintain The Calcium Content In The Blood?

    Answer :

    parathyroid

  137. Question 119. What Are Erythrocytes?

    Answer :

    These cells are seen under microscope as non nucleated, pale greenish-yellow, binocave discs. Its primary function is to transport oxygen from the lungs, via heart to the tissues. They normally survive in the blood stream for 120 days.

  138. Question 120. What Are Leukocytes (wbc)?

    Answer :

    These are nucleated cells some of which are capable of amoeboid movement. They are present in normal blood in smaller numbers than red cells. Their main functions is to act as one of the body’s defences.

  139. Question 121. What Are Thrombocytes?

    Answer :

    They are small non-nucleated oval or round cells. They are capable of sticking together and prevents bleeding by forming a physical barrier.

  140. Question 122. From Where The Cells Are Produced?

    Answer :

    They are produced from the bone marrow.

  141. Question 123. What Is Coagulation?

    Answer :

    The clotting of blood outside the body is called coagulation.

  142. Question 124. What Is Haemoglobin?

    Answer :

    It is a large complex molecule. It is synthesized in the developing red cells and has an iron containing complex called haem.

  143. Question 125. Who First Explain The Theory Of Coagulation?

    Answer :

    Morawitz in 1905.

  144. Question 126. Which Are The Four Main Groups Of Blood?

    Answer :

    They are A, B, AB and O.

  145. Question 127. How Much Blood Does The Body Have?

    Answer :

    An average blood has 5 litres of blood.

  146. Question 128. What Is The Normal Temperature Of The Body?

    Answer :

    The normal temperature is 37°C or 98.4°F

  147. Question 129. Which Is The Disease Caused By The Over Activity Of The Thyroid Gland?

    Answer :

    Exophathalmic Goitre.

  148. Question 130. Bcg Vaccination Is Done Against Which Disease?

    Answer :

    Tuberculosis

  149. Question 131. Which Is The Disease Caused By The Acids In The Digestive Juices?

    Answer :

    Peptic Ulcer.

  150. Question 132. Which Organ Is Considered As The Chemical Laboratory Of The Human Body?

    Answer :

    Liver

  151. Question 133. Which Enzymes Are Contained In Pancreatic Juice?

    Answer :

    Trypsin, Amylase and Lipase.

  152. Question 134. What Are The Constituents Of Saliva?

    Answer :

    The saliva consist of water, mucin, mineral salts and ptyalin.

  153. Question 135. How Many Salivary Glands Are There?

    Answer :

    There are three pairs of salivary glands are there.

  154. Question 136. Which Part Of The Body Is Called Pharynx?

    Answer :

    The cavity between the mouth and tongue.

  155. Question 137. Which Is The Hormone Produced By Pyloric Glands?

    Answer :

    Gastrin

  156. Question 138. Which Are The Three Parts Of Pharynx?

    Answer :

    Nasopharynx, oropharynx and laryngo-pharynx.

  157. Question 139. Which Is The Enzyme That Converts Starch Into Maltose?

    Answer :

    Ptyalin

  158. Question 140. What Is Allergy?

    Answer :

    It is a specific hyper sensitivity to a substance which is harmless for the majority of members of the same species.

  159. Question 141. What Is Abscess?

    Answer :

    Abscess is localized formation of pus in a cavity produced by the breakdown of tissues.

  160. Question 142. What Is Infection?

    Answer :

    Invasion and injury of the tissues of the body by pathogenic organisms is called infection.

  161. Question 143. What Is Chemotherapy?

    Answer :

    The treatment of disease by the administration of chemicals.

  162. Question 144. Who Is The First Test Tube Baby?

    Answer :

    Lousie Joy Brown born in UK on july 25, 1978.

  163. Question 145. Who Is The First Indian Test Tube Baby?

    Answer :

    Durga is the first Indian test tube girl

  164. Question 146. Who Was The Doctor Behind The Birth Of The First Indian Test Tube Baby In India?

    Answer :

    Dr. Indira Hinduja

  165. Question 147. Which Disease Is Caused By Infection Of Hiv Virus?

    Answer :

    AIDS

  166. Question 148. What Is The Name Of The Test For The Detection Of Aids?

    Answer :

    Elisa test.

  167. Question 149. How Much Time Do A Man Breath In His Life Time?

    Answer :

    If a man live to be 75, he will have breathed no less than 600 million times.

  168. Question 150. How Much Air We Breath In Our Life Time?

    Answer :

    Adults take in about 0.5 litres (just under half a pint) of air with every breath everyday each person needs about 15,000 litres(530 cu.ft) of air. In a life time each person breath in about 400,000 cu meters (14 million cu.ft) of air.

  169. Question 151. Where Do We Have The Thickest Skin?

    Answer :

    The thickest skin 0.3mm (0.12in) is on the soles of the feet.

