Dental Assistant Interview Questions & Answers

  • Question 1. Where You See Your Career In Five Years?

    Answer :

    I see myself as a confident lead assistant. One that is often requested by patients due to my efficiency and ability to calm and educate patients.

  • Question 2. Tell Me What Was Your Best Experience Thus Far As A Dental Assistant?

    Answer :

    I’ve had many great experiences thus far. My two best experiences would be any time I see a patient leave happy and promising a return. Also, when I perform a procedure to the best of my ability keeping the dr impressed with my work.

  • Dental Terminology Interview Questions

  • Question 3. Describe Your Last Experience Working With A Dentist?

    Answer :

    The last time I worked with a dentist is when I was in school. He made me nervous just cause he was kind of pushy and tried to confuse everyone a little bit, but other than that we got along well. He was a very funny man and told me how good I did when helping out.

  • Question 4. Tell Me What Dental Knowledge Do You Possess?

    Answer :

    I gained all the necessary knowledge while attending dental school for 18 mo.

  • Question 5. What You Dislike Most About Being A Dental Assistant?

    Answer :

    I try to use my skills and knowledge to overcome the difficulties that I encounter.

  • Dental Hygienist Interview Questions

  • Question 6. Tell Me What Key Traits A Dental Assistant Must Needs To Have?

    Answer :

    • Well organized,
    • Communication skills,
    • Multi-tasker.
  • Question 7. Do You Have Any Experience In A Medical Office?

    Answer :

    I don’t have a lot of experience within the medical office but what i can assure you is that i am willing to learn what it takes to improve the hands on training that i have received during school.

  • Dentist Interview Questions

  • Question 8. Tell Me What Is Your Favorite Type Of Patient?

    Answer :

    Every patient because they each bring their own uniqueness into the office and offer new personalities and I enjoy the variety of personality.

  • Question 9. Tell Me What Made You Decide To Be A Dental Assistant?

    Answer :

    I really enjoy working with other people and why not take care of others people teeth.

  • Question 10. Explain What Dietary Fibre Is And List Out Some Of The Good Source Of Dietary Fibres?

    Answer :

    Dietary fibre is composed of an edible parts of plants that can neither be absorbed nor digested by the small intestine and moves into the large intestine intact.

    Some of the good sources of dietary fibre includes

    Fruits: Pears, strawberries, blackberries, oranges, raspberries and all the fruits that can be eaten without peeling of its outside skin

    Vegetables: Brussel sprouts, onion garlic, peas, green peas, broccoli, corn, etc.

    Pulses: Chickpeas, lentils, beans and whole grains

  • Question 11. Tell Me Have You Carried Out Any Phlebotomy Activities During Your Previous Job?

    Answer :

    Yes but limited to dental treatments.

  • Question 12. How Would You Manage Emergencies?

    Answer :

    I can work calmly in hectic situations. While following the standard operating procedures, I am able to prioritize tasks according to the emergency severity and contact the doctor for specific instructions.

  • Dental Terminology Interview Questions

  • Question 13. What Procedure You Use To Sterilize Dental Equipment?

    Answer :

    Clean the instruments or rinse them off, then put them in a ultrasonic and then package and then put them in an autoclave.

  • Question 14. Tell Me Can You Work Extended Shifts In The Absence Of Other Dental Assistants?

    Answer :

    I am willing to work overtime, in nights and weekends as well.

  • Question 15. Are You Familiar With The Equipment Sterilization And The Process Machines?

    Answer :

    Yes! There are different machines used for this purpose and they have to be operated according to their operation manual. The machines need to be maintained and tested on regular basis. The dental equipment needs to be sterilized daily.

  • Question 16. Are You Familiar With The Functioning Of X-ray Machines?

    Answer :

    Yes. The IR certification and my previous job have allowed me to gain hands on experience in radiology/radiography. I can not only operate the machines but also handle exposing and imaging.

  • Question 17. How To Manage Infection Control And Clinical Cleanliness?

    Answer :

    Clinic’s standard procedures for infection control should be followed and taken care of while operating any/all equipment. The instruments should be properly sterilized, the disposable items should be properly disposed of e.g. breaking off injections and sending paper waste for recycling as well as managing all kinds of waste disposals, following appropriate control procedures for radiography, maintaining clean and sanitized water supply etc.

  • Question 18. Tell Me Do You Hold Active Wa Dental Assistant Registration?

    Answer :

    Yes! In addition, I possess an EFDA certification, OSHA training and an Intraoral Radiology Certification as well.

  • Dental Hygienist Interview Questions

  • Question 19. Tell Me What Checks Should Be A Dental Assistant Perform Before An Earlier Patient Arrives?

    Answer :

    A Dental Assistant should accurately review patient’s medical/dental history for assisting the dentist. Changes in the medical history should be monitored. The appointments should be managed and the payment history should also be reviewed accordingly.

  • Question 20. How Did You Handle Chair-side Experience With Children?

    Answer :

    Out of every ten dental patients at Dental Habitat, two were children. I found it easy to handle children during a dental procedure because I can make them comfortable by diverting their attention to stories and jokes.

  • Question 21. Do You Have Any Experience Of Dental Laboratory?

    Answer :

    Yes, I do. I can effectively and accurately make casts and crowns. I can also make retainers and both temporary and permanent braces.

  • Question 22. What Typical Tasks Are Performed In The Role Of A Dental Assistant?

    Answer :

    I was responsible for both procedural and administrative support at Dental Habitat. From taking and recording patients information to providing support to complex dental procedures, I was expected to manage it all.

  • Question 23. What Are Your Strengths As Dental Assistant?

    Answer :

    I am highly dependable, efficient, quick learner and excellent at providing effective customer service. I have substantial knowledge and experience in 4 handed dentistry. I don’t work for getting the job done, I work to get appreciated and that makes me work extraordinarily well.

  • Question 24. How You Feel That You Are Qualified For The Position Of A Dental Assistant?

    Answer :

    I am registered as a dental assistant with the State of New Hampshire. I have worked as a dental assistant at Dental Habitat for three years which has prepared me well to work in a dental facility the caliber of Dental Aesthetics.

  • Dentist Interview Questions

  • Question 25. Tell Me How Well You Get Along With Other People?

    Answer :

    Interpersonal skills are important for a dental assistant. Dental assistants are able to cooperate efficiently with the doctor and make the patient feel comfortable and safe while they prepare them for treatment or instruct them in dental matters.

  • Question 26. What Initial Procedures Need To Undertake When A Patient Is Seated In Front Of The Doctor As A Dental Assistant?

    Answer :

    Adjust the seat for the patients, set up aprons, put a new glass of water, offer napkins, arranging special instruments (if required) and the medicines, taking and recording patient’s blood pressure, etc. Hand in the patients file to the doctor and if the patient is not new, brief the doctor about the progress or the problems the patient is facing.

  • Question 27. Define 4-handed Dentistry?

    Answer :

    A method in which a dental assistant works closely with the dentist on the procedures being done in the mouth of a patient. This method decreases fatigue and improves the success of dental procedures.

  • Question 28. How To Cope Many Tasks Which A Dental Assistant Typically Has To Deal With During An Average Day?

    Answer :

    This question is meant to test how much actual experience you have. Describe a typical day in some detail and explain how you manage it successfully: you are quick and always focused, you know the routine and have things ready beforehand or immediately when the patient comes in, etc.

  • Question 29. Describe Your Qualifications As A Dental Assistant?

    Answer :

    Besides education and specifics of where you worked, you can mention characteristics generally considered favorable:

    • Manual dexterity,
    • Good interpersonal skills,
    • Reliability, etc.