Gas Compressor Interview Questions & Answers

  1. Question 1. When Working With Pressurised Cylinders, What Conditions Of Associated Storage Have To Be Met?

    Answer :

    The cylinders must be upright and secured to prevent a fall.

  2. Question 2. Is Oxygen An Inflammable Gas?

    Answer :

    No – But it vigorously supports combustion.

  3. Compressors Interview Questions

  4. Question 3. What Is The Main Constituent Of Natural Gas?

    Answer :

    Methane.

  5. Question 4. What Do The Letters L.p.g. Marked On A Cylinder Stand For?

    Answer :

    Liquefied Petroleum Gas.

  6. Question 5. What Are The Two Main Constituents Of L.p.g. E.g. Calor Gas, Flogas, Bluegas Etc.?

    Answer :

    Propane and Butane.

  7. Question 6. Is L.p.g. Heavier Or Lighter Than Air?

    Answer :

    Heavier than air.

  8. Question 7. Is Petrol Vapour Heavier Or Lighter Than Air?

    Answer :

    Heavier than air.

  9. Question 8. Is Chlorine Gas Heavier Or Lighter Than Air?

    Answer :

    Heavier than air.

  10. Question 9. Name One Correct Way To Test For A Gas Leak?

    Answer :

    1. By brushing with soapy water over suspected point of leak.
    2. Use an appropriate sensitive gas detector.
  11. Question 10. Is It Acceptable To Store All Gas Cylinders In The One Store?

    Answer :

    No – Cylinders containing flammable or explosive gases should never be stored in the same store as oxygen.

  12. Question 11. What Is Important About The Pressure Of Compressed Air Supplied To A Pressure Vessel?

    Answer :

    It should not exceed the S.W.P. of the vessel.

  13. Question 12. What Two Things Compressed Air Should Not Be Used For?

    Answer :

    • Cleaning clothes.
    • Horse play.
  14. Compressors Interview Questions

  15. Question 13. Is It A Good Idea To Use Compressed Air For The Removal Of Swarf Or Dust From A Machine, Qualify Your Answer?

    Answer :

    No, particles are blown about to the danger of others.

  16. Question 14. How Is The Air Pressure Of A System Reduced?

    Answer :

    By a reducing valve.

  17. Question 15. Name 4 Essential Safety Requirements Which Should Be Associated With An Air Receiver?

    Answer :

    • The Safe Working Pressure must be clearly marked on it.
    • A suitable safety valve must be fitted.
    • An accurate pressure gauge must be fitted.
    • There should be an inspection manhole.
    • There should be an identification mark or number on it.
    • There should be a drain appliance fitted.
  18. Question 16. What Is The Correct Procedure For Joining A Gas Hose To A Cylinder Regulator?

    Answer :

    The hose should be connected to an approved hose connector, and all hose/connector joints should be completed by the fitting of hose clips of the jubilee or other approved type to ensure a gas tight joint.

  19. Question 17. What Four Safety Precautions Should Be Taken To Control Carbon Monoxide Exposure In A Workplace?

    Answer :

    1. Keep rooms properly ventilated when gas appliances are operating.
    2. Keep gas appliances properly maintained and serviced at regular intervals.
    3. Portable petrol/diesel engines should never be run indoors in a confined space.
    4. Where forklift trucks or similar are used indoors in warehouses, etc. advice should be sought from the regulatory authorities or suppliers.
  20. Question 18. What Two Sectors Or Occupations Are Most Likely To Be Affected By Fatal Carbon Monoxide Poisoning?

    Answer :

    • The occupations most affected in terms of fatal accidents are:• Security workers and night watchmen.
    • Those working in poorly ventilated atmospheres where gas is used for heating.