HP QuickTest Professional Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Is Uft Tool?

    Answer :

    HP Unified Functional Testing (UFT) is a Functional and Regression Test Tool, upgraded version of QTP Tool.

    UFT = QTP + Service Tools

    QTP (QuickTest Professional) supports GUI (Windows and Web based) Testing only, but UFT Supports GUI and API Testing.

  2. Question 2. What Are The Minimum Requirements For Installing Uft Tool?

    Answer :

    To successfully install and run HP UFT, minimum system requirements are:

    Computer/Processor: Pentium IV or higher microprocessor (minimum 1 GHz)

    Operating System: Windows 7 and higher

    Memory: Minimum of 1GB when no more than three add-ins are loaded simultaneously.  

    Color Settings: High Color (16 bit)

    Graphics Card: Graphics card with 64 MB video memory

    Free Hard Disk Space: 1 GB of free disk space for application files and folders.

  3. QTP Interview Questions

  4. Question 3. What Is The Difference Between Uft And Qtp?

    Answer :

    Upgraded version of QTP is UFT,

    HP Unified Functional Testing = QTP + Service Test Tool.

  5. Question 4. What Is Api Testing?

    Answer :

    API (Application Programming Interface) testing is checking Application Programming Interface of a Software System.

  6. QTP Tutorial

  7. Question 5. What Is The Difference Between Api Testing And Unit Testing?

    Answer :

    API – Application Programming Interface

    GUI – Graphical User Interface

    A GUI is the user-facing side of a program, the part that a user interacts with, and controls the program with. Common elements of such interfaces are buttons, text fields, check boxes, etc.

    An API is generally used by a program (rather than a human) to interact with or control another program.

  8. Quality Assurance Interview Questions

  9. Question 6. Does Uft Support Unix Operating Environment?

    Answer :

    UFT doesn’t support UNIX operating environment, supports Windows operating environment only.

  10. Question 7. What Are The Internal Add Ins Available In Uft Tool?

    Answer :

    1. Standard Windows
    2. Activex
    3. Visual Basic
    4. Web
  11. Quality Center (QC) Tutorial
    Quality Center (QC) Interview Questions

  12. Question 8. What Is The Built-in Add In Available In Uft?

    Answer :

    Standard Windows

  13. Question 9. What Is The Add In For Supporting Mainframe Applications?

    Answer :

    THE (Terminal Emulators)

  14. HP-ux 11iv3 system administration Interview Questions

  15. Question 10. If We Load Unnecessary Add Ins Then What Will Happen?

    Answer :

    UFT Tool test execution performance will be reduced.

  16. Question 11. What Is The Supporting Add In For Oracle Rdbms?

    Answer :

    In Order to communicate any Database, no Add in is required; using an integrated MS Access Database Engine UFT can perform Database operations.

  17. HP-UX Interview Questions

  18. Question 12. How To Test D2k Application Using Uft Tool?

    Answer :

    No Add in is available for supporting D2K Applications.

  19. QTP Interview Questions

  20. Question 13. How To Select Appropriate Add Ins For Aut (application Under Test)?

    Answer :

    First get Application Environment Details from Development team then based on User Interface design technology select Add ins.

  21. Question 14. How Uft Supports Database Operations?

    Answer :

    UFT has an integrated MS Access Database engine, we execute use SQL commands in UFT Editor, and using VBScript Database objects (Database Connection object, Recordset object) also UFT can perform Database operations.

  22. Question 15. What Is The File Format For Exporting Uft Tests?

    Answer :

    Using .ZIP format UFT can export Tests

  23. Automation Testing Interview Questions

  24. Question 16. What Is The Major Change In Uft Over Qtp?

    Answer :

    API Testing:

    QTP supports GUI Testing only where as UFT supports API and GUI testing of Desktop and Web based Applications.

  25. Question 17. What Is Test Automation?

    Answer :

    Accessing software objects from another Software.

  26. Microsoft Visual C++ Interview Questions

  27. Question 18. What Type Of Tests Can Be Automated?

    Answer :

    • Tests that we have to execute on every build (Ex: Sanity Tests)
    • Tests that we have to execute on modified build (Ex: Regression Tests)
    • Tests that we have to execute using multiple sets of Test data.
  28. Quality Assurance Interview Questions

  29. Question 19. What Type Of Tests Can’t Be Automated?

    Answer :

    • Test Cases that are newly designed and not executed manually  at least once.
    • Test Cases for which the requirements are changing frequently.
    • Tests that require human user observation.
  30. Question 20. When To Start Test Automation?

    Answer :

    Depends on the Project, depends on company and sometimes depends on Customer interest also.

