Gravitational Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Is Gravitation ?

    Answer :

    It is the force of attraction between any two objects caused by their masses.

  2. Question 2. What Is Gravity ?

    Answer :

    The centre of point at which all on objects’s weight appears to act.

  3. Sound Interview Questions

  4. Question 3. By What The Atmosphere Is Held To The Earth ?

    Answer :

    Gravity 

  5. Question 4. Who Discovered The Three Well Known Laws Of Planetary Motion Which Led To The Discovery Of The Universal Law Of Gravitation ?

    Answer :

    Johnannes Kepler.

  6. Question 5. Why Is Gravitational Force The Most Important Force ? Is It A Strong Force Or Weak Force ?

    Answer :

    Gravitational is one of the four fundamental forces of nature. This effect our actions in every day life such as walking, jumping, throwing a ball and so on. Also it is responsible for a initiating the birth of stars, for controlling the entire structure of the universe and evolution of the universe. Thus we find that gravitational force is the most important force. In fact it is the weakest force among the four fundamental forces of nature.

  7. Science Interview Questions

  8. Question 6. What Keeps The Earth And All The Other Planets In Orbit Around The Sun ?

    Answer :

    Gravity

  9. Question 7. Define Centre Of Gravity Of A Body ?

    Answer :

    The centre of gravity of a body placed in a centre of a body placed in a gravitational field is that point through which the net gravitational force by the field acts.

  10. Physics Interview Questions

  11. Question 8. What Are The Various Factors Which Affect The Value Of Acceleration Due To Gravity ?

    Answer :

    The value of acceleration due to gravity at a place is affected by the following factors:

    1.  Latitude of the plane
    2.  Altitude height from the earth’s surface.
    3.  Depth 
  12. Question 9. If The Distance Between Two Bodies Is Halved, What Becomes To The Force Of Gravitational ?

    Answer :

    It becomes four times the previous value.

  13. Dimensions Interview Questions

  14. Question 10. What Is An Equipotential Surface ?

    Answer :

    A surface, at all points of which the gravitational potential is the same is called, an equipotential surface. No work is done against the gravitational force in moving a unit, ( or any other mass ) mass from one point to another on an equipotential surface, because difference of potential between any two point is zero.

  15. Question 11. What Is S.i Unit Of Gravitational Potential ?

    Answer :

    S.I unit is J / Kg. It is a scalar quantity.

  16. Unit of Measurement Interview Questions

  17. Question 12. Why Do Artificially Launched Satellite Lose Height With Time ?

    Answer :

    Due to air friction, the satellite loses, a part of its total energy and the satellite comes closer to earth’s surface. Thus it loses height. When they enter into denser region of the earth’s atmosphere, theheat generated causes them to burn out.

  18. Sound Interview Questions

  19. Question 13. What Is Orbital Velocity ?

    Answer :

    The velocity which is gien to an artifical earth’s satellite a few hundred kilometres above the earth€s surface so that it may start revolving round the earth is called orbital velocity.

  20. Question 14. When A Body Escapes From The Earth’s Gravitational Pull, Where Does It Go ?

    Answer :

    When a body over comes the earth’s gravitational pull, it continues moving outward till it becomes subject to the influence of some other heavenly body. It goes on atteacted towards it.

  21. Question 15. What Is Meant By A Geo – Stationary Satellite ?

    Answer :

    It is a satellite which remains in fixed position at a specific height over the equator.

  22. Machine Dynamics Interview Questions

  23. Question 16. What Are The Three Kelper’s Laws Of Planetary Motion ?

    Answer :

    The three laws of kepler’s regarding planetary motionare :-

    1.  Laws of orbits
    2.  Law of areas
    3.  Law of periods
  24. Question 17. What Is The Law Of Orbits ?

    Answer :

    The motion of a planet is an ellipse with the sun at one focus. ( The other focus has no significance )

  25. Light Interview Questions

  26. Question 18. What Is The Law Of Areas ?

    Answer :

    The line joining the planet to the sun sweeps out equal areas in equal times. 

  27. Science Interview Questions

  28. Question 19. What Is The Law Of Peroids ?

    Answer :

    The square of the peroid of any planet about the sun is proportional tothe cube of the planets mean distance from the sun.

