Fatehpur Sikri Fort Interview Questions & Answers

  1. Question 1. Who Built The Ibadatkhana At Fatehpur Sikri?

    Answer :

    Akbar.

  2. Question 2. Who Was The Founder Of Dynasty “the Vakatakas”?

    Answer :

    Vindhyashakti.

  3. Tourism Management Interview Questions

  4. Question 3. Second Battle Of Panipat Was Fought Between?

    Answer :

    Akbar and Hemu.

  5. Question 4. Tipu Sultan Was Son Of?

    Answer :

    Haider Ali.

  6. Tourism Management Tutorial

  7. Question 5. The Red Fort Was Built By?

    Answer :

    Shahjahan.

  8. Diu Fort, Diu Interview Questions

  9. Question 6. Who Is Known As Father Of Local Self-government?

    Answer :

    Lord Ripon.

  10. Question 7. Where Is Fatehpur Sikri Located?

    Answer :

    Fatehpur Sikri is located in the state of Uttar Pradesh in North India.

    The distance between Agra and Fatehpur Sikri is 36 km; the distance between Delhi and Fatehpur Sikri is 222 km.

  11. Agra Fort,Agra Tutorial
    Golconda Fort, Hyderabad Interview Questions

  12. Question 8. Who Built Fatehpur Sikri?

    Answer :

    Fatehpur Sikri was built by the Mughal emperor Akbar.

  13. Question 9. Why Was Fatehpur Sikri Built?

    Answer :

    Akbar built his capital at Fatehpur Sikri after the prediction of a Sufi saint, Sheikh Salim Chisti came true. Chishti lived in Sikri and predicted that Akbar would have a son who is the heir to the Mughal throne. The capital was built by Akbar in dedication to the saint.

  14. Question 10. When Was Fatehpur Sikri Built?

    Answer :

    Fatehpur Sikri was built in 1571.

  15. Bhadra Fort, Ahmedabad Tutorial

  16. Question 11. Who Is The Father Of Akbar?

    Answer :

    Humayun.

  17. Question 12. When Was Second Battle Of Panipat?

    Answer :

    In the year 1556.

  18. Tourism Management Interview Questions

  19. Question 13. Who Is Defeated In The Second Battle Of Panipat?

    Answer :

    Hemu is defeated by Akbar.

  20. Gwalior Fort, Gwalior Tutorial

  21. Question 14. Who Abolished The Religious Tax Jizya?

    Answer :

    Akbar (in the year 1564).

  22. Question 15. When Did Akbar Captured Gujarat?

    Answer :

    In the year 1572.

  23. Question 16. Who Built The City Fatehpur Sikri (city Of Victory)?

    Answer :

    Akbar.

  24. Diu Fort, Diu Tutorial

  25. Question 17. What Was The Early Name Of Fatehpur Sikri?

    Answer :

    City of Sikri.

  26. Question 18. Who Built Buland Darwaza?

    Answer :

    Akbar (Buland Darwaza is the gate way of Fatehpur Sikri).

  27. Diu Fort, Diu Interview Questions

  28. Question 19. Where Is Ibadat Khana Situated?

    Answer :

    It is a prayer house in Fatehpur Sikri, constructed by Akbar.

  29. Golconda Fort, Hyderabad Tutorial

  30. Question 20. Who Is The First English Man To Reach India?

    Answer :

    Ralph Fitch (during Akbar’s reign), he is known as pioneer English man or torch bearer Englishman.

  31. Question 21. What Is The Name Of Religion Founded By Akbar?

    Answer :

    Din ilahi (It means Divine Faith).

  32. Question 22. What Is The Name Of Calendar Started By Akbar?

    Answer :

    Ilahi Calendar.

  33. Aguada Fort, Goa Tutorial

  34. Question 23. In Which Battle Akbar Defeated Maharana Pratap Of Mewar?

    Answer :

    Battle of Haldighati (In the year 1576).

  35. Question 24. Where Is Haldighati Mountain Pass Is Situated?

    Answer :

    Haldighati mountain pass is situated in the Aravalli hills in Rajasthan.

  36. Golconda Fort, Hyderabad Interview Questions

  37. Question 25. Who Was The Mughal Empire When The English East India Company Was Being Founded In 1600 December 31?

    Answer :

    Akbar.

  38. Jahanpanah Fort, Delhi Tutorial

  39. Question 26. Where Is The Tomb Of Akbar Situated?

    Answer :

    Sikandra near Agra.

  40. Question 27. What Is The Name Of Akbar’s Military System?

    Answer :

    Mansabdari system.

  41. Question 28. Who Was Akbar’s Revenue Minister?

    Answer :

    Raja Todarmal.

  42. Chittorgarh Fort, Chittorgarh Tutorial

  43. Question 29. Which Mughal Empire Built Agra Fort?

    Answer :

    Akbar.