Galvanizing Interview Questions & Answers

  1. Question 1. How Large Are Your Kettles?

    Answer :

    Our large kettle size is 33 ft x 6 ft x 13.5 ft deep and our smaller kettle is 25 ft x 6 ft x 13.5 ft deep.

  2. Question 2. Do You Use Chemicals In Your Process?

    Answer :

    We use some acids and bases to clean the material prior to galvanizing it. We pride ourselves on our environmental record and recycle all of our chemicals and rinse waters to the fullest extent possible.

  3. Industrial Interview Questions

  4. Question 3. Does Crossroads Galvanizing Certify Their Work?

    Answer :

    We at Crossroads are happy to certify to any known industry specification. The most common of which include ASTM A123, A253 (F2329). Additionally we are on several states’ approved supplier list. For those we are not currently included on, we have no problem going through the exercise of doing so to ensure that we can provide a total galvanizing solution to each of our customers.

  5. Question 4. What Design Concerns Need To Be Considered When Fabricating For Hot-dip Galvanizing?

    Answer :

    The primary issues revolve around the size of the members and proper draining. Please give us a call to discuss your unique project so we can ensure we are all on the same page.

  6. Question 5. Is That Smoke Coming Out Of Your Building?

    Answer :

    No. That is actually steam that is being released into the air, not smoke.

  7. Building Automation Interview Questions

  8. Question 6. What Are Your Specialties?

    Answer :

    We are the premier producer of hot-dip galvanizing and also offer several other galvanizing services such as spin galvanizing.  View more products we offer.

  9. Question 7. Do You Have Trailer Parking?

    Answer :

    Yes, we have a shipping and receiving yard where trailers are able to be parked. Contact or call us for more information.

  10. Industrial Automation Engineer Interview Questions

  11. Question 8. What Is Your Mailing Address?

    Answer :

    Our corporate office mailing address is:

    • Crossroads Galvanizing
    • PO Box 98
    • Glasgow, MO 65254
  12. Question 9. Is It Safe To Work At Crossroads Galvanizing?

    Answer :

    Despite the use of certain chemicals and molten zinc, once properly trained, working here is very safe. We use safety committees, safety incentive programs and outside consultants like Marsh & McLennan. We work collaboratively with various state and federal volunteer programs to ensure that we are on top of best safety practices.

  13. Question 10. Are There Opportunities For Advancement Within Your Organization?

    Answer :

    We are a growing company that prides ourselves on offering leadership opportunities for those who show potential and initiative. We have plant managers who began on our production line, and we’re sure we will again.

  14. Question 11. Tell Us What Do You Understand By Specific Gravity And Density?

    Answer :

    Specific Gravity: It is the ratio of the mass of 1 cubic cm. of a substance to the mass of the same capacity of water.
    Tenacity: It is the property of metal due to which a metal becomes strong enough to resist the pulling force.

  15. Question 12. Do You Know How Is Steel Classified?

    Answer :

    According to carbon percentage:

    • Low carbon steel: Less than 0.25% carbon
    • Medium carbon steel: 0.25%­0.7% carbon
    • High carbon steel: 0.7%­1.5% carbon

    According to percentage of alloying elements:

    • Low alloy steel: Alloying element less than 8%
    • High alloy steel: Alloying element more than 8%
  16. Industrial Interview Questions

  17. Question 13. Tell Me Why Are The Delicate Parts Quenched In Oil?

    Answer :

    To avoid cracks on the part.

  18. Question 14. What Is Hardness Of The Metal?

    Answer :

    It is the property of the metal which makes a metal capable to resist surface penetration by other metals. Hard metals are High carbon steel and High speed steel.

  19. Question 15. What Is Malleability?

    Answer :

    Malleability is the property of the metal on account of which it can be extended in all directions by hammering or rolling. E.g.: Tin, Lead

  20. Question 16. Tell Me What Is Machinability?

    Answer :

    Machinability is the property of metal due to which a metal can easily be cut by cutting tools to obtain good surface finish.

