Draftsman Interview Questions & Answers

  1. Question 1. Explain What Do You Enjoy The Most About Being A Drafter?

    Answer :

    Collecting all the information required for a design and creating the models and drawings in a precise fashion enabling the product to be built to work perfectly.

  2. Question 2. Do You Know How You Can Copy A Closed Drawing?

    Answer :

    The copying of the closed drawing can be done by the designer center in the toolbar of the Autocad. By using the tree view option the copy of closed drawing can be done easily. The modification of the drawing can be done by using graphical interface.

  3. AutoCAD Interview Questions

  4. Question 3. Tell Me What Are The Features Corrected By Autocad?

    Answer :

    Autocad detects the problem and correct it by removing the corruption with the drawing parts. With the available option of adding additional vertices, it also adds vertices to the poly-lines. The error can be corrected or neglected by finding out the exact location of the poly-line that has zero vertices. The object can be deleted or removed after there is no use of it in the system.

  5. Question 4. Tell Me Why Do You Want To Work As Hvac Draftsman For This Organisation?

    Answer :

    Being unfamiliar with the organisation will spoil your chances with 75% of interviewers, according to one survey, so take this chance to show you have done your preparation and know the company inside and out. You will now have the chance to demonstrate that you’ve done your research, so reply mentioning all the positive things you have found out about the organisation and its sector etc. This means you’ll have an enjoyable work environment and stability of employment etc – everything that brings out the best in you.

  6. Question 5. Tell Me What Is The Function Of Vertical Integration?

    Answer :

    To enhance the architectural designing of 3D object Autocad uses the vertical integration program. The 3D objects can include walls and other things that are associated with the data having information and simple objects like lines and circles. The data is programmed in such away that it represents only the architectural products and the extracted files, and can be modified according to the requirement.

  7. Civil Engineering Interview Questions

  8. Question 6. Please Explain How Can You Remove The Empty Layers From Drawing?

    Answer :

    The layers can be removed only when the object resides in the layers will be removed, once it is removed it is an empty layer. The empty layers cannot be deleted by purge. It might be because the layer is frozen on a viewport or referenced by an object in a block definition. By using EXPORT command it is possible to remove the layer from drawing, which results in creating a DXF file of the drawing. You can edit the dxf file in a text editor and rename all the instances of layers in the file, except the layer definition.

  9. Question 7. Tell Me What Can You Offer Me That Another Person Can’t As Draftsman?

    Answer :

    “I’m the best person for the job. I know there are other candidates who could fill this position, but my passion for excellence sets me apart from the pack. I am committed to always producing the best results.

  10. Mechanical Engineering Interview Questions

  11. Question 8. Tell Us In What Situation Command Prompt Appears Instead Of A Dialog Boxes?

    Answer :

    If a file command is imported from a script or AutoLISP/ ObjectARX/ ADSRX a command prompt appears instead of a dialog box.

  12. Question 9. Tell Me What Is The File Formats Used In Design?

    Answer :

    In AutoCad, .dwg file format is used for design, it can be an interchangeable format. The file format which is interchangeable has the extension as DXF and operates data probability. It provides different languages which can be used as per the requirement.

  13. Drawing and Painting Interview Questions

  14. Question 10. Explain What Are The Steps That Enable The Drag And Drop Feature In Autocad?

    Answer :

    Autocad provides a way to drag and drop the elements by the use of “NOUN” and “VERB” in a dialog box. It allows the object to move from one place to another. Likewise, the remove or editing function can be done by using “MOVE and ERASE”.

  15. Question 11. Explain How You Assign The Keyboard Characters Or Function Keys To Autocad Commands?

    Answer :

    By editing the ACCELERATORS section of the Autocad menu file we can assign keyboard characters to Autocad commands.

  16. CorelDRAW Interview Questions

  17. Question 12. Tell Me What Design Did You Have The Most Difficult Time With? What Made It Difficult?

    Answer :

    Design layout of a critical project wellhead control panel unit that was extremely limited in space and yet required numerous components that had to be laid out and placed correctly in order to be correctly assembled and function properly.

  18. AutoCAD Interview Questions

  19. Question 13. Explain What Are The Fields Where You See Maximum Use Of Autocad?

    Answer :

    Autocad is more popular among the architects, engineers and builders for developing their building layouts.

  20. Question 14. Explain Me How You Can Create A User Interface In Autocad?

    Answer :

    User interface can be created by using the command prompts to draw the plots and dialog boxes. The dialog boxes can be displayed by the use of PLOT command and the external database commands (ASE). Setting of CMDDIA to 1, allows the dialog boxes to run the command. The user interface creation also needs the command line to display the entire file so that it can be edited or customized easily.

  21. Question 15. Tell Me How You Can Open A Drawing File That Was Created With The Automatic Save Features?

    Answer :

    Autocad files have an extension of “.dwg” and will only open those files having this extension. To open the drawing files you have to rename it, by using Explorer or DOS prompt you can do that. If you are using EXPLORER you have to make sure that the option of “Hide file extensions for known file types” is not enabled. After the file is copied you can rename and use the OPEN command in Autocad to open the drawing.

