Garments Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Is Clothing?

    Answer :

    Clothing is one of the three basic needs of human being. Clothing is used for covering human body or other bodies to fulfill or satisfy the requirements of those bodies with the object of protection, decoration and identification.

  2. Question 2. What Is Garment?

    Answer :

    A garment is a piece of clothing.

  3. Textile Interview Questions

  4. Question 3. What Is Apparel?

    Answer :

    Clothes of a particular type when they are being sold in a shop. Apparel can also include things like name tags, jewelry or other stuff you wear.

  5. Question 4. Why Woolen Garments Used In Cooler Climate?

    Answer :

    The general configuration of wool fibre is helical and this configuration works as a wall for passing of cold or warm.

  6. Question 5. What Is Design Or Sketch?

    Answer :

    In clothing industry design means determining the shape and cutting patterns of garments according to it.

  7. Textile Graphic Designer Interview Questions

  8. Question 6. What Id Basic Block Or Block Pattern?

    Answer :

    Block patterns are the main or basic patterns which are constructed with definite and standard body measurement, but they do not possess any style or extra attractiveness or any type of allowances.

  9. Question 7. What Is A Pattern?

    Answer :

    It is the model of all components of garments on a hard paper board.

  10. Fashion Designer Interview Questions

  11. Question 8. Why Pattern Is Produced?

    Answer :

    • To make a set of templates of different components of garments.
    • To make a large amount of production at a time.
    • To minimize wastage and cost of garments.
  12. Question 9. What Is Working Pattern Or Production Pattern?

    Answer :

    These are made on the basic of block pattern or basic block. Each block pattern is drawn or sketched on the hard paper board with the help of pencil.

    Then the following allowances and positions are added:

    • Sewing allowance
    • Trimming allowance
    • CBL
    • CFL
    • Button attaching position
    • Button holing position
    • Plate etc.
  13. Question 10. What Is Invoice?

    Answer :

    It is one kind of documents which contains the information about selling items. Normally there are two types of invoice- 

    Proforma invoice– preliminary,  

    Commercial invoice-finally.

  14. Question 11. How Grain Line Is Indicated/mentioned In Patterns?

    Answer :

    By arrow mark.

  15. Question 12. What Is Grain Line?

    Answer :

    It is the line, which is marked on the patterns of a garment and the line indicates the warp yarn, as a result, when the pattern is placed in the marking paper then the Grain line follow the warp yarn of fabric.

  16. Textile Interview Questions

  17. Question 13. Define Category?

    Answer :

    In garments export and import business a definite type of garments is specified by a definite number which is called category.

  18. Question 14. What Is Approved Sample?

    Answer :

    The sample which is approved by the buyer is called approved sample.

  19. Question 15. What Is Counter Sample?

    Answer :

    The manufacturers produce several numbers of samples following the approved sample which is known as counter samples. They facility the bulk production or hung on production floor.

  20. Question 16. What Do You Mean By Allowance?

    Answer :

    In case of garments making some additional measurements are added with standard body measurement which is termed as allowances. This allowances is 1cm or 1inch.

    there are two types of allowance

    1.  Trimming allowance.
    2.  Sewing allowances.
  21. Question 17. What Is Interlining?

    Answer :

    A layer of fabric which is used between two layer of fabric to give the particular area desired shape and to enhance the strength of that particular position which is called interlining. e.g. collar, cuff.

  22. Question 18. What Are The Types Of Interlining?

    Answer :

    • Sewable interlining,
    • Fusible interlining.
  23. Textile Graphic Designer Interview Questions

  24. Question 19. What Do You Mean By Lining?

    Answer :

    A layer of fabric which is used in the inner side of garments to increase the comfort-ability of the garments which is called lining.e.g. suits, coats, ladies and babies wear.

  25. Question 20. What Is Stitch?

    Answer :

    The unit of sewing or seam.

  26. Question 21. What Is Seam?

    Answer :

    The line of sewing of one or more than one layers of fabric/the line of joining of fabric.

  27. Question 22. What Do You Mean By Trimmings Or Accessories?

    Answer :

    Beside fabric the components which are needed to make a complete garments termed as trimmings.
    EX: Button, sewing thread, lining, interning etc.

  28. Question 23. What Is Ticket Number?

    Answer :

    It indicates the coarseness or fineness of a sewing thread.

  29. Question 24. What Is L/c?

    Answer :

    L/C means letter of credit. It is one kind of agreement between buyer and seller.

  30. Fashion Designer Interview Questions

  31. Question 25. What Is Back Taking?

    Answer :

    During sewing we need to start or end it prior to 1cm or after 1cm respectively to secure the sewing end. This is termed as back tacking.

  32. Question 26. What Is Bar Tacking?

    Answer :

    We continue sewing for several times within a very short distance to increase the load or strength of that particular portion which is termed as bar taking.e.g- edge of pocket, belt loop, Fly piece etc.

  33. Question 27. What Is Blind Stitch?

    Answer :

    A particular type of stitch which is not visible from the face side of the garments.

