Digital Communication Interview Questions & Answers

  • Question 1. Explain How Qpsk Differs From Psk In Term Of Transmission Bandwidth And Bit Information It Carries?

    Answer :

    For a given bit rate 1/Tb, a QPSK wave requires half the transmission bandwidth of the corresponding binary PSK wave. Equivalently for a given transmission bandwidth, a QPSK wave carries twice as many bits of information as the corresponding binary PSK wave

  • Question 2. Give The Equation For Average Probability Of Symbol Error For Coherent Binary Psk?

    Answer :

    Average probability of signal error, 

    Pe = 1 / 2 erfc? Eb / No

  • Public Relations Interview Questions

  • Question 3. Define Qpsk?

    Answer :

    QPSK is Quadriphase –shift keying. In QPSK the phase of the carrier takes on one of the four equally spaced values Such as ?/4 , 3?/4, 5?/4 and 7?/4.

  • Question 4. Define Dibit?

    Answer :

    dibits 10, 00, 01 & 11

  • Windows Communication Foundation (WCF) Tutorial

  • Question 5. Give The Two Basic Operation Of Dpsk Transmitter?

    Answer :

    1. differential encoding of the input binary wave 
    2. Phase –shift keying hence, the name differential phase shift keying
  • Microwave and Optical link Installation Interview Questions

  • Question 6. Define Information Capacity?

    Answer :

    Information capacity represents the number of independent symbols that can be carried in the system for a given time.

  • Question 7. What Is The Unit Of Information Capacity?

    Answer :

    Unit is bits per second

  • Analog Communication Tutorial Windows Communication Foundation (WCF) Interview Questions

  • Question 8. Why Digital Amplitude Modulation Is Commonly Called On –off Keying?

    Answer :

    Carrier is either in ON or Off state so it is called as On Off Keying.

  • Question 9. Why Digital Amplitude Modulation Is Called As Continuous Wave Modulation?

    Answer :

    When the carrier is being transmitted it has constant amplitude, constant frequency and constant phase.

  • Red Hat Satellite Interview Questions

  • Question 10. Define Bit Rate?

    Answer :

    The rate of change at the input to the modulation is called bit ra and is expressed in bits per second.

  • Digital Signal Processing Tutorial

  • Question 11. Define Baud?

    Answer :

    Baud is the rate of change and is equal to the reciprocal of one signaling element.

  • Circuit design Interview Questions

  • Question 12. Define Phase Reversal Keying?

    Answer :

    Since Phase of the output carrier shifts between two phases PSK is also called as Phase reversal keying.

  • Public Relations Interview Questions

  • Question 13. What Is Offset Qpsk?

    Answer :

    IT is a modified form of QPSK where the bit waveforms on the I and Q channels are offset or phase shifted in phase from each other one by one half of a bit time.

  • Content Marketing Tutorial

  • Question 14. What Is Eight Phase Psk?

    Answer :

    Eight Phase PSK (8-PSK) is an M-ary encoding technique where M=8.

  • Question 15. What Is The Need Of Maximum Distance Code?

    Answer :

    It is used to reduce the number of transmission errors.

  • Analog Communication Interview Questions

  • Question 16. What Is Quad Bits?

    Answer :

    A 16 bit PSK modulator acts on the incoming data in groups of four bit is called Quad bits.

  • Wireless Communication Tutorial

  • Question 17. Define Dpsk?

    Answer :

    DPSK is the difference between two successive signalling elements rather than the absolute phase.

  • Antenna Interview Questions

  • Question 18. What Is The Need For Ber?

    Answer :

    Bit error Rate is the empirical record of Systems actual bit error performance.

  • Microwave and Optical link Installation Interview Questions