  170. Question 152. How Big In A Human Stomach?

    Answer :

    Human stomach allow us to eat a lot, but they are small when compared with those of animals, Human stomach holds about 1.5 litres (2.5 pints); where as a cow’s stomach holds about 180 litres (40 gallons)

  171. Question 153. How Much Time Does The Heart Of A Human Beat In A Life Time?

    Answer :

    When a person is resting the heart beats about 70-80 times a minute. So it beats about 100,00 times a day, and if a person live to be 70 it will have to beat nearly 3,000 million times without stopping.

  172. Question 154. How Long Are The Blood Vessels?

    Answer :

    Human body contains about 100,000 km (6.,000 miles) of blood vessels. Arteries take blood away from the heart while veins carry it back.

  173. Question 155. Which Are The Human Excretions?

    Answer :

    All living things have to get rid of waste. Human excrete carbon dioxide and water through out lungs, nitrogen compounds, salts and water through urine, and some salt and water through sweat we also get rid of undigested parts of food but this is not true excretion, because undigested food never passes through our cells.

  174. Question 156. Who Discovered That Glucose, The Main Source Of Energy For The Body, Is Stored In The Liver?

    Answer :

    The french scientist Claude Bernard (1813 – 1878)

  175. Question 157. What Is Called Immunity?

    Answer :

    Once the body have been attacked by a certain bacterium, the immune system “remembers” its chemical make up. So, it can respond very quickly to a second attack. This is called immunity.

  176. Question 158. What Are Fixed Joints?

    Answer :

    Some joints are locked together and cannot move. These are found between the bones that protect the brain, in the skull. When the skull first forms, its bones are separate. They gradually grow together.

  177. Question 159. How Do Our Muscles Work?

    Answer :

    The muscles work by pulling (never pushing)on the bones of the skeleton, to which they are attached.

  178. Question 160. What Are Joints?

    Answer :

    Joints are like hinges that join bones together and allow bending, twisting movements. The shoulder and hip joints have the best range movements.

  179. Question 161. How Many Teeth Do The Children Have?

    Answer :

    They are born without teeth,young children have 20 milk teeth that are slowly replaced around the age of six until they have full set of 32.

  180. Question 162. What Are Senses?

    Answer :

    Every human have five senses, each one giving important information. We see with out eyes, hear with our ears, taste with our tongue, smell with our nose and feel through our skin.

  181. Question 163. What Is The Weight Of The Brain?

    Answer :

    1.4 kg (3 lb)

  182. Question 164. Why Food Is Cooked?

    Answer :

    When food is cooked, the heat kills harmful germs. Cooked food is easier to digest, it also keeps longer and tastes nicer.

  183. Question 165. What Is The Average Height Of The Man?

    Answer :

    The average adult measures between 5 feet 8 inches.

  184. Question 166. What Is The Life Cycle Of The Red Blood Cell?

    Answer :

    Red blood cells live for one to four months, but in that time each red cell travels around the body upto 172,000 times, and in every second the bone narrow produces around 5 million new cells.

  185. Question 167. How Many Hairs Are Lost A Day?

    Answer :

    About 30 to 60 hairs are lost every day. Each hair last from one to six years before the hair root withers and hair drops out.

  186. Question 168. What Is The Growth Rate Of The Hair?

    Answer :

    The hair grows about 2.3 mm (0.09 in) a week, that is about 12 cm (4.75 in ) a year.

  187. Question 169. What Prevents Food From Going Into Lungs When A Man Swallows Food?

    Answer :

    Although a man breathes air and swallows food through mouth, a flap of skin at the back of the throat, called the epiglottis, closes off the wind pipe when we swallow.

  188. Question 170. How Big Is The Lung Sack?

    Answer :

    If all the tubes and little round air sacks in the lungs were laid out that they would cover a tennis court.

  189. Question 171. What Is A Heart-lung Machine?

    Answer :

    It is a device which takes over heart and lung functions and maintains circulation and oxygen supply to the blood.

  190. Question 172. What Is Color Blindness?

    Answer :

    It is a condition more common in men than women. It is characterized by inability to distinguish between colours, in particular red and green.

  191. Question 173. What Is Incubation Period?

    Answer :

    It is a period between infection and appearance of symptoms.

  192. Question 174. Which Part Of The Heart Is A Pacemaker?

    Answer :

    The part of the heart which originate contractions of the heart muscles. If it fails to work, an artificial pacemaker can be inserted.

  193. Question 175. What Is A Parkinson’s Disease?

    Answer :

    Common nervous diseases with muscular tremors, weakness and stooping, usually found in old people. The mind is not affected.

  194. Question 176. What Is Radio Therapy?

    Answer :

    It is the treatment of certain diseases using X-rays, radium or other radioactive substances.