Electronic Devices and Circuits Interview Questions & Answers

  1. Question 1. Define Electronics?

    Answer :

    The branch of engineering which deals with conduction of current through vacuum or gas or a semiconductor.

  2. Question 2. Define Semiconductor?

    Answer :

    Semiconductor is a substance has its resistivity in between conductors and insulators. E.g. silicon, Germanium.

  3. Basic Simulation Interview Questions

  4. Question 3. Define Conductor?

    Answer :

    The substances, which allow electric current to pass through them, are called conductors. E.g. Copper.

  5. Question 4. Define Insulator?

    Answer :

    Material, which does not allow the passage of electric current through them.E.g. Glass, wood, etc.

  6. Question 5. Define Energy Band Diagram?

    Answer :

    It is diagram drawn between interatomic spacing along the X-axis and the band energy along the Y-axis.

  7. Verilog Interview Questions

  8. Question 6. What Are Free Electrons?

    Answer :

    The valence electrons, which are very loosely attached to the nucleus, are known as free electrons.

  9. Question 7. Define Doping?

    Answer :

    The process of adding impurities to an intrinsic semiconductor is called doping.

  10. Automobile Engineering Interview Questions

  11. Question 8. Define Intrinsic Semiconductor?

    Answer :

    Semiconductor in an extremely pure form is called intrinsic semiconductor. Its valence shell must be tetravalent in nature.

  12. Question 9. Define Extrinsic Semiconductor?

    Answer :

    Semiconductor in an impure form is called extrinsic semiconductor.

    They are two types

    • P-type
    • N-type. 
  13. Aerospace Interview Questions

  14. Question 10. Define Valence Band?

    Answer :

    The range of energy possessed by valence electron in an atom is called Valence band.

  15. Question 11. Define Conduction Band?

    Answer :

    The range of energy possessed by conduction electron in an atom is called conduction band.

  16. VHDL Interview Questions

  17. Question 12. Explain Forbidden Energy Gap?

    Answer :

    The separation between the conduction band and the valence band on the energy band diagram.

  18. Basic Simulation Interview Questions

  19. Question 13. Define P-n Junction?

    Answer :

    When P-type and N-type are suitably joined together by the conducting surfaces of these two semiconductors is called P-N junction.

  20. Question 14. Define Forward Biasing?

    Answer :

    When a diode is forward biased the current is produced because the holes in the P-region and electron from N-region moves towards the junction. The depletion region formed will be very small hence recombination occurs and current will be produced.

  21. Question 15. Define Reverse Biasing?

    Answer :

    When a reverse biased voltage is given an electron from N-region and holes from P-region moves away from the junction,hence the depletion region formed is very high and hence a small current will be produced due to minority carriers.

  22. BioPerl Interview Questions

  23. Question 16. Define Reverse Resistance?

    Answer :

    The resistance offered by the diode in its reverse biased condition is called reverse resistance.

  24. Question 17. Define Forward Resistance?

    Answer :

    The resistance offered by the diode in its forward biased condition when a voltage is given is called forward resistance.

  25. Digital Logic Design Interview Questions

  26. Question 18. Define Transition Capacitance?

    Answer :

    The P-N region on either of the dielectric media act as the plates hence we have components for making a   plate capacitor the junction capacitance is called transition capacitance.

  27. Verilog Interview Questions

  28. Question 19. Define Power Rating?

    Answer :

    The power rating of a diode is defined as the maximum value of power  that can be dissipated without failure if V f is the forward biased voltage and I f is the forward biased current.  

    Pd= V f x I f.

  29. Question 20. Define Diffusion Capacitance?

    Answer :

    This capacitance effect is present when the junction is forward biased it is called diffusion capacitance.

  30. Cmos Interview Questions

  31. Question 21. Define Drift Velocity And Drift Current?

    Answer :

    When an electric field is applied the charge carriers moves in the opposite direction and produce current this result is drift current and net average velocity is called drift velocity.

  32. Question 22. Define Transition Time?

    Answer :

    Only after the minority carriers are swept of the junction the diode voltage begins to reverse and the diode current decreases exponentially the time which elapses between and when the diode normally recovered is the called transition time.

  33. Question 23. Define Storage Time?

    Answer :

    When the conduction diode is reverse biased the voltage does not become zero. Immediately up to time t 1 the diode is conducting in the forward direction. The time interval t = t 2 –t1 during which the stored minority carriers reduces to zero is called  storage time (t s).

  34. FPGA Interview Questions