Driver Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Is Always A Safe Speed On Motorways?

    Answer :

    The speed limit is the absolute maximum and does not mean it is safe to drive at that speed irrespective of conditions. Driving at speeds too fast for the road and traffic conditions is dangerous.

    You should always reduce your speed when:

    • The road layout or condition presents hazards, such as bends
    • Sharing the road with pedestrians, cyclists and horse riders, particularly children, and motorcyclists
    • Weather conditions make it safer to do so
    • Driving at night as it is more difficult to see other road users.
  2. Question 2. Motorways Must Not Be Used By:

    Answer :

    • Pedestrians
    • Holders of provisional motorcycle or car licences
    • Riders of motorcycles under 50 cc
    • Cyclists
    • Horse riders
    • Certain slow-moving vehicles and those carrying oversized loads (except by special permission)
    • Agricultural vehicles
    • Powered wheelchairs/powered mobility scooters.
  3. Sales Interview Questions

  4. Question 3. Which Is An Acceptable Reason For Not Wearing Seat Belts?

    Answer :

    You must wear a seat belt if one is fitted in the seat you are using. There are only a few exceptions. 

    You are not required to wear a seat belt if you are reversing your car or supervising a learner driver who is reversing. Exemptions are also allowed for the holders of medical exemption certificates and those making deliveries or collections in goods vehicles when travelling less than 50 metres.

  5. Question 4. Why Should You Increase Your Separation Distance When Following A Large Vehicle?

    Answer :

    To see and be seen.

    Large vehicles can block your view. Your ability to see and to plan ahead will be improved if you pull back to increase your separation distance.

  6. Question 5. You Are Driving Fast On A Slippery Road. Your Vehicle Starts To Skid, You Should:

    Answer :

    Ease off the accelerator.

  7. Question 6. When A Doctor Prescribes Drugs Which Are Likely To Affect Your Driving, You Should:

    Answer :

    Not drive.

  8. Question 7. A Motorcyclist Has Been Involved In A Collision. Why Should You Usually Not Attempt To Remove The Rider’s Helmet?

    Answer :

    It could result in more serious injury.

  9. Question 8. A Red Line Along The Side Of The Road Means:

    Answer :

    Stopping is prohibited at certain times.

  10. Question 9. You Are On A Two-lane Dual Carriageway. For Which Of The Following Would You Use The Right-hand Lane?

    Answer :

    Overtaking slower traffic.

  11. Question 10. When You Have Entered A Roundabout And Are Going Straight Ahead You Should:

    Answer :

    Signal left before leaving the roundabout.

  12. Question 11. What Does This Signal Mean?

    Answer :

    Traffic may proceed in the direction of the arrow.

  13. Question 12. Which Of The Following Is More Likely To Make You Sleepy When Driving?

    Answer :

    The monotony of driving on a motorway.

  14. Sales Interview Questions

  15. Question 13. You Are Towing A Caravan Along A Motorway. The Caravan Begins To Swerve From Side To Side. What Is The Most Likely Reason?

    Answer :

    You are going too fast.

  16. Question 14. To Avoid Getting Tired On A Long Journey, You Should:

    Answer :

    Stop and take regular breaks.

  17. Question 15. Travelling In Neutral Or With The Clutch Pressed Down:

    Answer :

    Reduces driver control.

  18. Question 16. When Taking A Medicine Prescribed By Your Doctor, Who Is Responsible For Deciding If You Can Drive Or Not?

    Answer :

    You are responsible. It is a good idea to check the instructions or ask your doctor or pharmacist.

  19. Question 17. Where Would You Find A Crawler Lane On A Motorway?

    Answer :

    On a steep gradient.

  20. Question 18. You Apply Light Pressure On Your Brake Pedal While Driving In Low Gear. This Will Help To:

    Answer :

    Dry your brakes when wet.

  21. Question 19. When Should You Use The Two-second Rule?

    Answer :

    To keep a safe gap from the vehicle in front.

  22. Question 20. Why Should You Make Sure That Your Direction Indicators Have Been Cancelled After Turning?

    Answer :

    To not confuse others.

  23. Question 21. This Arm Signal Means That The Driver In Front Intends To:

    Answer :

    Turn left.

