Flight Inspector Interview Questions & Answers

  1. Question 1. Explain The Abilities You Have In Order To Work With Us As Aviation Inspector?

    Answer :

    I have the ability to tell when something is wrong or is likely to go wrong. It does not involve solving the problem, only recognizing there is a problem, apply general rules to specific problems to produce answers that make sense, combine pieces of information to form general rules or conclusions (includes finding a relationship among seemingly unrelated events), listen to and understand information and ideas presented through spoken words and sentences, read and understand information and ideas presented in writing.

  2. Question 2. Tell Me What Do You Excel At As An Aircraft Maintenance Technician?

    Answer :

    I always like to keep focus and one step ahead of the situations in order to save time and avoid pressure as much as I can.

  3. SASS (Syntactically Awesome Style sheets) Interview Questions

  4. Question 3. Tell Me What Is The Solr In Meteorology?

    Answer :

    The Saturated Adiabatic Lapse Rate (SALR) is the rate at which the temperature of a parcel of air saturated with water vapour changes as the parcel ascends or descends.

  5. Question 4. Explain What Is Stress Analysis?

    Answer :

    People working on these areas as an aerospace engineer should have familiarity and exposure to NASTRAN and MATLAB with knowledge on space environment and modeling of flexible dynamics. These aerospace engineers will be responsible to conduct stress analysis on metallic and composite structures. NASTRAN, IDEAD, Oracle, and PATRAN proficiency level is required. Their duties also include on aircraft, which are metallic and composite structures. This includes and understanding of control surface stiffness and loop calculations, finite element modeling (FEM), fatigue testing requirement and analysis.

  6. SASS (Syntactically Awesome Style sheets) Tutorial

  7. Question 5. Tell Me What Will Be The Responsibility Of The Spacecraft Operations, Dynamics, And Controls?

    Answer :

    People working on these areas as aerospace engineers should have familiarity and exposure to NASTRAN and MATLAB with knowledge on space environment and modeling of flexible dynamics. These aerospace engineers will be responsible to work in the areas of structural control, momentum control, line of sight (LOS), spacecraft mission design, control of space boards payloads, operational engineering.

  8. Question 6. Tell Me How Well Do You Know Your Ata Codes?

    Answer :

    I have studded almost all codes, but to be hounst I must take a look of them to refresh them.

  9. Question 7. Tell Me What Is Your Maintenance Specialty? If You Do Not Have One, What Area Of The Aircraft Do You Enjoy Working On The Most?

    Answer :

    Well as per work demands I am interested to work on landing gears.

  10. Question 8. Please Explain About A Time When You Have Had To Make A Big Decision, Such As Shutting Down A Production Line. How Did You Come To The Conclusion And How Did You Proceed?

    Answer :

    When we had bad parts from a vendor and they did not meet our IPC standards. We didn’t have any other parts on hand to replace the bad parts so we shut it down the good parts came in.

  11. Question 9. Briefly Explain Us About Your Career As A Quality Control Inspector. Highlight Some Of Your Career Wins And Prouder Accomplishments?

    Answer :

    Although I have never owned the QA inspector job title, I have had lots of experience with using quality tools such as the OGP. I also worked a week’s work experience so am familiar with the work environment and have worked in quality inspecting for the past 2 years.

  12. Question 10. Tell Me About A Time That You Disagreed With Management On A New Policy Or Procedure. How Did You Handle The Situation?

    Answer :

    Example 1: FFS results indicated that we had to shut one of our transfer lines. This was not within Code standards due to internal metal loss. The company man did not agree on this as this would be a loss in production. I have reported this to the terminal manager and my line manager and gave them the results of the inspection. We then decided as a team to prepare for the repair works and shut the line. 

    Example 2: While performing a routine inspection on a storage tank, I have noticed a bottom leak. According to Code the tank must be isolated, cleaned and repaired. The leak was slight and we as a team decided to build a secondary containment bream around the tank and monitor the leak on daily basis.

  13. Question 11. Tell Me When Can One Deviate From Any Flight Rules And Regulations?

    Answer :

    Chief Pilot in command can deviate from rules and regulations during emergency period; he can do it to get the plane back to the normalcy or to meet the expected requirement of the emergency.

  14. Question 12. Do You Know When A Pilot Is Assigned A Speed, How Much Can One Deviate From That Speed?

    Answer :

    Complying and following the actual speed adjustment policies, a pilot can run and indicate plus or minus 10 knots or 0.02 Mach number of specified speed. Its always better to keep the land air officer in the loop before adjusting the air speed. Exceptions are always there to meet the emergency requirement.

  15. SASS (Syntactically Awesome Style sheets) Interview Questions

  16. Question 13. Explain The Knowledge Elements You Obtained From Your Education, Training And Work Experience Would Support Your Aviation Inspector Career?

