HP-UX Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Is Hp-ux ?

    Answer :

    HP-UX (Hewlett-Packard UniX) is Hewlett-Packard’s proprietary implementation of the Unix operating system, based on UNIX System V (initially System III) and first released in 1984. Recent versions support the HP 9000 series of computer systems, based on the PA-RISC processor architecture, and HP Integrity systems, based on Intel’s Itanium architecture.

  2. Question 2. How To See Without Use Of Glance The Top 20 Processes In Sorted Order Of Cpu Utilization?

    Answer :

    Use the command:

    UNIX95= ps -e -o “user,pcpu,cpu,args,comm” |sort -rn -k2 |head -n 20

  3. UNIX/XENIX Interview Questions

  4. Question 3. How To See Without Use Of Glance The Top 20 Processes In Sorted Order Of Memory Utilization?

    Answer :

    Use the command:

    UNIX95= ps -ef -o “user,vsz,pid,args,comm” | sort -rn –k2 | head -n 20

  5. Question 4. How To See The Size Of A Disk Or A Lun In Hpux?

    Answer :

    Command diskinfo can be used for the same with the RAW device special file of the Disk device to see the size of the disk /LUN as shown below.

    #diskinfo –b /dev/rdsk/cXtYdZ – Shows Size in KB

    #diskinfo –b /dev/rdisk/disk14 | awk ‘{print $1/1024/1024}’ – Shows Disk Size in GB

  6. Unix/Linux Tutorial

  7. Question 5. How To Find Recently Added Lun In Hp Unix Box ?

    Answer :

    #ls -lrt /dev/disk/*

    then take the latest dated disk path and check th lun path

    #inq |grep -i “c?t?d?”

    if you got /dev/disk/c?t?d? then get the legacy path and then check for lun path

    #ioscan -m dsf /dev/disk/c?t?d?

    #inq |grep -i “c?t?d?”

  8. IBM AIX Interview Questions

  9. Question 6. How Can You Test If The Syslog Is Logging Messages To /var/adm/syslog/syslog.log?

    Answer :

    This can be tested using sending a small logger message to syslogd using the command shown as below.

    #logger –t hi hello

    Logger sends a message to syslog and if syslog is working properly a line should get added to /var/adm/syslog/syslog.log as showing “hi: hello”

  10. Question 7. If Prm Is Enabled And Configured, How To Display In Ps Command Which Pset Group A Process Belongs To?

    Answer :

    This can be seen using the option –z of the ps command, which with other things being displayed would also show the PSET (processor SET) group in which the process is executing.

    # ps -fzu haydes

    UID PSET PID PPID C STIME TTY TIME COMMAND

    haydes 0 20320 1 220 19:28:33 ? 6:23 itDB

    haydes 1 20321 1 255 19:28:33 ? 6:45

    quarryDB haydes 0 20319 1 0 19:28:33 ? 0:05 comp-it3

    haydes 1 20323 1 255 19:28:33 ? 6:43 rdr_quarry

  11. Solaris Interview Questions

  12. Question 8. How To Start A Process In A Particular Prm Group And How To Make The Process Move To A Different Prm Group?

    Answer :

    A user can start his process or move his started process to a PRM group to which he belongs to as per the PRM configuration file.

    If the user has an access to a PRM group, he can start his process in that PRM group using the command prmrun as shown

    $prmrun –g< PRM_Group> < Application Options>

    If he is a member of the other PRM group, then he can also move his running or started process to another PRM group with prmmove command as below.

    $prmmove –g< PRM_Group> -p | -g< Process Group ID> | -u< User ID>

  13. Question 9. How Do You Differentiate The Files /etc/lvmtab And /etc/lvmtab_p? And How To Read Lvmtab Files?

    Answer :

    /etc/lvmtab and /etc/lvmtab_p in HP-UX are binary files and they can be read using the strings command like

    strings /etc/lvmtab

    strings /etc/lvmtab_p

    the above show the Volume groups by name and the member PVs (physical volumes) of that VG.

    While /etc/lvmtab keeps the entries for VG version 1.0 Volume Groups, /etc/lvmtab_p contains the entries for Version 2.x Volume Groups. Version 2.X volume groups had been introduced in HP-UX 11.31 that is 11iv3.

  14. IBM AIX 7 Administration Interview Questions

  15. Question 10. How To Check Your Hp Unix Is 32-bit Or 64-bit ?

    Answer :

    Use getconf KERNEL BITS , getconf KERNEL BITS will return whether it is a 32 bit HP Unix or 64 bit

    HP Unix as shown below:

    # getconf KERNEL BITS

    32

    # getconf KERNEL BITS

    64

  16. Question 11. How To Create User And To Be Ask Change Passwd At Login ?

    Answer :

    After created the user account and assign the password with the below command

    #passwd -f user1

  17. HP Application Lifecycle Management Interview Questions

  18. Question 12. How To Check Routing Table?

    Answer :

    # cat /etc/rc.config.d/netconf

    or

    #netstat -rn

  19. UNIX/XENIX Interview Questions

  20. Question 13. How To Boot Hp-ux Into Single User Mode ?

    Answer :

    Interrupt the boot process when prompted by pressing [ESCAPE] key , we need to tell HP-UX box to boot primary, it should give you a prompt to interact with the ISL. You should reply ‘y’ to this. Once at ISL> prompt type hpux -is or hpux -iS /stand/vmunix to boot into single user mode.

  21. Question 14. The Bootsys Command Fails Due To Insufficient Space In The /stand Volume. Why?

    Answer :

    The bootsys commands needs to copy the two files:

    # /opt/ignite/boot/Rel_/*INSTALL

    # /opt/ignite/boot/Rhel_/*INSTALL

    where is the operating system release, from the server into the client’s /stand directory. This error indicates that there is not enough space in /stand on the client. To correct the error, you may need to remove any backup kernels. Additionally, check for kernels in the /stand/build directory (like vmunix_test).

  22. Question 15. Why Is Install.log So Difficult To Read?

    Answer :

    The installation messages that are logged into install.log are obtained by Ignite-UX from multiple sources including the standard output (stdout) and standard error (stderr of Software Distributor and the contents of swagent.log. It is not possible to control how these messages are logged into install.log, thus the file can be confusing.

    If you want to verify the installation of a product, HP recommends that you examining the swagent.log file directly, rather than the Ignite-UX install.log file.

  23. Oracle WebCenter Interview Questions

  24. Question 16. Why Am I Getting The Following Message? Pax: Cannot Access /sbin/pax_enh : No Such File Or Directory.

    Answer :

    If you try archiving using pax format, you see the following message:

    • pax: Cannot access /sbin/pax_enh: No such file or directory.
    • pax:  PAX-ENH product needs to be installed to enable the options -A, -o exclude and -o graph.
    • WARNING: The pax command returned a non-zero exit status (exit status 1).