General Knowledge Interview Questions & Answers

  1. Question 1. “optical Phenomenon” In The Fringe Pattern Of Cd Is?

    Answer :

    Interference

  2. Question 2. Celsius And Fahrenheit Show The Same Temperature At?

    Answer :

     40

  3. Football Interview Questions

  4. Question 3. Exchange Particle In Quark-quark Interaction?

    Answer :

    Gluon

  5. Question 4. The Working Of A Rockets Based On The Principle Of?

    Answer :

    Conservation of momentum

  6. Football Tutorial

  7. Question 5. The Pollutants Which Move Downward With Percolating Groundwater Are Called?

    Answer :

    Leachates

  8. Cricket Interview Questions

  9. Question 6. Hasdo Valley In Chhattisgarh Is Famous For?

    Answer :

    Coal mines

  10. Question 7. Special Theory Of Relativity Was Proposed In?

    Answer :

    1905.

  11. Cricket Tutorial
    Taj Mahal,Agra Interview Questions

  12. Question 8. Black Hole Is An Object To Be Found?

    Answer :

     in the sky

  13. Question 9. Iradian Is?

    Answer :

    57.3 degree

  14. Indian Economy Interview Questions

  15. Question 10. Fraction Of Volume Of Ice Seen Outside When Immersed In Water?

    Answer :

    10.5%

  16. Agra Fort,Agra Tutorial

  17. Question 11. The Disease ” Bronchitis ” Is Associated With?

    Answer :

     Lungs

  18. Volleyball Interview Questions

  19. Question 12. Which Colour Indicate Highest Temperature?

    Answer :

    Dull red

  20. Football Interview Questions

  21. Question 13. Persons Sitting In An Artificial Satellite Of The Earth Have?

    Answer :

     Zero weight

  22. Bhadra Fort, Ahmedabad Tutorial

  23. Question 14. Light Year Is?

    Answer :

    the distance traveled by light in one year

  24. Question 15. Liquefied Petroleum Gas (lpg) Is Mainly A Mixture Of?

    Answer :

    propane and butane 

  25. Basketball Interview Questions

  26. Question 16. The Ozone Layer Lies In The?

    Answer :

    Stratosphere

  27. Aguada Fort, Goa Tutorial

  28. Question 17. Most Of The Light Rays Inside A Tube -light Is In The Form Of?

    Answer :

     ultra -violet light

  29. Handball Interview Questions

  30. Question 18. Which Is The Alkaloid That Contains In Cola Drinks?

    Answer :

    Caffeine.

  31. Cricket Interview Questions

  32. Question 19. The Device Used For Detecting Even Feeble Current?

    Answer :

    Galvanoscope

  33. Taj Mahal,Agra Tutorial

  34. Question 20. Anemometer Is An Instrument Used For Measuring?

    Answer :

     Wind speed

  35. Question 21. Which Of The Following Is Not An Event In Ancient Indian History In Bc Era?

    Answer :

    Foundation of the Indo-Greek empire by Demetrius in 182 BC. Beginning of Vikram samvat Era in 58 BC by Vikramaditya of Ujjain. Fourth Buddhist Council was held in Kundalvan, Kashmir in 72 AD under the patronage of Kushan king Kanishka. The King Kharavela of Kalinga left Hathigumpha inscription in around 50 BC. So correct answer would be C.

  36. Question 22. Which Of The Following Was Most Probably The First Metal To Be Used In India?

    Answer :

    The earliest historic evidences of use of metal are of Chalcolithic Age or Stone-Copper Age, which covered the period from 1800 to 800 BC. This period was marked by the use of copper (the first metal to be used in India) as well as stone.

  37. Chittorgarh Fort, Chittorgarh Tutorial

  38. Question 23. The Jorwe Culture Of Ancient India Has Been Named After Site Of The Same Name In Which Of The Following States?

    Answer :

    Jorwe Ware Culture is named after site of the same name in Maharashtra. This culture dates between 1600 to 1000 BC. The key features of this culture include red pottery, generally with matt surface bearing paintings in black.