    Answer :

    The Knowledge of machines and tools, including their designs, uses, repair, and maintenance, raw materials, production processes, quality control, costs, and other techniques for maximizing the effective manufacture and distribution of goods, the structure and content of the English language including the meaning and spelling of words, rules of composition, and grammar, principles and processes for providing customer and personal services. This includes customer needs assessment, meeting quality standards for services, and evaluation of customer satisfaction, laws, legal codes, court procedures, precedents, government regulations, executive orders, agency rules, and the democratic political process.

  17. Question 14. Tell Me What Part Of The Aircraft Do You Find The Most Challenging To Inspect And Work On?

    Answer :

    Based on my experience, working inside the wings to inspect/repair the fuel tanks, I considered the most difficult job on an aircraft, knowing hazards can cause to health is pretty challenging.

  18. Question 15. Tell Me About Any On-the-job Training You Have Received. How Will That Training Benefit You Here?

    Answer :

    Health and safety, Policies and procedure of the company, GMES system and I believe that this company also uses a certain system to maintain and to safe keep their work or documents.

  19. Question 16. As You Know What Is The Requirement To Become A Professional Engineer (pe) In The Field Of Aerospace?

    Answer :

    Professional Engineer license is required for people who aspire to go in as officially approved engineer. The design specification is done by self-employed people or working in small business. General aerospace engineers work for government or for big companies and hence few people are not very keen on becoming PE’s. To become a PE one has to pass an exam on fundamentals of engineering which takes allot of hours to gruel and work under a licensed PE for about four years. In addition, they have to grow through a principle and practice of engineering exam, which requires about 8 hours.

  20. Question 17. Explain Me What Are The Skills Required For Aviation Inspector Employee In Order To Success In His Work?

    Answer :

    Using logic and reasoning to identify the strengths and weaknesses of alternative solutions, conclusions or approaches to problems, Conducting tests and inspections of products, services, or processes to evaluate quality or performance, Watching gauges, dials, or other indicators to make sure a machine is working properly, Talking to others to convey information effectively, Giving full attention to what other people are saying, taking time to understand the points being made, asking questions as appropriate, and not interrupting at inappropriate times.

  21. Question 18. Do You Know What Is Forced Landing?

    Answer :

    This is a situation where Air Craft engine fails and Pilot is forced to land the plane in the nearest airport.

  22. Question 19. Explain Me Have You Ever Observed A Co-worker Stretching The Rules? How Did You Handle That Situation?

    Answer :

    When an operator was not using the SD to prevent static…I drafted an alert then asked my superior to conduct training to educate the operators the disadvantages/effects that may occur for not following the procedure.

  23. Question 20. Tell Me In What Situation Would You Would Work On An Airplane Without Proper Engineers Authorization?

    Answer :

    Outside where there are no proper authorized maintenance personnel and my authorization is equivalent to the work that I will be carrying out. But in that case also I will only work if Quality Manager gives permission.

  24. Question 21. Explain Me How Would You Describe (needed Aviation Inspector Or Your) Work Style?

    Answer :

    My work style matching exactly what cashier job requires by: being careful about detail and thorough in completing work tasks, being honest and ethical, being reliable, responsible, and dependable, and fulfilling obligations, maintaining composure, keeping emotions in check, controlling anger, and avoiding aggressive behavior, even in very difficult situations, a willingness to take on responsibilities and challenges.

  25. Question 22. Explain How Well Do You Contribute In A Team Environment? Give An Example?

    Answer :

    I always keep the success of the team in mind and actively look for ways to contribute to that. One way in which I do this is maintaining active communication with my team members regarding what’s been accomplished so far and what still has to be done for a particular build.

  26. Question 23. Do You Know What Are The Differences Between Aerospace And Avionics?

    Answer :

    The two types of aerospace engineers include aeronautical engineers (They work with aircraft that stay within the earth’s atmosphere such as airplanes and helicopters.) and astronautically engineers (They work with aircraft that operate outside of the earth’s atmosphere such as rockets, satellites, and other and spacecraft.) A degree in aerospace engineering should cover them both.

  27. Question 24. Tell Me What Is The Process For Take-off?

    Answer :

    When the flying object returns to water, the process is called alighting, although it is commonly called “landing” and “touchdown” as well. A normal aircraft flight would include several parts of flight including taxi, takeoff, climb, cruise, descent and landing.

  28. Question 25. List Down 3 Key Duties In Your Current Role As A Quality Control Inspector?

    Answer :

    Find defective parts and work with floor personal to ensure good quality parts.

  29. Question 26. Tell Me What Is The Latest News You’ve Heard About Our Airline?

    Answer :

    In dec2015 etched airlines got first place for service and performance in top 10 airlines in the world.