    E.g.: Brass, Mild steel

  21. Question 17. Can You Write The Chemical Composition And Uses Of The Following?

    Answer :

    1. Babbit metal 
    2. Bright steel 
    3. High speed steel
    • Babbit metal is a tin base white metal which contains 88% tin, 8% antimony and 4% copper .This is mainly used as a bearing metal.
    • Bright steel contains 0.05 to 0.45% carbons and up to 0.2%lead.It is used for making set screws, bolts, pins which withstand high loads at longer time.
    • High speed steel is an alloy of 18% tungsten, 4% chromium,1% vanadium,4%cobalt and 0.7% carbon. This is generally used for making machine tools like lathe, planer, shaper, taps , drills and milling cutters.
  22. Question 18. What Is Stiffness?

    Answer :

    It is the property of metal due to which a metal is capable of resisting deflection due to an externally applied load.

  23. Building Automation Interview Questions

  24. Question 19. Tell Me What Is Case Hardening?

    Answer :

    It is a process of making outer surfaces harder of the steel part. Generally it is done for the following purposes,

    • To make outer surface harder.
    • To bring the cost cheaper.
    • To utilize low carbon steel.
  25. Question 20. What Is Babbitt Metal?

    Answer :

    Babbitt metal is a tin base white metal which contains 88% tin, 8% antimony and 4% copper .This is mainly used as a bearing metal.

  26. Question 21. Tell Me What Do You Mean By Smelting?

    Answer :

    Process of extraction of iron is called Smelting.

  27. Question 22. Tell Me Which Type Of Grains Formed After Hardening The Steel?

    Answer :

    Hardened steel have contains fine grains.

  28. Question 23. What Is Ductility?

    Answer :

    It is the property of metal due to which a metal can be drawn into the form of wires without rupture.

  29. Question 24. Explain Why Are Machine Beds Made Of Cast Iron?

    Answer :

    Because it has more compressive strength and negligible shrinkage. It can easily cast into any integral shape, wear resistant and can absorb vibrations.

  30. Industrial Automation Engineer Interview Questions

  31. Question 25. What Is Bright Steel?

    Answer :

    Bright steel contains 0.05 to 0.45% carbons and up to 0.2%lead.It is used for making set screws, bolts, pins which withstand high loads at longer time.

  32. Question 26. What Is Heat Treatment?

    Answer :

    Heat treatment is an operation involving heating and cooling of metals to change its properties.

  33. Question 27. What Is Fusibility?

    Answer :

    It is the property of metal due to which a metal becomes liquid when it is heated.

  34. Question 28. What Is High Speed Steel?

    Answer :

    High speed steel is an alloy of 18% tungsten, 4% chromium,1% vanadium,4%cobalt and 0.7% carbon. This is generally used for making machine tools like lathe, planer, shaper, taps, drills and milling cutters.

  35. Question 29. Tell Me Why Are Cast Iron Seasoned Before Machining?

    Answer :

    For easy machining and saving the cutting edge of the tool.

  36. Question 30. Tell Me How Does Carbon Affects The Properties Of Steel?

    Answer :

    If carbon content is higher the degree of hardness is more and the melting point is lower, If carbon percentage is lower it is easy to forgive and forge welding.

  37. Question 31. Tell Us How Will You Identify Cast Iron, Mild Steel And High Carbon Steel?

    Answer :

    By spark: When a metal is held against grinding wheel it gives sparks. Cast iron gives thick and short sparks. Mild steel gives medium and dense sparks and High carbon steel gives long and dense sparks. 

    By hammering: When a blow of hammer is given with these metals there will be a deep spot on mild steel, less deep spot on high carbon steel and cast iron may break.

  38. Question 32. Do You Know What The Commonly Found Iron Ores Are?

    Answer :

    Hematite, Magnetite, Limonite, Siderite and Iron pyrite are the main iron ores.

  39. Question 33. Do You Know The Annealing Process?

    Answer :

    The process for softening the steel part is called Annealing. Generally it is done for the following purposes,

    • To soften the steel for machining.
    • To refine the grain size in the steel.
    • To increase ductility in the steel.
    • To relieve internal stresses.
    • To change electrical and mechanical properties.
  40. Question 34. Tell Us What Are The Chemical Composition Of Gun Metal, German Silver And Duralumin?

    Answer :

    • Gun metal is an alloy of 88% copper, 10% tin and 2% zinc. It is generally used for casting boiler fittings, bearings, bushes etc.
    • German silver is an alloy of copper, nickel, tin and led. It is used for making utensils and resistances in electrical work.
    • Duralumin is the aluminium alloy contains 3.5­4.5% copper,0.4­0.7% magnesium,0.4­0.7% manganese and remaining aluminium .Mainly used for making bars, tubes, rivets, sheets ,forgings and stampings.
  41. Question 35. Tell Me Why Is The Most Of Cutting Tools Made Out In H.s.s?