  22. Steel Structures Design Interview Questions

  23. Question 16. Explain What You Are Supposed To Do When “enter Attributes” Dialogue Doesn’t Display?

    Answer :

    In this case, two variable controls this function, ATTREQ and ATTDIA , to see the “Enter Attributes” dialogue , make sure both the variables are set to 1 and not 0.

  24. Question 17. Tell Us In Autocad, What Is The Command That Is Used To Rotate The Grid At 45 Degrees?

    Answer :

    To rotate the grid at 45 degrees, command UCS is used.

  25. Unity 3D Interview Questions

  26. Question 18. Tell Me What Is The Process To Draw A Line More Than One Time And Save It Automatically?

    Answer :

    When a need arises to draw a new line the process opens up a new file in a new session to write the file. Autocad allows saving multiple drawing for each session. The files are saved by using the file extension .dwg and it can be modified by using the browser.

  27. Civil Engineering Interview Questions

  28. Question 19. Tell Me What Is The Process Of Copying The Dimension Styles From One Drawing To Another In Autocad?

    Answer :

    Copying of dimension styles require setting up the particular dimension style. To copy a dimension style, a new document has to be created. Once it is created, this document will be saved as a drawing template. A new reference will be created by new drawing template document and it will show all the options like layer style, units and blocks. Drawing can be done by seeing the current drawing and dimension style would be same as the original picture. By using the design center, Autocad tools can be used to copy the dimension styles from one drawing to another.

  29. Question 20. Tell Me What Will You Do When Command Prompts Appear On The Command Line Instead Of Ase Dialog Box And Plot Dialog Box?

    Answer :

    In Autocad, CMDDIA variable controls the display of dialog boxes. To enable these dialog boxes you have to set CMDDIA to 1.

  30. Engineering Drawing Interview Questions

  31. Question 21. Suppose We Are Looking For Drafters That Are Prepared To Handle More Duties. How Have You Advanced Beyond Simply Doing Cad Drafts?

    Answer :

    I am simply good in autocad so I believe I can handle other duties beside drafting.

  32. Question 22. What Motivates You To Work Hard As Draftsman?

    Answer :

    I motivate myself to work hard because of my family because they are too old to work and this is my time to give them back what they done for me for how many years.

  33. Question 23. Explain How To Set Up A Default Drawing Directory?

    Answer :

    Default drawing directory has sub directories having the information using the windows commands. The applications, which are going to be used, are highlighted, and by using drag and drop features those application will be placed in the default directory. The properties for the application are selected from the menu and dialog boxes displayed on the front.

  34. Question 24. Explain Me What Is The Use Of Variant In Autocad?

    Answer :

    In AutoCad variants are used to help in creation, visualizing and rendering the 3D models that include 3D printing as well. Variants allows you to use the functionality of different application according to the requirement.

  35. Mechanical Engineering Interview Questions

  36. Question 25. Do You Know What Are The Uses Of Autocad?

    Answer :

    Autocad can be used by the professionals to visualize the imaginary view of the product on a computer system. In Autocad, it is possible by the drafter to make the changes in the product before it gets finalized for design. It also gives the freedom for the designer to implement their various ideas and represent them to the suppliers or their clients.

  37. Question 26. What Are Grips?

    Answer :

    Grips are small boxes that appear on the objects you select. You can move or edit an object by dragging a grip.

  38. Question 27. Explain How Can You Make A Spring, Spiral Or Screw Thread?

    Answer :

    To make a spiral or screw thread use an AutoLISP routine such as spiral.1sp, it will create a spiral path according to your need. Then you can use EXTRUDE command with a reference object, using the spiral as the path. Also, there is another way you can do this, by using Mechanical Desktop (MDT) or Autosurf by using augmented lines as path.

  39. Drawing and Painting Interview Questions

  40. Question 28. Explain Me How You Can Hide The Specific Layers When Plotting In Autocad?

    Answer :

    To hide the specific layers while plotting, you can use various options like turning off the layers for plotting , freezing the layers and turning off. Turning off for plotting will show the layers on the screen but won’t output on printing. The layers that are turned off will hide the layers and also it will not appear on the screen.

  41. Question 29. Tell Me What Are The Benefits Of Using Autocad?

    Answer :

    Autocad has replaced the traditional method of drafting and designing which was made by pencil, drafting boards, triangles and compass with just a set of a computer program.

    The benefits are immense like:

    • Saves time and helps to increase the productivity
    • It helps to streamline your design and documentation workflow
    • Physical ‘3D’ prototype of the design can be quickly created by using Autocad
    • 3D models can be directly imported into Autocad by using application like SolidWorks
    • Tedious work of drafting can be done easily and you can design and re-design the product in short span of time.
  42. Question 30. What Is Autocad?

    Answer :

    Autocad is a software program built to design and shape the 2-D and 3-D images. It provides the tools by which a detail design of the product can be done. It also has the option to create detailed design layout, which can be automatically drawn by using source model.