Fabric Manufacturing Technology Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Are The Basic Motions Of A Loom?

    Answer :

    Basic motions of a loom, Primary motion. Secondary motion, Tertiary motion.

  2. Question 2. What Is Degree Of Interlacing?

    Answer :

    When interlacing ratio is expressed as % is called degree of interlacing.

  3. Printing Technology Interview Questions

  4. Question 3. What Is Weave Plan?

    Answer :

    The interlacement of warp and weft yarn is called weave plan.

  5. Question 4. What Is Drafting Plan?

    Answer :

    The process of drawing the warp yarn into the heald eye according to the weave plan or design is called drafting plan.

  6. Question 5. What Is Denting Plan?

    Answer :

    The process of inserting warp yarn through reed is called denting plan.

  7. Textile Interview Questions

  8. Question 6. What Is Tensioning Device?

    Answer :

    The Device which is used to give the proper tension during winding yarn onto the package is known as Tensioning Device. Otherwise High tension can damage the yarn whereas too low a tension can lead to unstable packages which will not unwind cleanly.

  9. Question 7. Which Is The Strongest Fibre?

    Answer :

    Nylon

  10. Textile Graphic Designer Interview Questions

  11. Question 8. What Is Applique?

    Answer :

    Embellishment on a garment where decoration is made by cutting pieces of one material and applying them to the surface of another.

  12. Question 9. What Is Bird’s Eye?

    Answer :

    A fabric woven with a pattern of small diamonds.

  13. Apparel Merchandising Interview Questions

  14. Question 10. What Is Chambray?

    Answer :

    A class of yarn-dyed, plain-weave fabrics with a colored warp and white filling. Most often produced in soft blue tomes (looks like faded blue jean denim).

  15. Question 11. What Is Chenille?

    Answer :

    Soft, fuzzy yarns stand out around a velvety cord on this fabric, whose name comes from the French word for “caterpillar.”

  16. Garments Interview Questions

  17. Question 12. What Is Chintz Fabric?

    Answer :

    A printed and glazed fabric, usually cotton.

  18. Printing Technology Interview Questions

  19. Question 13. What Is Effect Thread?

    Answer :

    Yarns inserted into a fabric that are sufficiently different to the surrounding yarns, to form or enhance a pattern.

  20. Question 14. What Is Elastoplast?

    Answer :

    Any polymer showing rubber-like elastic properties. This includes Lycra and Spandex.

  21. Question 15. What Is Facing?

    Answer :

    A piece of fabric sewn to the inside of a garment for lining purposes or to add structure to the garment.

  22. Garment Washing Interview Questions

  23. Question 16. What Is Faille?

    Answer :

    A dressy, flat-ribbed fabric with a light luster that drapes and tailors well. The ribs are flatter and less pronounced than in grosgrain. Traditionally used for women’s dresses, suits and coats.

  24. Question 17. What Is Feed Stripe?

    Answer :

    Knit fabric where a stripe pattern is produced by the way colored yarns are fed into the knitting machine. Also know as Yarn Dyed.

  25. 3d Printing Interview Questions

  26. Question 18. What Is Fleece?

    Answer :

    This is a knit fabric, usually in cotton or poly cotton that has napped terry loops on one or both sides. There are several variations that and finish types for fleeces.

  27. Textile Interview Questions

  28. Question 19. What Is Hopsack?

    Answer :

    A loosely woven coarse fabric of cotton or wool used in clothing. Hop growers originally used the fabric for bags.

  29. Question 20. What Is Intarsia?

    Answer :

    A flat knit fabric with solid-colored, geometric patterns. The sides of the fabric are identical.

  30. Question 21. What Is Interlock?

    Answer :

    A type of cut and sew knit fabric that is characterized by the interconnecting of the knit stitches.

  31. Question 22. What Is Jersey?

    Answer :

    A generic term for a plain knit fabric without a distinct rib. Originally made of wool, jersey fabric was first manufactured on the island of Jersey.

  32. Question 23. What Is Lycra?

    Answer :

    DuPont’s registered trademark for its brand of elastic fiber. Same type of fiber as Spandex.

  33. Question 24. What Is Marled Yarn?

    Answer :

    Two single yarns of different colors twisted together. You see this mottled effect most often in sweaters.

  34. Textile Graphic Designer Interview Questions

  35. Question 25. What Is Matte Jersey?

    Answer :

    A dull, flat knit fabric made of fine crepe yarns. Most popular in travel and permanent press or easy care dresses, slacks and skirts.

  36. Question 26. What Is Picot?

    Answer :

    A small embroidered loop forming an ornamental edging on a ribbon or lace.

  37. Question 27. What Is Pinpoint Oxford?

    Answer :

    Lightweight, soft, cotton-like fabric with a small 2×1 basket (rib) weaves repeats. High quality. Very smooth surface; used for shirts.

  38. Apparel Merchandising Interview Questions

  39. Question 28. What Is Piqué?

    Answer :

    A knitted cotton fabric with a waffle, or diamond-shaped, pattern. French piqué knits became an international favorite when René Lactose, a 1920’s French tennis champion, designed the polo shirt. Also called Lactose.

  40. Question 29. What Is Pointelle?

    Answer :

    A basic rib knit made with a pattern of dainty openings. Typically feminine.