  29. Question 20. What Is The Importance Of Law Of Gravitation As Applied To The Planets ?

    Answer :

    The law of gravitation can be applied to:

    1.  Find the force exertes by planets on other bodies.
    2.  Determine the motion of the planets around the sun.
  30. Solar System Interview Questions

  31. Question 21. What Is Newton’s Law Of Universal Gravitation ?

    Answer :

    Every particle in the universe attracts every other particle with a force which is directly proportional to the product of their masses and inversely proportional to the square of distance between them.

  32. Question 22. What Is General Theory Of Relativity ?

    Answer :

    This theory considered how nature appears when viewed from different interial frames moving uniform velocities with respect to one another. Einstein argued that in an accelerated frame gravitation could be simulated.

  33. Question 23. What Are The Main Features Of This Histroy ?

    Answer :

    1.  Both spatial distances and time changed .
    2.  For a proper description of nature both time and space should be combined into a four dimensional space – time . 
  34. Question 24. Time Should Be Considered On An Equal Footing With?

    Answer :

    Space

  35. Physics Interview Questions

  36. Question 25. The Gravitational Potential Energy Of Two Masses Separated By A Finite Distance?

    Answer :

    It is always positive

  37. Question 26. Which Famous Experiment Was Conducted By Gaileo At The Leaning Tower Of Pisa ?

    Answer :

    The experiment to prove that both heavy and light bodies take the same time to fall down the earth.

  38. Question 27. Under Which Condition Do A Feather And A Piece Of Iron Fall At The Same Rate ?

    Answer :

    In vacuum

  39. Dimensions Interview Questions

  40. Question 28. What Is Gravitational Wave ?

    Answer :

    A gravitational wave is a fluctuation in the curvature of space time which propagates as a wave, travelling outward fromthe source. Predicated by einstein’s theory of general relativity, the waves transport energy known as gravitational radiation. 

  41. Question 29. What Is Called Acceleration Due To Gravity ?

    Answer :

    The acceleration with which a body, falls towards the earth i sknown as acceleration due to gravity.

  42. Question 30. What Is A Gravitational Force ?

    Answer :

    The space around a material particle in which another material particle experiences a force which is called gravitational force.

  43. Question 31. What Is Gravitational Intensity ?

    Answer :

    The force experienced per unit mass placed at the point in the gravitational field is called intensity of the gravitational field.

  44. Question 32. What Is Binding Energy ?

    Answer :

    The energy required, by the orbiting body so that it may leave the orbit and escape to infinity is called binding energy.

  45. Question 33. What Keeps The Satellites In Orbit ?

    Answer :

    The earth’s gravity is a long distance force which reaches far into space and keeps satellites in orbit.

  46. Unit of Measurement Interview Questions

  47. Question 34. What Causes Spring Tide ?

    Answer :

    When moon, and sun are in one line, their gravity combines to produce a high spring tide.

  48. Question 35. What Causes Air Pressure ?

    Answer :

    The gravitational pull of the earth causes air pressure.

  49. Question 36. By What Name Is The Minimum Velocity Of Projection Required To Go Out From Earth’s Gravitational Pull Called?

    Answer :

    Escape velocity

  50. Machine Dynamics Interview Questions

  51. Question 37. Does Electric Current Posses Gravitational Effect ?

    Answer :

    No

  52. Question 38. What Is Gravitational Field ?

    Answer :

    The region around a massive body where in a force of attraction is felt by other bodies. e.g, a gravitational field exists on and near the surface of the earth experience a force of attraction towards the centre of the earth. 

  53. Question 39. Who Proposed The Law Of Gravitation After Seeing A Falling Apple ?

    Answer :

    Isaac Newton.

  54. Question 40. What Are The Four Fundamental Forces Of The Nature ?

    Answer :

    Gravity, electromagnetic force, strong force and weak nuclear force.

  55. Light Interview Questions

  56. Question 41. What Is Gravity Cell ?

    Answer :

    A primary electric cell wherein two electrolytes are kept apart due to their difference in densities.

  57. Question 42. What Is Gravity Wave ?

    Answer :

    A wave occuring in the surface which is used in some gas leasers in order to reduce the reflection losses that arise from using the external mirrors. 

  58. Solar System Interview Questions

  59. Question 43. What Is Brewster Window ?

    Answer :

    A reflecting surface which is used in some gas lasers in order to reduce the reflection losses that arise from using the external mirrors.

  60. Question 44. What Is Geotaxis ?

    Answer :

    It is reponse by a freely moving organism to the force of gravity.