  30. Question 27. Do You Know What Are The Main Areas In Aviation?

    Answer :

    • Artificial intelligence.
    • Aircrafts and parts.
    • Advanced materials, composites and specialty metals.
    • Computers, electronic components, and systems.
    • Fighters and attack aircraft.
    • Government defense policies and goals.
    • Lasers.
    • Navigation controls and guidance systems.
    • Ordinance and Military vehicles.
    • Computers, electronic components, and systems.
    • Aviation electronic/Avionics.
    • Robotics.
    • Satellites.
    • Search and detection equipments.
    • Strategic defensive initiative.
    • Sensors and instrumentation.
    • Ships.
    • Space vehicles and commercialization of space.
  31. Question 28. Tell Me What Is Aeronautical Engineering?

    Answer :

    Aeronautical engineering deals with vehicles which operate in the atmosphere.

  32. Question 29. Tell Me What Is Ditching?

    Answer :

    This is when where Pilot cannot avoid this situation but to just land on water, which is safer than air bound.

  33. Question 30. List The Steps That You Would Take Before Implementing An Important Change On The Job?

    Answer :

    Refer to specification. If unavailable, ask a fellow QA inspector on advice. Record any decisions made for future reference or if not given help, contact customer for advice on what they would be willing to accept.

  34. Question 31. Tell Me How Do You Keep Accurate And Detailed Records?

    Answer :

    I refer to a BMR (batch manufacturing record) every single day. Every change I make including quarantined materials has to be noted down and settings have to be entered every day.

  35. Question 32. Explain An Example Of A Goal You Reached And Tell Me How You Achieved It?

    Answer :

    I always wanted to be recognized for my hard work and be noticed…I then worked overtime and dedicated time to learn more and learn the system..I was nominated as an employee of the month.

  36. Question 33. Explain What Is Astronautic Ally Engineering?

    Answer :

    Astronautically engineer includes designing power systems for spacecraft structure, developing communications systems for distant space probes, developing hardware skills for operations in spacecraft, designing and testing robotic systems, developing new propulsion systems and computing optimum flight.

  37. Question 34. Tell Me How Many Types Of Emergency Landings Are There And Explain?

    Answer :

    There are three types of emergency landings like:

    • Forced landing: This is a situation where Air Craft engine fails and Pilot is forced to land the plane in the nearest airport.
    • Precautionary landing: This is used when Pilot faces a problem due to severe weather conditions, or being lost in the air space traffic or due to lack of fuel or expecting an engine trouble.
    • Ditching: This is when where Pilot cannot avoid this situation but to just land on water, which is safer than air bound.
  38. Question 35. Do You Know What The Mro Industry Is?

    Answer :

    MRO, stands for Maintenance Repair Overhaul station, they are responsible to have aircraft operating and servicing by excellence in the airline industry.

  39. Question 36. Tell Me What Would You Do If An Aircraft Had A Hard Landing?

    Answer :

    I will make sure that every single passenger is safe first. Because safety of our passenger is our utmost priority. Then I will inspect the plane that what was the cause of this hard landing.

  40. Question 37. Tell Me Why Did You Choose A Career As An A&p Mechanic?

    Answer :

    I have always been highly motivated in learning the different aspects of the aeronautical maintenance sector, and studying to become an A&P mechanic has allowed me to follow my passion.

  41. Question 38. Explain Me About Your Education And Training?

    Answer :

    I studied in Mideast aviation academy in Jordan I toke got in some companies in Jordan for six month divided into three companies jack, seabird, Mideast aviation later on in kabo airline I toke 18 month training on 747- 200.

  42. Question 39. Tell Me If You Come Upon A Problem You Are Unsure About, What Do You Do?

    Answer :

    First, I would take the initiative of researching information on the problem to see if I can find a solution. If that doesn’t work or the problem is beyond the scope of my abilities I would ask other mechanics for help, and notify a shift supervisor if need be.

  43. Question 40. Explain What Is An Aviation Engineer?

    Answer :

    Aviation engineering is the science of designing, developing, and assembling aircraft. Aviation engineers focus on airspace development, airport design, aircraft navigation technologies, and aerodrome planning.

  44. Question 41. Why Are You The Best Candidate For The Job As Flight Inspector?

    Answer :

    I am experienced and equipped with basic rules or standards of quality and will add knowledge and my expertise skills while learning new things in this organisation. The requirements and duties of this post are very much so it won’t be something new to me like..SOP’s, updating and capturing info on the system.

  45. Question 42. Explain Me What Is Precautionary Landing?

    Answer :

    This is used when Pilot faces a problem due to severe weather conditions, or being lost in the air space traffic or due to lack of fuel or expecting an engine trouble.