  24. Question 22. You Are Driving On A Motorway. If You Feel At All Sleepy, You Should:

    Answer :

    Leave at the next exit.

  25. Question 23. You Approach A Junction With A Police Officer Directing Traffic. The Officer Gives This Signal. You Must:

    Answer :

    Stop at the stop line.

  26. Question 24. The Reflective Studs Between The Lanes On A Motorway Are What Colour?

    Answer :

    White.

  27. Question 25. If You Miss Your Exit When Trying To Leave A Motorway, You Should:

    Answer :

    Take the next exit.

  28. Question 26. You Are Travelling Along A Motorway. You See This Sign. What Must You Do?

    Answer :

    Leave the motorway at the next exit.

  29. Question 27. At The Scene Of A Traffic Incident One Of Your Main Priorities Should Be To:

    Answer :

    Not put yourself at risk.

  30. Question 28. If Traffic Lights Are Not Working, You Should Proceed As If The Junction Is:

    Answer :

    Uncontrolled.

  31. Question 29. You Are Following A Vehicle On A Slippery Road. You Should Leave A Time Gap Of At Least:

    Answer :

    Four seconds.

  32. Question 30. You See Double White Lines On The Road. The Line Nearest To You Is Broken. What Does It Mean?

    Answer :

    You may overtake if it is safe.

  33. Question 31. At A Collision You Suspect A Casualty Has Back Injuries. In General, You Should Not:

    Answer :

    Move them out of the road.

  34. Question 32. Why Should You Keep Well Back When Following A Lorry?

    Answer :

    It gives you a better view of the road ahead.

  35. Question 33. You Wish To Turn Right Ahead. Why Is It A Good Idea To Move To The Correct Position In Good Time?

    Answer :

    To show other road users your intentions.

  36. Question 34. You Arrive At The Scene Of A Motorcycle Crash Where The Rider Is Unconscious And Lying In The Middle Of The Road. What Is The First Thing You Should Do?

    Answer :

    Warn other traffic.

  37. Question 35. At A Pelican Crossing A Disabled Person Is Crossing Slowly In Front Of You. When The Light Changes To Green, You Should:

    Answer :

    Wait and be patient.

  38. Question 36. A Driver Is Carrying Two 13 Year Old Children And Their Parents In His Car. Who Is Responsible For Making Sure That The Children Wear Seat Belts?

    Answer :

    The driver.

  39. Question 37. A Traffic Signal Is Showing An Amber Light On Its Own. You Should:

    Answer :

    Stop at the stop line.

  40. Question 38. You Are Invited To A Lunch Where Alcohol Will Be Served. You Know That You Will Have To Drive A Few Hours Later. What Is Your Best Course Of Action?

    Answer :

    Not drink any alcohol at all.

  41. Question 39. Drinking Even A Small Amount Of Alcohol Is Likely To:

    Answer :

    Give a false sense of confidence.

  42. Question 40. You Have Stopped At A Junction. The Traffic Light Turns Green. When Should You Not Proceed At Green?

    Answer :

    When there is no room for you to clear the junction.

  43. Question 41. Before Driving Through A Tunnel It Is A Good Idea To Do What?

    Answer :

    Remove any sunglasses.

  44. Question 42. If You Have Been Drinking Alcohol, What Will Help The Alcohol To Leave Your Body?

    Answer :

    Time.

  45. Question 43. If Your Vehicle Breaks Down, You Should Always Try To:

    Answer :

    Get your vehicle off the road.

  46. Question 44. The Main Reason For Having A Properly Adjusted Head Restraint Is To:

    Answer :

    Help you to avoid neck injury.

  47. Question 45. Before Fitting A Rear-facing Baby Seat Into A Front Seat, You Must Make Sure That:

    Answer :

    The front passenger airbag is deactivated.

  48. Question 46. Unless You Are Preparing For A Right Turn, You May Only Enter A Box Junction When:

    Answer :

    Your exit road is clear.

  49. Question 47. You Have Stopped Behind This Cyclist. What Should You Do When The Traffic Lights Change To Green?

    Answer :

    Allow the cyclist time and room.

  50. Question 48. Your Ability To Drive Safely Depends On:

    Answer :

    • Not being overly tired.
    • Being emotionally fit to drive.
    • Being able to see clearly.