H4 Visa Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Do You Plan To Do In The United States Of America?

    Answer :

    For this question, the immigration officer wishes to know your reason for moving to the USA. Provide a short, concise and truthful answer.

  2. Question 2. Do You Plan On Working In The Usa?

    Answer :

    The ideal answer to this question is ‘no’, as the H-4 visa does not permit you to work or seek employment in the USA.

  3. Visa Application Process Interview Questions

  4. Question 3. Where Do You Stay At Present?

    Answer :

    mentioning the city/town and state you currently reside in.

  5. Question 4. Who Do You Live With At Present?

    Answer :

    Provide a direct and honest answer (for example, I live with my parents/by myself/with my in-laws).

  6. Question 5. Do You Have Family Living In The United States?

    Answer :

    Provide an honest answer. Provide details of family members in the USA, as well as where they live.

  7. B1 Visa Interview Questions

  8. Question 6. Where Will You Stay In The Us?

    Answer :

    Provide a direct answer. Mention the town/city and state you will be living in.

  9. Question 7. Who Will You Live With In The Us?

    Answer :

    Provide a direct answer (such as with my husband/wife).

  10. B2 Visitor visa Interview Questions

  11. Question 8. Who Will Support You Financially During Your Stay In The Us?

    Answer :

    Provide a clear and direct answer, mentioning your stay will be funded by your husband/wife.

  12. Question 9. Who Will Be Paying For Your Trip To The United States?

    Answer :

    Provide a direct answer, mentioning that your spouse will be paying for your trip.

  13. C1/D Visa Interview Questions

  14. Question 10. What Kind Of Visa Are You Applying For?

    Answer :

    For this question, the immigration officer wants to know the visa type you are applying for. Answer directly (for example, I am applying for an H-4 visa).

  15. Question 11. When Did Your Husband/wife Get Their Visa Stamped?

    Answer :

    For this question, the immigration officer wants to know the year your spouse had their visa stamped. Provide accurate details.

  16. F1 Visa Interview Questions

  17. Question 12. Why Do You Require A Visa To The United States Of America?

    Answer :

    For this question, the immigration officer wants to know the reason behind your visa application. Explain the reasons you are applying for the visa (such as your spouse will be moving to the United States for work and you wish to join him/her). Ensure that you are clear about the reason behind the visa application.

  18. Visa Application Process Interview Questions

  19. Question 13. Has Your Spouse Accompanied You To The Interview?

    Answer :

    For this question, the immigration officer wants to check if the visa holder has accompanied you for verification purposes. If your spouse has not accompanied you, provide a truthful answer (he/she is already in the United States etc.).

  20. Question 14. If Your Spouse Is Already In The United States, Why Are You Choosing To Apply For A Visa Now?

    Answer :

    For this question, the immigration officer wants to check the reason behind the delay in your application, and check for possible immigration fraud. Provide a truthful answer to the question (such as, we were married recently, I was making preparations for the move etc.).

  21. Question 15. Why Are You Applying For A Visa Now When You Were Married Over A Year Ago/some Time Ago?

    Answer :

    For this question, the immigration officer wants to check if you are applying for the visa purely to be reunited with your spouse or if it is an attempt to perform immigration fraud. Provide an honest answer, detailing the reasons behind the late visa application (for example, I had to make alternate arrangements for relatives living in India etc.).

  22. German Student Visa Interview Questions

  23. Question 16. Who Filed Your Visa Application And Where Was It Filed?

    Answer :

    For this question, the immigration officer wants to know if you are aware of the visa procedure as well as to check if the application was made legally. Provide an honest answer, mentioning details of the application date and place.

  24. Question 17. Why Did You Not File Your Visa Application Yourself?

    Answer :

    For this question, the immigration officer wants to verify the reason behind you not submitting your visa application in person. Provide an honest answer, as the details can be verified. For example, you could have filed the application through a visa agent, or it could have been filed by a relative/friend. Also specify the reason why you did not file it (for example, you were busy with work/you were unsure of the process etc.).

  25. H1B Visa Interview Questions

  26. Question 18. How Did You Receive The Documents Required For The Visa Application?

    Answer :

    For this question, provide a direct answer (for example, my spouse sent the documents to me).

  27. B1 Visa Interview Questions

  28. Question 19. Who Made Your H-4 Visa Appointment?

    Answer :

    For this question, the immigration officer wants to verify information regarding the appointment process. Provide a truthful answer (for example, I made the appointment myself/my spouse made the appointment on my behalf).

  29. Question 20. When Did You Get Married?

    Answer :

    The immigration officer wants to verify the details mentioned on the application form. Answer confidently, providing the date and year of your marriage.

  30. J-1 visa Interview Questions

  31. Question 21. Could I See A Copy Of The Marriage Certificate?

    Answer :

    This is done so the immigration officer can authenticate your earlier statement. Provide the marriage certificate (original).

