Heavy Combination License Interview Questions & Answers

  1. Question 1. If You Intend To Turn Left, Are You Required To Give A Signal?

    Answer :

    Yes, if turn signals are fitted to your vehicle.

  2. Question 2. When Reversing, You Should?

    Answer :

    Take care and never reverse for a greater distance and time than is necessary.

  3. Recruitment Interview Questions

  4. Question 3. How Close Can You Park To Another Vehicle When Parked Parallel To The Kerb?

    Answer :

    You must leave at least 1 metre front and back.

  5. Question 4. Where There Is Parallel Kerbside Parking, Are You Allowed To Double-park Alongside A Parked Vehicle?

    Answer :

    No, not at any time.

  6. Question 5. Do You Have Any Responsibilities When Opening A Vehicle Door On A Roadway?

    Answer :

    Yes, you must not open a door if you are likely to cause danger to road users or impede traffic.

  7. Driver Interview Questions

  8. Question 6. Are You Permitted To Park On A Median Strip Or Traffic Island?

    Answer :

    No, not at any time.

  9. Question 7. When Driving At Sunset Or Dawn On A Dark Day, What Should You Do?

    Answer :

    Turn on your lights on low beam.

  10. Question 8. You Are Driving At Night With Your Headlights On High Beam. When Should You Dip Your Headlights?

    Answer :

    When within 200 metres of the vehicle ahead or an oncoming one.

  11. Question 9. You Are Driving In A 60 Km/h Zone, With Only One Lane For Traffic In Your Direction. You See A Bus Ahead (with This Sign Displayed On The Rear) Signalling Its Intention To Pull Out From A Bus Stop, You Should?

    Answer :

    Slow down, and give way to the bus as it has priority.

  12. Question 10. Is It An Offence To Obstruct Clear Vision Of Your Number Plates?

    Answer :

    Yes, at any time.

  13. Question 11. Before Driving On A Freeway, Which Of The Following Should You Do?

    Answer :

    Make sure your vehicle has enough fuel, oil, water and the correct tyre pressure.

  14. Question 12. What Must You Do If You Miss Your Exit On A Freeway?

    Answer :

    Continue until you reach the next appropriate exit.

  15. Recruitment Interview Questions

  16. Question 13. As You Leave A Freeway, Which Of The Following Should You Check?

    Answer :

    Your speed.

  17. Question 14. If An Oncoming Vehicle Crosses The Centre Line And Is Coming Straight At You And You Cannot Stop, You Should?

    Answer :

    Brake, look for room to the left, sound your horn and flash your lights.

  18. Question 15. If You Are Involved In An Accident Where Your Vehicle Needs To Be Towed Away And The Police Does Not Attend The Crash Scene, You?

    Answer :

    Must report the accident to the Police Station nearest to where the accident happened within 24 hours.

  19. Question 16. If Your Vehicle Is Involved In An Accident (regardless Of The Damage), What Details Must You Give, To The Other Driver(s), If Asked?

    Answer :

    You must let them see your licence, take details, and give the name and address of the vehicle’s owner.

  20. Question 17. Stop Signs Or Flashing Lights At Railway Crossings Should Always Be Obeyed, Because?

    Answer :

    Trains are fast, heavy and cannot stop quickly.

  21. Question 18. You Should Not Drive Across A Railway Level Crossing When?

    Answer :

    Traffic is blocking the other side.

  22. Driver Interview Questions

  23. Question 19. You Should Use Your Right-hand Indicator When?

    Answer :

    You intend to move to the right, at any time.

  24. Question 20. When Merging Onto The Freeway From The Entrance, You Should?

    Answer :

    Look for a large enough break in the traffic and adjust your speed so as to fit into the traffic flow.

  25. Question 21. If You See A Sign Indicating Road Repairs Are Going On, You Should?

    Answer :

    Slow down and watch for traffic controllers and instructions.

  26. Question 22. If You See A Horse And Rider On The Road What Should You Do?

    Answer :

    Slow down and give them plenty of room.

  27. Question 23. What Are You Required To Do If You Develop A Serious Medical Condition That Could Affect Your Driving?

    Answer :

    Once you become aware of the condition you must notify the RTA.

  28. Question 24. You Hold An Unrestricted Licence And Are Driving At 100 Km/h In The Country And Pass This Sign. What Should You Do?

    Answer :

    Slow down to a speed that will allow you to stop to avoid crashing into farm animals on the road.

  29. Question 25. You Are Turning Right From One Of Two Right Turn Only Lanes. How Should You Use Your Indicators?

    Answer :

    Indicate with your right hand signal the same as any other right hand turn.

  30. Question 26. This Bridge Has Only Just Enough Room For Two Vehicles. As You Come Close To It You Should?

    Answer :

    Slow down and pay extra attention.

  31. Question 27. You Hear The Siren Of An Ambulance Approaching You From Behind. You Should?

    Answer :

    Move into the left lane.

  32. Question 28. You Are Driving Along This Road. You Hear An Ambulance’s Siren And See The Ambulance In Your Mirror. You Should?

    Answer :

    Move to the left and make way for the ambulance.

  33. Question 29. When You Come Across Roadworks?

    Answer :

    You must obey the signs that are displayed at all times.

  34. Question 30. Generally, If You Hear The Siren Of An Emergency Vehicle You Should?

    Answer :

    Pull over to the left until the emergency vehicle passes.

  35. Question 31. When You See These Lights Flashing On The Back Of A Bus, What Should You Do?

    Answer :

    Drive carefully at no more than 40 km/h.

  36. Question 32. You Are Driving At Night And There Is No Other Traffic Around You. When Can You Use Your Headlights On High Beam?

    Answer :

    On any road, even if there are street lights.

  37. Question 33. You Want To Park Your Vehicle For A Short Time. It Is Night Time. You Should?

    Answer :

    Pick a visible position or leave the parking or hazard lights on.

  38. Question 34. When You Are Driving On A Two-lane Freeway, Which Lane Should You Choose?

    Answer :

    The left lane unless you are overtaking.

  39. Question 35. Looking At The Diagrams, How Far From The Approach Side Of A Bus Stop Or A Railway Crossing Are You Allowed To Stand Or Park Your Vehicle?

    Answer :

    At least 20 metres.

  40. Question 36. Bicycle And Motorcycle Riders Have The Same Rights To Use The Road As Other Motor Vehicle Drivers. They Are, However, More At Risk In Traffic Because?

    Answer :

    They are harder to see in traffic and do not have the same protection as many drivers.

  41. Question 37. To Drive Safely, You Need To Concentrate And Be Able To Monitor Everything That Is Happening On The Road. To Do This, You Need To?

    Answer :

    Continually scan the road, looking ahead, to the sides, checking side and rear mirrors and anticipate what may happen.

  42. Question 38. If You Are Driving Towards A Road Works Zone And A Traffic Controller Displays A Stop Sign You Must?

    Answer :

    Stop your vehicle and follow the directions of the traffic controller.

  43. Question 39. If You Are Driving Through A Road Work Zone In The Left Hand Lane And You See This Sign You Should?

    Answer :

    Merge to the right and give way to other traffic.