  39. Question 24. Which Of The Following Terms Is Not Associated With A Tool Tradition Of Ancient India / World?

    Answer :

    Mousterian 

  40. Taj Mahal,Agra Interview Questions

  41. Question 25. In Stone Age, The Microliths Were Most Commonly Found In Which Of The Following Ages?

    Answer :

    Microliths were most commonly found in Mesolithic era.

  42. Indian Economy Tutorial

  43. Question 26. Which Of The Following Is A Correct Statement About Indus Valley Civilization?

    Answer :

    Mohenjo Daro was located on banks of river Indus. Harappa on Ravi. Chanhudaro is in Pakistan now. Lothal was on mouth of Gulf of Cambay.

  44. Question 27. Which Of The Following Is Not A Correct Statement About Buddhist Canonical Literature?

    Answer :

    Abhidhamma Pitaka is the third and latest of the Pali canonical texts recognized in the early Buddhist Theravāda tradition. Its compilation is dated to the third Buddhist Council, held during the reign of the Mauryan emperor Asoka, that is, c. third century BCE. The text focuses on philosophy and psychology and lays down methods for training the mind.

  45. Indian Economy Interview Questions

  46. Question 28. Which Of The Following Rulers Were Closely Associated With Yuezhi Nomadic People?

    Answer :

    The term Yuezhi refers to nomadic people originally living in northwest China who moved to Central Asia in circa second century BC. The Kushana were a branch of these people, who reached the subcontinent in circa first century BCE.

  47. Volleyball Tutorial

  48. Question 29. Which Of The Following Ancient Indian Sages Did Not Make Substantial Contribution To The YogĀcĀra (yogacara) Philosophical Tradition?

    Answer :

    YOGĀCĀRA is a Buddhist philosophical tradition that emphasized idealism. The earliest known text of the school is the Mahāyānasūtrālam kāra attributed to Asanga (c. fifth century CE). Others who contributed to the tradition included Vasubandhu, Dinnāga and Dharmakīrti.

  49. Question 30. Vidhyashakti Was Founder Of Which Of The Following Dynasties In Ancient India?

    Answer :

    Vidhyashakti (c. 250 – c. 270 CE) was the founder of the Vakataka dynasty. His name is derived from the name of the goddess Vindhya.

  50. Question 31. The Jurisdiction Covering The Andaman And Nicobar Islands Falls Under The Supervision Of __?

    Answer :

    A circuit bench of the Calcutta High Court at Port Blair.

  51. Basketball Tutorial

  52. Question 32. How Long A Person Should Have Practiced In A High Court To Be Eligible To Be Appointed As A Judge Of Supreme Court Of India?

    Answer :

    10 Years.

  53. Question 33. Via Which Among The Following Amendments Of The Constitution Of India, Delhi Was Designated As National Capital Territory (nct)?

    Answer :

    69th Amendment Act

  54. Volleyball Interview Questions

  55. Question 34. Which Of The Following Statements Is Correct Regarding The Election Commission Of India?

    Answer :

    It consists of members having a tenure of six years.

  56. Question 35. Which Of The Following Is Not One Of The Grounds For Disqualification For Being Elected As A Member Of Parliament?

    Answer :

    Article 102: Disqualifications for being elected as an MP: 

    (1) A person shall be disqualified for being chosen as, and for being, a member of either House of Parliament-

    • If he holds any office of profit under the Government of India or the Government of any State, other than an office declared by Parliament by law not to disqualify its holder;
    • If he is of unsound mind and stands so declared by a competent court;
    • If he is an undischarged insolvent;
    • If he is not a citizen of India, or has voluntarily acquired the citizenship of a foreign State, or is under any acknowledgement of allegiance or adherence to a foreign State;
    • If he is so disqualified by or under any law made by Parliament, explanation For the purposes of this clause a person shall not be deemed to hold an office of profit under the Government of India or the Government of any State by reason only that he is a Minister either for the Union or for such State.

    (2)A person shall be disqualified for being a member of either House of Parliament if he is so disqualified under the Tenth Scheduled.