  34. Question 28. What Do You Mean By C.b.l And C.f.l?

    Answer :

    C.B.L= center back line, C.F.L= center front line

  35. Question 29. What Are Disposable Garments?

    Answer :

    The garments which are used for one time only called disposable garments.

    ex: Medical garments.

  36. Question 30. What Is Formula Of Marker Efficiency?

    Answer :

     Marker efficiency= total area of pattern pieces in a marker/total area of marker × 100%

  37. Question 31. What Do You Mean By Garments Size?

    Answer :

    The size of garments can be expressed by two methods:

    1. Alphabetical expression ex: S,M,L,XL,XXL
    2. Numerical expression ex: 38,39,40,41,42(in cm or in inch)
  38. Question 32. How Can You Divide All Garments?

    Answer :

    All types of garments can be divided mainly two groups:

    1. Tops part,
    2. Bottom part.
  39. Question 33. Write Down The Feature Of Pull Oven / Sweater?

    Answer :

    • Warm shirt,
    • Long sleeve,
    • Waistband,
    • Pull on over head.
  40. Question 34. What Is Cloth Spreading/laying?

    Answer :

    To spread cloth as determined by needed quantity as per marking/ the smooth laying out of fabric in superimposed layer of specified length.

  41. Question 35. What Do You Mean By Fabric Cutting?

    Answer :

    To cut the cloth according to marker of patterns for sewing.

  42. Question 36. What Are The Methods Of Fabric Cutting?

    Answer :

    (A) Manual method 

    • Scissor
    • Round knife
    • Band knife
    • Straight knife
    • Die cutting
    • Notcher & -Drill

    (B) Computerized method 

    • Straight knife cutting
    • Water jet cutting
    • Laser beam cutting
    • Plasma torch cutting
  43. Question 37. What Do You Know About Fusible Interlining?

    Answer :

    The interlining which is attaching to the garments component by the application of temperature and pressure is called fusible interlining.

  44. Question 38. How Fusible Interlining Is Manufactured?

    Answer :

    By using a resin coating of thermoplastic materials on a piece of fabric.

  45. Question 39. What Is Sample?

    Answer :

    The garment which is needed for bulk production is called sample garment.

  46. Question 40. What Is Sewing?

    Answer :

    The process of joining of fabric by the use of needle and sewing thread is called sewing.

  47. Question 41. What Are The Basic Components Of Sewing?

    Answer :

    • Needle
    • Throat plate
    • Presser foot
    • Feed dogs
    • Sewing thread and fabric.
  48. Question 42. Which Iron Is Used For Industrial Purposes?

    Answer :

    Steam irons.

  49. Question 43. How Many Types Of Label?

    Answer :

    There are mainly three types of label 

    • Main label, 
    • Size label, 
    • Care label.

    The all other of label are called sub label. 

  50. Question 44. How Many Types Of Woven Fabric?

    Answer :

    Three types –

    1.  yarn dyed
    2.  solid dyed(s/d)
    3.  Denim
  51. Question 45. What Is The Mechanism Of Producing Fading Effect In Garments Manufacturing?

    Answer :

    Three process of fading mechanism – 

    • Chemical action.
    • Mechanical action
    • Biological action.
  52. Question 46. How Many Types Of Chemical Action In Garment Washing?

    Answer :

    Three types- 

    • Regular(Bleach wash)
    • Irregular(Acid wash)
    • Local(p.p.spray, p.p.sponge)
  53. Question 47. What Is Lead Time In Garments?

    Answer :

    Time start from L/C opening or order receive to garments delivery is called lead time. 

    Lead time — local market = 45 days

    Foreign market = 90-120 days

  54. Question 48. What Types Of Garments Are Made From Feather?

    Answer :

    • Overcoats,
    • jackets,
    • pillow,
    • blanket etc.
  55. Question 49. What Types Of Feather Are Used For Making Garments?

    Answer :

    Duck chest feathers.

  56. Question 50. What Do You Mean By Quality?

    Answer :

    Quality is the difference between the products or It is the goodness or badness in a product or the feather of a product which satisfy customers or end users.

  57. Question 51. What Do You Mean By Oe & Ce Zipper?

    Answer :

    OE zipper = open end zipper – use in jacket

    CE zipper = closed end zipper – use in baggage.

  58. Question 52. What Do You Mean By Tap And Aql?

    Answer :

    TAP = Total acceptable product in a lot

    AQL = Acceptable quality limit.

  59. Question 53. What Is Stock Lot?

    Answer :

    When goods are made for buyer but not possible to shipping as a result goods are stain at store. This goods are called stock lot.

  60. Question 54. What Is The Factor Depends On Action Of Washing?

    Answer :

    • Time
    • Temperature
    • Mechanical abrasion
    • Chemical action
  61. Question 55. Why M:l Is Important?

    Answer :

    Without m:l we can not determine the required amount of dyes, chemicals and water during dyeing, washing and other wet processing. That’s why m:l is important.

  62. Question 56. Write Some Name Of Sewing Defects?

    Answer :

    • Seam pucker
    • Broken or open stitch
    • Staggered stitch
    • Slipped or skipped stitch
    • Vertical stitch density.