    Answer :

    Because it resist the heat on the cutting edge of tool and it smoothly work in high speed.

  42. Question 36. Can You Please Explain The Difference Between Differentiate Carbon Steel And Alloy Steel?

    Answer :

    Carbon steel is the combination of iron and carbon. It is easily rusted and malleable. It can be easily machined and magnetic. Alloy steel is the combination of iron, carbon and other alloying elements. It is rust proof and harder and tougher. It is hard for machining and non magnetic.

  43. Question 37. Tell Me Why Is It Not Possible To Harden Non Alloyed Tool Steel Part Right Through Its Full Thickness?

    Answer :

    Because it requires very high cooling rate which is only possible for its outer surface.

  44. Question 38. Tell Us What Is The Common Heat Treatment Processes Used In Industries?

    Answer :

    The following heat treatment processes are generally used in manufacturing:

    • Hardening
    • Tempering
    • Annealing
    • Normalizing
    • Case hardening
  45. Question 39. Can You Define The Following Metal Properties?

    Answer :

    • Mach inability 
    • Malleability

    Mach inability is the property of metal due to which a metal can easily be cut by cutting tools to obtain good surface finish.

    E.g.: Brass, Mild steel

    Malleability is the property of the metal on account of which it can be extended in all directions by hammering or rolling.

    E.g.: Tin, Lead

  46. Question 40. What Do You Mean By Stainless Steel?

    Answer :

    It is an alloy steel which contains mainly 8% Nickel and 18% Chromium. Stainless steel main applications in measuring and surgical instruments.

  47. Question 41. Why Heat Treatment Of Steel Is Necessary?

    Answer :

    • To improve mach inability.
    • To obtain desired properties.
    • To increase resistance of corrosion.
    • To change electrical and magnetic properties.
    • To relieve the stresses after cold or hot working.
    • To refine the grain size.
  48. Question 42. What Are The Differences Between Brass And Bronze?

    Answer :

    Brass is an alloy of copper and zinc. Generally brass contains 60% copper and 40% zinc. These are used for making bearings, pump fittings, bushes and utensils.

    Bronze contains copper and tin. It is comparatively hard, surface wear is less, can be molded into any shape like wires, sheets, rods etc.

  49. Question 43. What Is The Difference Between Wrought Iron, Cast Iron And Pig Iron?

    Answer :

    Wrought iron contains less than 0.1% carbon and this is a product of puddling furnace. Cast iron is produced from cupola furnace. It contains 3­3.5% carbon in combined or Free State. Pig iron is an iron carbon alloy contains 3­5% carbon along with impurities like manganese, sulphur and phosphorus. It is a product of blast furnace.

  50. Question 44. Explain Me What Is The Toughness Of Metal?

    Answer :

    Toughness is the property of metal due to which without fracture a metal is able to withstand bending or torsion. Mild steel and wrought iron are tough metals.

  51. Question 45. Tell Me The Following Properties Of Metal:
    (a) Fusibility
    (b) Stiffness
    (c) Ductility

    Answer :

    Fusibility: It is the property of metal due to which a metal becomes fluid when it is heated.

    Stiffness: It is the property of metal due to which a metal is capable of resisting deflection due to an externally applied load.

    Ductility: It is the property of metal due to which a metal can be drawn into the form of wires without rupture.

  52. Question 46. Explain Me What Is Meant By Lower And Higher Critical Points?

    Answer :

    While heating a steel part, the temperature rises and it changes the structure of steel part .The temperature point at which the change starts is called lower critical point and the temperature at which the change ends is called higher critical point.

  53. Question 47. What Is Normalizing?

    Answer :

    Normalizing is a process to make the steel part to its normal stage.

    The main purposes are:

    • To reduce grain size of steel.
    • To achieve desired mechanical properties.
    • To remove internal stresses caused by working.
  54. Question 48. Tell Us Why Is The Soldering Iron Bit Made Of Copper And Not Of Steel?

    Answer :

    Because copper is good conductor of heat and quickly transfer its heat to the metal at the joint than the steel.