  31. Embedded Testing Interview Questions

  32. Question 21. If Uft Is Not Recognizing Some Our Application Objects Then What Are The Solutions?

    Answer :

    We have 3 levels of Solutions:

    i) Tool Level solutions:

    • Object Identification configuration.
    • Use Low level and Insight Record modes.
    • Use virtual object configuration.

    ii) Organization level solution:

          Ask development team to provide proper properties information for unrecognized objects.

    iii) Vendor level solution:

        Raise ticket to vendor.

  33. Question 22. Can We Start Test Design Process If Auth Is Not Ready?

    Answer :

    Yes, we can Using define New Test Objects feature we can start Test design even though application is not ready.

  34. Question 23. How To Test Input Domain Using Uft Tool?

    Answer :

    Using Conditional statements and some built-in functions we can test input domain.

  35. Question 24. What Types Of License Available For Uft?

    Answer :

    UFT has 2 types of License:

    1. Seat License
    2. Concurrent License
  36. Quality Center (QC) Interview Questions

  37. Question 25. How Uft Stores Its Resources?

    Answer :

    UFT stores its resources using File format on Hard disk(File System).

  38. Question 26. What Is Test Batch Runner Tool?

    Answer :

    It is for executing series of tests (Test batches) without human user interaction.

  39. Question 27. Can We Open Multiple Tests At A Time In Uft Tool?

    Answer :

    Yes, we can open multiple Tests at a time in UFT using Add Test Command (Available in File menu).

  40. HP-ux 11iv3 system administration Interview Questions

  41. Question 28. What Are The Two Programming Interfaces In Uft Tool?

    Answer :

    1. UFT Tool Editor
    2. Function Library
  42. Question 29. What Run-time Object?

    Answer :

    The Object present in the Application.

  43. Question 30. What Is Test Object?

    Answer :

    Reference of Run-time object is called Test Object.

  44. Question 31. What Are Utility Objects?

    Answer :

    They are UFT reserved objects used for Testing and Result Reporting.

  45. Question 32. What Are Automation Objects?

    Answer :

    User defined objects used to work with Drives, Folders and Files etc…

  46. Question 33. What Is Virtual Object?

    Answer :

    Virtual object is an object that is recognized by QTP as non-standard but is instructed explicitly by the tester to behave like a standard object.

  47. HP-UX Interview Questions

  48. Question 34. Give Some Object Examples In Windows Based Environment?

    Answer :

    Software objects in Windows environment:

    Window, Dialog box, Edit box, text box, check box, List box, Drop down box, Combo box, Button, Radio button etc…

  49. Question 35. Give Some Object Examples In Web Based Environment?

    Answer :

    Software objects in Web environment:

    Browser, Page, Image, Link, Edit box, text box, check box, List box, Drop down box, Combo box, Button, Radio button etc…

  50. Question 36. How To Create Shared Object Repository?

    Answer :

    In two ways we can create Shared object repositories in UFT,

    1. By Adding Objects
    2. By Exporting Local objects
  51. Automation Testing Interview Questions

  52. Question 37. How To Encode Password Value Without Using Recording?

    Answer :

    Using Password encoder Tool.

  53. Question 38. How To Delete Test Results?

    Answer :

    Using Test Results Deletion Tool.

  54. Question 39. What Are The Different Types Of Status Of Test Result?

    Answer :

    1. Pass
    2. Fail
    3. Done
    4. Warning
  55. Question 40. How To Define Test Results?

    Answer :

    Using Reporter utility object we can define Test Results.

  56. Microsoft Visual C++ Interview Questions

  57. Question 41. What Is The Default Synchronization Time In Uft?

    Answer :

    Default Synchronization Time is 20 seconds, but user (Tester) can increase or decrease the Time.

  58. Question 42. How To Synchronize Uft And Auto?

    Answer :

    Using Wait statement, Synchronization point and by increasing the Tool default Synchronization we can Synchronize UFT and AUT (Application under Test).

  59. Embedded Testing Interview Questions

  60. Question 43. Can We Edit Recovery Scenario?

    Answer :

    We can edit Recovery Scenarios using Recovery Scenarios Manager in UFT.

  61. Question 44. How To Handle Dynamic Objects?

    Answer :

    Using Regular expressions we can handle Dynamic Objects.

  62. Question 45. What Are Duplicate Objects?

    Answer :

    Two or more Objects with same property values.

  63. Question 46. How To Handle Duplicate Objects?

    Answer :

    Using index property we can handle Duplicate Objects.

  64. Question 47. What Is Descriptive Programming?

    Answer :

    Enter or provide Objects information (properties and values) directly into statements is called Descriptive Programming.

  65. Question 48. What Is Dynamic Descriptive Programming?

    Answer :

    Creating Description objects and generating statements using description objects is called Dynamic Descriptive Programming.