  32. Question 22. Could I See Some Pictures From Your Wedding?

    Answer :

    The immigration officer wants to verify if the ceremony took place through this question. Provide a wedding album or pictures from the wedding ceremonies.

  33. Question 23. Do You Have Any Children From Your Current Marriage?

    Answer :

    Provide a direct answer (yes/no.)

  34. Question 24. Could I See Your Invitation Card?

    Answer :

    This is asked to further verify the authenticity of the marriage. Provide the wedding card invitation.

  35. B2 Visitor visa Interview Questions

  36. Question 25. How Long Have You Been Married?

    Answer :

    This being a direct question, provide a direct answer (for example, 2 years/ we just got married/8 months etc.).

  37. Question 26. Was It An Arranged Marriage Or A Love Marriage?

    Answer :

    Answer the question to the point (for example, it was an arranged marriage).

  38. Question 27. Who Arranged For The Marriage Proposal?

    Answer :

    Provide a direct answer to this question (for example, my uncle/our parents mutually agreed/through a cousin etc.).

  39. C1/D Visa Interview Questions

  40. Question 28. When Did You Meet Your Spouse For The First Time?

    Answer :

    Provide an honest, direct answer to this question as there could be follow up questions. Mention the date of your first meeting.

  41. Question 29. Where Did You Meet Your Spouse For The First Time?

    Answer :

    Provide a direct answer to this question, mentioning the location of your first meeting. Provide an honest answer, as you could be asked follow up questions later in the interview.

  42. Question 30. Where Did You Get Married?

    Answer :

    For this question, the immigration officer is verifying if the information as provided in the documentation provided is correct. Mention the date and venue (city and state) of your wedding ceremony.

  43. Question 31. Is Your Marriage Registered? Do You Have The Registration Certificate?

    Answer :

    Answer truthfully. (Your marriage has to be registered in order to apply for a visa). Provide the original marriage licence/certificate.

  44. Question 32. Were You Engaged Before You Got Married? Do You Have Any Proof To Back Up Your Statement?

    Answer :

    Answer the question truthfully. If you have any proof, such as photographs etc., provide it.

  45. Question 33. Where Did You Go On Your Honeymoon? Do You Have Any Proof?

    Answer :

    Provide a direct answer to the question. If you have any proof such as flight tickets, photographs etc., provide them.

  46. F1 Visa Interview Questions

  47. Question 34. When Was Your Spouse Born? / What Is Your Spouse’s Date Of Birth?

    Answer :

    Provide a direct answer to the question. Mention your spouse’s date, month and year of birth.

  48. Question 35. What Is The Highest Degree Your Spouse Holds?

    Answer :

    For this question, the immigration officer is attempting to verify if you know details about your spouse, in an attempt to verify if the marriage is valid. (For example, Bachelor’s degree, Master’s degree etc.).

  49. Question 36. Which College/university Did Your Spouse Graduate From?

    Answer :

    The immigration officer is attempting to check if you are aware of certain basic details regarding your spouse. Provide a direct answer, mentioning the university and the stream/course.

  50. German Student Visa Interview Questions

  51. Question 37. What Company Does Your Spouse Work For?

    Answer :

    The immigration officer is attempting to check if you are conversant with the company your spouse is employed by. Provide a direct answer, mentioning the company name as well as the city/state your spouse is working in.

  52. Question 38. Where Is The Client Company Of Your Spouse Located?

    Answer :

    This question is asked to check if you are aware of your spouse’s employment and details regarding his/her employment. Provide an honest answer, as the information you provide can be verified.

  53. Question 39. For How Long Has Your Spouse Been Living In The United States?

    Answer :

    For this question, provide a direct answer in terms of years and months. (For example, for the past 6 months/ since the last 1.5 years.).

  54. Question 40. For How Long Has Your Spouse Been Working With His/her Current Employer/sponsor In The United States?

    Answer :

    For this question, the immigration officer is attempting to verify if you are aware of your spouse’s employment history and present employment details. Provide a direct and honest answer in terms of months and years (for example, since the past year/ for the last 8 months etc.).

  55. H1B Visa Interview Questions

  56. Question 41. What Kind Of Work Does Your Spouse Do? / What Does Your Spouse Work As?

    Answer :

    For this question, the immigration officer is checking to see if you are aware of your spouse’s line of work. This is also done to check the authenticity of the information submitted in your application. Provide an accurate and concise answer, outlining your spouse’s designation, and a brief description of their roles and responsibilities.

  57. Question 42. What Is Your Spouse’s Annual Income?

    Answer :

    Provide a direct and honest answer to this question, as the immigration officer can verify the information you provide.

  58. J-1 visa Interview Questions

  59. Question 43. Could I Look At Your Spouse’s Bank Statements/ Payslips?

    Answer :

    Provide the necessary documentation as requested.

  60. Question 44. Has Your Spouse Applied For A U.s. Green Card In The Past?

    Answer :

    Provide an honest answer to the question (either yes/no/I do not know).