  57. Question 36. The Sixth Schedule Of The Indian Constitution Deals With The Administration And Control Of Scheduled Areas And Scheduled Tribes In The Four States Of?

    Answer :

    The 5th Schedule of the Constitution deals with the administration and control of Scheduled Areas and Scheduled Tribes in any state, except in the 4 states of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram which has been dealt separately in 6th Schedule of the Indian Constitution.

  58. Basketball Interview Questions

  59. Question 37. Which Of The Following Schedules Of The Constitution Of India Has To Be Amended To Provide For The Formation Of A New State ?

    Answer :

    First Schedule

  60. Question 38. The Constitution Of India Empowers The Supreme Court Of India To Adjudicate Disputes Between The Centre And The States Through?

    Answer :

    Original Jurisdiction

  61. Question 39. Which Of The Following Is A Part Of The Electoral College For The Election Of The President But Does Not Participate In The Proceedings For His/her Impeachment?

    Answer :

    State Legislative Assemblies

  62. Question 40. The Swaran Singh Committee Recommended?

    Answer :

    In 1976, the Congress Party set up the Sardar Swaran Singh Committee to make recommendations about fundamental duties, the need and necessity of which was felt during the operation of the internal emergency (1975-1977). The committee recommended the inclusion of a separate chapter on fundamental duties in the Constitution.

    it stressed that the citizens should become conscious that in addition to the enjoyment of rights, they also have certain duties to perform as well. The Congress Government at Centre accepted these recommendations and enacted the 42nd Constitutional Amendment Act in 1976. This amendment added a new part, namely, Part IVA to the Constitution.

  63. Handball Interview Questions

  64. Question 41. Which Indian State Has The Largest Number Of Seats Reserved For The Scheduled Tribes In The?

    Answer :

    Madhya Pradesh

  65. Question 42. Which One Of The Following Items/subjects Belongs To The Concurrent List Of The Viith Schedule Of The Indian Constitution?

    Answer :

    Forests

  66. Question 43. The Resolution For Removing The Vice-president Of India Can Be Moved In?

    Answer :

    Rajya Sabha only

  67. Question 44. The Department Of Border Management Is A Department Under Which Of The Following Union Ministries?

    Answer :

    Ministry of Home Affairs

  68. Question 45. Which Of The Following Is The Largest Lok Sabha Constituency (areawise)?

    Answer :

    The top five area-wise constituencies are- Ladakh (173,266 sq km), Barmer (71,601 sq km), Kutch (41,644 sq km), Arunachal West (40,572 sq km) and Arunachal East (39,749 sq km

  69. Question 46. Article 20 Of The Indian Constitution Is An Important Fundamental Right As It Provides Protection In Respect Of Conviction For Offences. The Safeguard Which Is Not Provided To The Persons Accused Of Crime Under Article 20 Is?

    Answer :

    Right to be produced before a magistrate within 24 hours is a safeguard against arbitrary arrest and detention provided under Article.

  70. Question 47. The Election Commission Of India Is Not Concerned With The Elections Of /to The?

    Answer :

    The Election Commission has the power of superintendence, direction and control of elections to the Parliament, State legislatures, President and Vice President.

  71. Question 48. President Can Proclaim National Emergency Under Article 352 In The Entire Country Or In Any Part Of It, On The Grounds Of?

    Answer :

    The term ‘armed rebellion’ did not exist in the original constitution but was inserted by the 44th Constitutional Amendment Act (1978) replacing the original term ‘internal disturbance.

  72. Question 49. Which Of The Following Statements Is Incorrect Regarding Prime Minister’s Office (pmo)?

    Answer :

    PMO is a non-constitutional and non-statutory body.

  73. Question 50. Which Among The Following Acts Has Not Been Enacted By Parliament Of India?

    Answer :

    MCOCA

  74. Question 51. Which Among The Following Terms Does Not Get A Place In Constitution Of India?

    Answer :

    Budget

  75. Question 52. Which Among The Following Committee Is Known For Recommending A 3-tier Panchayati Raj System Which Includes Zila Parishad At The District Level, Panchayat Samiti At The Block/ Tehsil/ Taluka Level And Gram Panchayat At The Village Level?

