Hairdresser Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Do You Think Is The Most Important Part Of A Hairdresser’s Work? Why?

    Answer :

    Customer services are the most important part of working as a hairdresser. You need to be able to make customers comfortable with you as they are in a vulnerable position. You need to give them confidence that they will look nice once a treatment is finished and you need to make sure that they come back to you.

  2. Question 2. What Are Some Of The Important Non-styling Duties Of A Hairdresser?

    Answer :

    Hairdressers have more responsibilities than merely cutting and styling customers’ hair. They need to make sure that tools of the trade are sterilized after every use, the spa is clean and appointments are scheduled. They also handle cashier duties along with up-selling retail products.

  3. Chemical Interview Questions

  4. Question 3. What Is The Importance Of Industry Knowledge In This Work?

    Answer :

    Industry knowledge is very important as one has to keep up with trends if one is to satisfy customers’ ever changing requirements.

  5. Question 4. Which Skill Or Skills Have Made You Successful In Your Present Position As A Hairdresser?

    Answer :

    My customer service skills have earned me quite a lot of business through word of mouth from satisfied customers. Also, my ability to style customers’ hair in a creative manner is quite popular.

  6. Question 5. What Are Some Of The Main Duties That Hairdressers Perform On Regular Basis?

    Answer :

    Determining what customers are looking for in terms of haircuts and other grooming work, analyzing their hair and skin to determine what type of treatments are required, scheduling appointments and providing follow-up, providing manicure, pedicure and facials, and styling customers’ hair are just some of the main duties that a hairdresser is responsible for performing on a regular basis.

  7. Cosmetology Interview Questions

  8. Question 6. As Far As Marketing The Facility And Its Services Are Concerned, Where Do Hairdressers Stand?

    Answer :

    Hairdressers do not only provide grooming and cutting services. They are also responsible for marketing the services of the facility that they represent. Reaching out to potential customers to provide them with information on new or improved services, creating outreach materials such as pamphlets, and actively upselling the salon’s products are some of the marketing duties of a hairdresser.

  9. Question 7. How Do You Keep Up With The Word Considering One Has To Be On One’s Toes All The Time?

    Answer :

    Being on one’s toes goes with the territory. If I am enjoying my work, I do not feel tired or bored. In fact, lulls in my work can make me feel as if I am not giving it my best.

  10. Question 8. Have You Ever Been In A Situation Where Your Mettle In Customer Service Was Truly Tested? Explain What Happened?

    Answer :

    There was a client who had come in for a haircut and a blow dry. I listened to her intently before deciding that she required a type of haircut that was popular in those days. I kept asking her all through the process if she liked what she saw and her answer was always in the affirmative. However, right after the blow dry, she threw such a fit, actually calling me names because apparently I had “ruined” her hair. This went on for a long time, with me trying to calm her down, until the manager intervened and diffuse the situation. Thankfully there were other customers who had heard her tell me what to do with her hair and vouch for me.

  11. Question 9. What Is Your Biggest Achievement In The Role Of A Hairdresser?

    Answer :

    The salon that I was working for was employed by a local theater club some years ago. There were just 2 of us who handled the hairdressing part of the salon. On the day of the event, the other hairdresser called in sick, leaving me to provide hairdressing services to all 23 performers. Thankfully, all went well. I consider this as my biggest achievement so far.

  12. Question 10. How Do You Keep Up With The Times Where Hair Fashion Is Concerned?

    Answer :

    I do a lot of research to find out what new trends are. In addition to this, I am in constant training mode as I feel that to be able to keep up with the times, one has to stay in the loop constantly.