  41. Question 30. What Is Poplin?

    Answer :

    A durable, plain weave fabric similar to broadcloth but with a heavier rib and heavier weight. Made of silk, cotton, synthetic fibers, wool or blends.

  42. Question 31. What Is Rip Stop?

    Answer :

    A fabric woven with a double thread at regular intervals so that small tears do not spread.

  43. Question 32. What Is Rayon?

    Answer :

    A manufactured natural fibre made from wood cellulose. It is soft, absorbent and drapes well. Also known as Viscose.

  44. Question 33. What Is Sateen?

    Answer :

    A semi-lustrous surface distinguishes this smooth, durable fabric in a satin weave. Sateen is usually made of cotton.

  45. Garments Interview Questions

  46. Question 34. What Is Seersucker?

    Answer :

    A popular warm-weather cotton fabric with permanent woven crinkled stripes.

  47. Question 35. What Is Shot Effect?

    Answer :

    A color effect produced in fabrics woven with a warp yarn of one colour and a weft yarn of a contrasting color.

  48. Question 36. What Is Toile?

    Answer :

    Light/medium weight, plain weave, fine, cotton-type fabric, usually with one colored printed scenic design. Used mostly for home furnishings, clothing, etc.

  49. Garment Washing Interview Questions

  50. Question 37. What Is Wicking?

    Answer :

    Refers to a fabric’s tendency to disburse moisture rather than absorbing it.

  51. Question 38. What Is Weft Knits?

    Answer :

    Weft is a type of knitting in which yarns run horizontally, from side to side, across the width of the fabric.

  52. Question 39. What Is Velvet?

    Answer :

    A short, closely woven cut pile fabric with a rich, soft texture.

  53. Question 40. What Is Aertex?

    Answer :

    A trademark for a loosely woven cotton fabric that is used to make shirts and underwear.

  54. 3d Printing Interview Questions

  55. Question 41. What Is Batik?

    Answer :

    A dyed fabric; a removable wax is used where the dye is not wanted.

  56. Question 42. What Is Broadcloth?

    Answer :

    A closely woven silk or synthetic fabric with a narrow crosswise rib.

  57. Question 43. What Is Canvas Or Canvass?

    Answer :

    A heavy, closely woven fabric (used for clothing or chairs sails or tents).

  58. Question 44. What Is Cashmere?

    Answer :

    A soft fabric made from the wool of the Cashmere goat.

  59. Question 45. What Is Cerecloth?

    Answer :

    A waterproof waxed cloth once used as a shroud.

  60. Question 46. What Is Chino?

    Answer :

    A coarse twilled cotton fabric frequently used for uniforms.

  61. Question 47. What Is Coating?

    Answer :

    A heavy fabric suitable for coats.

  62. Question 48. What Is Corduroy Or Cord?

    Answer :

    A cut pile fabric with vertical ribs; usually made of cotton.

  63. Question 49. What Is Crape Or Crepe?

    Answer :

    A soft thin light fabric with a crinkled surface.

  64. Question 50. What Is Diaper?

    Answer :

    A fabric (usually cotton or linen) with a distinctive woven pattern of small repeated figures.

  65. Question 51. What Is Edging?

    Answer :

    Border consisting of anything placed on the edge to finish something.

  66. Question 52. What Is Duck?

    Answer :

    Heavy cotton fabrics of plain weave; used for clothing and tents.

  67. Question 53. What Is Duffel Or Duffle?

    Answer :

    A coarse heavy woolen fabric (such as a fringe on clothing or on a rug).

  68. Question 54. What Is Aba?

    Answer :

    Garment of camel or goat hair; camel or goat-hair fabric.

  69. Question 55. What Is Alpaca?

    Answer :

    Fine wool made from alpaca hair.

  70. Question 56. What Is Angora?

    Answer :

    Silk-like fabric made from wool of angora goats.

  71. Question 57. What Is Bagging?

    Answer :

    Coarse fabric for making bags or sacks.

  72. Question 58. What Is Baft?

    Answer :

    Cheap coarse cotton fabric.

  73. Question 59. What Is Atlas?

    Answer :

    Rich satin fabric.

  74. Question 60. What Is Bump?

    Answer :

    Coarse cotton fabric.

  75. Question 61. What Is Calamanco?

    Answer :

    Satin twilled woolen fabric.

  76. Question 62. What Is Camaca?

    Answer :

    Fine silk fabric.

  77. Question 63. What Is Crash?

    Answer :

    Coarse drapery and toweling fabric.

  78. Question 64. What Is Dimity?

    Answer :

    Sheer and stout white cotton.

  79. Question 65. What Is Delaine?

    Answer :

    Light fabric of wool or mixed wool and cotton.

  80. Question 66. What Is Domett?

    Answer :

    Plain cotton-wool blend.

  81. Question 67. What Is Drill?

    Answer :

    Durable twilled cotton.

  82. Question 68. What Is Foulard?

    Answer :

    Soft lightweight plain-woven or twilled silk fabric.

  83. Question 69. What Is Flannel?

    Answer :

    Light woolen fabric.

  84. Question 70. What Is Fuji?

    Answer :

    Plain spun silk fabric.