    Answer :

    Balwant Rai Mehta Committee

  76. Question 53. Which Among The Following Was The Smallest State Among The Part A, B, C & D States After India’s Independence?

    Answer :

    Bilaspur

  77. Question 54. Legislative Powers Of The State Of Jammu & Kashmir Don’t Extend To The Matters With Respect To Which The Parliament Has Power To Make Laws For The States Under Constitution Of India. The Above Provision Finds Its Place In Which Among The Following?

    Answer :

    Constitution of Jammu & Kashmir

  78. Question 55. The Members Of The Constituent Assembly Were Elected By The Legislatures Of Various Provinces And Nominated By The Rulers Of The Princely States. Why The Members Of The Constituent Assembly Were Not Directly Elected?

    Answer :

    There was an array of disagreements with the Cabinet Mission amongst the different sections in India and formation was Constituent Assembly by directly elected members was not possible.

  79. Question 56. Who Among The Following Determines The Qualifications Which Shall Be Requisite For Appointment As Members Of The Finance Commission In India?

    Answer :

    Article 280 (2) (2) Parliament may by law determine the qualifications which shall be requisite for appointment as members of the Commission and the manner in which they shall be selected. In context with the above article, the parliament enacted the Finance Commission (Miscellaneous Provisions) Act 1951

  80. Question 57. The Famous “ripon Resolution” Of 1882 Is Most Closely Related To Which Among The Following?

    Answer :

    Local Self Government

  81. Question 58. The Recommendations Of The Ashok Mehta Committee Led To Which Of The Following Constitutional Amendments?

    Answer :

    73rd Amendment

  82. Question 59. Which Among The Following Was The First French Enclave Of Pondicherry To Merge With The Dominion Of India?

    Answer :

    Pondicherry

  83. Question 60. Who Among The Following Was The First Speaker Of The Lok Sabha?

    Answer :

    First Lok Sabha had two speakers. Ganesh Vasudev Mavalankar remained speaker between 8 May 1952 and 8 Mar 1956 and M. A. Ayyangar between 27 Feb 1956 and 10 May 1957.

  84. Question 61. Which Among The Following Article Was Inserted In The Indian Constitution By 42nd Amendment 1976, In Purview Of India Being A Signatory Of Stockholm Conference Of 1972?

    Answer :

    Article 48 A

  85. Question 62. The Supreme Court’s Samata Judgment (1997) Nullified All Mining Leases Granted By The State Government Of Andhra Pradesh In The Scheduled Areas And Asked It To Stop All Mining Operations, Thus Protecting The Land Of Tribal People. Under Which Is The Following Schedules Of Indian Constitution, Supreme Court Protected The Land Of The Tribal People Through This Judgment?

    Answer :

    Schedule 

  86. Question 63. Which Among The Following Is Constituted By The President Of India Under Article 280 (1) Of The Constitution?

    Answer :

    Finance Commission

  87. Question 64. Who Among The Following Has Been Given The Power By The Constitution Of India To “impose Reasonable Restrictions” On The Fundamental Rights?

    Answer :

    Parliament

  88. Question 65. Jawahar Lal Nehru Headed The Interim Cabinet As _________?

    Answer :

    Vice President

  89. Question 66. In Which Year Indian Citizenship Act Was Passed?

    Answer :

    1955

  90. Question 67. Which Of The Following Fundamental Right Is Also Known To Have Incorporated A “necessary Evil” Of The Constitution Of India?

    Answer :

    Protection against arrest and detention in certain case.

  91. Question 68. Who Among The Following Founded The Indian Statistical Institute?

    Answer :

    Prasanta Chandra Mahalanobis

  92. Question 69. Who Among The Following Was President Of United States When Cripps Mission Visited India?

    Answer :

    Franklin D. Roosevelt

  93. Question 70. Who Among The Following Headed The Union Powers Committee Of The Constituent Assembly?

    Answer :

    Jawaharlal Nehru

  94. Question 71. Which Among The Following Article Throws All Public Places To All Citizens?

    Answer :

    Article 15 (2)

  95. Question 72. Socialist” Was Implicit In The Constitution, But Made Explicit By _______?

    Answer :

    42nd Amendment Act

  96. Question 73. Who Among The Following Quoted “preamble” As Political Horoscope?

    Answer :

    K M Munshi

  97. Question 74. How Many Times The Word “secular” Appears In Our Constitution?

    Answer :

    Preamble and article 25 a

  98. Question 75. Which Among The Following Was The Out Come Of Kesavananda Bharati Case V/s State Of Kerala Case 1973?

    Answer :

    Preamble is Part of the constitution and subject to amending power of the parliament.

  99. Question 76. Bring Out The Only Incorrect Statement?

    Answer :

    India Parliament is based upon bicameralism. Bicameralism and Dyarchy are different words

  100. Question 77. The Constitution Of India Gives A Right To Audience In All Courts Of India, To Whom Among The Following?

    Answer :

    Attorney General of India

  101. Question 78. The Concept Of Judicial Review In The Constitution Of India Is Borrowed From Which Of The Following?

    Answer :

    USA

  102. Question 79. What Is The Current Number Of High Courts In India?

    Answer :

    24

  103. Question 80. Which Of The Following Is The Official Language Of Nagaland?

    Answer :

    English

  104. Question 81. The Word “politburo” Is Used For The Executive Committee Of Communist Political Parties. This Term Has Originate From Which Of The Following Countries?

    Answer :

    It is short for Politisches Büro des Zentralkomitee.

  105. Question 82. Which Among The Following Is Not A Classical Language?

    Answer :

    Bengali is not a classical language as of now.

    he classical languages are as follows: 

    • Tamil (since 2004) 
    • Sanskrit (since 2005) 
    • Telugu (since 2008) 
    • Kannada (Since 2008) 
    • Malayalam (since 2013)
    • Odia (since 2014)
  106. Question 83. Which Among The Following Was Not A Political Party At The Time Of Its Foundation?

    Answer :

    Shiv Sena

  107. Question 84. Who Among The Following Is Widely Remembered For His Efforts In Achieving The Official Language Of India Status For Hindi?

    Answer :

    Purshottam Das Tandon

  108. Question 85. Who Among The Following Introduced The Preventive Detention Bill In 1950 In The Indian Parliament?

    Answer :

    Sardar Patel

  109. Question 86. Which Of The Following Government Gets The Stamp Duty Collected On Promissory Notes?

    Answer :

    State Government 100%

  110. Question 87. Under The Provisions Of Which Of The Following, 5 Zonal Councils Were Established In India?

    Answer :

    States Reorganization act 1956

  111. Question 88. The Setting Up Of Which Of The Following Is Not Mentioned In Constitution?

    Answer :

    National Human Rights Commission

  112. Question 89. Which Among The Following Was First Municipal Corporation Of India (established In 1687)?

    Answer :

    Madras

  113. Question 90. Sylheti Language Is A Dialect Of Which Of The Following Languages?

    Answer :

    Bengali

  114. Question 91. Which Among The Following Parts Of Indian Constitution Deal With The Local Administration?

    Answer :

    Part IX and part IXA.

  115. Question 92. Which Of The Following Committees Had Recommended The Panchayat Raj Finance Corporation ?

    Answer :

    K. Santhanam Committee (1963)

  116. Question 93. No Citizen Shall, On Grounds Only Of Religion, Race, Caste, Sex, Descent, Place Of Birth, Residence Or Any Of Them, Be Eligible For, Or Discriminated Against In Respect Of, Any Employment Or Office Under The State” Which Among The Following Article Says This ?

    Answer :

    Article 16.

  117. Question 94. Which Among The Following Is The Correct Implication Of The “advisory Jurisdiction” Of The Supreme Court Of India?

    Answer :

    It tenders advice to the President of India on demand

  118. Question 95. Diet’ Is A Joint Session Of The Parliament Of Which Nation?

    Answer :

    Japan

  119. Question 96. The Third Proclamation Of Emergency Under Article 352 Was Made By President Of India On Which Among The Following Grounds ?

    Answer :

    Internal Disturbance