Data Mart Interview Questions & Answers

  • Question 1. What Is Data Mart?

    Answer :

    Data Marts is used on a business division/department level.  A data mart only contains the required subject specific  data for local analysis. A database, or collection of databases, designed to help managers make strategic decisions about their business. data marts are usually smaller and focus on a particular subject or department. Some data marts, called dependent data marts, are subsets of large data warehouses. A data  mart is a simpler form of a data warehouse focused on a  single subject (or functional area) such as sales, finance,  marketing, HR etc. Data Mart represents data from single  business process.

  • Question 2. What Is Difference Between Drill & Scope Of Analysis?

    Answer :

    Drilling can be done in drill down, up, through, and across; scope is the overall view of the drill exercise.

  • Data Warehouse ETL Toolkit Interview Questions

  • Question 3. Explain Meta Data?

    Answer :

    Metadata is data about data. E.g. if in data mart we are receiving any file. Then metadata will contain information like how many columns, file is fix width/limited, ordering of fields, data types of field etc.

    Metadata is data about data. meta data comes in picture when we need to know about how data is stored and where it is stored. metadata tool is helpful in capturing the business meta data and the following sections explain business metadata. metadata tools are using for gathering, storing, updating, and for retrieving the business and technical metadata of an org.

  • Question 4. Explain What Is Type 2 Version Dimension?

    Answer :

    Version dimension is the SCD type II in real time it using because of it will maintain the current data and full historical data.

    In scd type 2 we have flag, version and timestamp..Type 2 reveals about contain historical and current data. Whenever the current data get’s in version was change.

    For Example: em id 1000 is staying in chennai it is v1, when his location changed to bangalore v2, again to delhi v3.. remember its only for em id 1000.

  • Data Warehouse ETL Toolkit Tutorial

  • Question 5. What Is Data Validation Strategies For Data Mart V?

    Answer :

    Data validation strategies are often heavily influenced by the architecture for the application. If the application is already in production it will be significantly harder to build the optimal architecture than if the application is still in a design stage. If a system takes a typical architectural approach of providing common services then one common component can filter all input and output thus optimizing the rules and minimizing efforts.

    There are three main models to think about when designing a data validation strategy:

    • Accept Only Known Valid Data
    • Reject Known Bad Data
    • Sanitize Bad Data

    We cannot emphasize strongly enough that Accept Only Known Valid Data is the best strategy. We do however recognize that this isn’t always feasible for political financial or technical reasons and so we describe the other strategies as well.

     All three methods must check:

    • Data Type
    • Syntax
    • Length
  • Data Warehousing Interview Questions

  • Question 6. What Is The Difference Between A Data Warehouse And A Data Mart?

    Answer :

    Datamart is something which consists of only one type of data whereas datwarehouse consists of data of different type.For example all the organisation data say data related to finance department,HR,Banking dept are stored in datawarehouse whereas in datamart say only finance data will stored.So datawarehouse is a collection of different datamarts.

    A data mart is a subject oriented database which supports the business needs of individual departments within the enterprise.It is an subset of the enterprise data warehouse.It is also known as high performance query structures.

  • Question 7. Explain What Is Data Validation Strategies For Data Mart Validation After Loading Process?

    Answer :

    Data validation is generally done manually in DWH in this case if source and TGT are relational you need to create SQL scripts to validate source and target data and if source is Flat file or non relational database you can use excel if data is very less or create dummy tables to validate your ETL code.

  • Data Warehousing Tutorial Oracle 11g Interview Questions

  • Question 8. What Is Type 2 Version Dimension?

    Answer :

    Version dimension is the SCD type II in real time it using because of it will maintain the current data and full historical data.

  • Question 9. What Is Data Validation Strategies For Data Mart Validation After Loading Process?

    Answer :

    Data validation is generally done manually in DWH in this case if source and TGT are relational you need to create SQL scripts to validate source and target data and if source is Flat file or non relational database you can use excel if data is very less or create dummy tables to validate your ETL code.

  • Data Center Management Interview Questions

  • Question 10. For Faster Process, What We Will Do With The Universe?

    Answer :

    For a faster process create aggregate tables and write better sql so that the process would fast.

  • Oracle 11g Tutorial

  • Question 11. What Is Meta Data?

    Answer :

    Metadata is data about data.

    Example: if in data mart we are receiving any file. Then metadata will contain information like how many columns, file is fix width/limited, ordering of fields, data types of field etc.

  • MYSQL DBA Interview Questions

  • Question 12. What Is Data Validation Strategies For Data Mart V.?

    Answer :

    Data validation strategies are often heavily influenced by the architecture for the application. If the application is already in production it will be significantly harder to build the optimal architecture than if the application is still in a design stage. If a system takes a typical architectural approach of providing common services then one common component can filter all input and output thus optimizing the rules and minimizing efforts.

  • Data Warehouse ETL Toolkit Interview Questions

  • Question 13. Briefly State Different Between Data Ware House & Data Mart?

    Answer :

    Data warehouse is made up of many datamarts. DWH contain many subject areas. However, data mart focuses on one subject area generally. E.g. If there will be DHW of bank then there can be one data mart for accounts, one for Loans etc. This is high-level definitions.

  • Data Structure & Algorithms Tutorial

  • Question 14. What Are Data Marts?

    Answer :

    Data Mart is a segment of a data warehouse that can provide data for reporting and analysis on a section, unit, department or operation in the company.

    Example: sales, payroll, production.

    Data marts are sometimes complete individual data warehouses which are usually smaller than the corporate data warehouse.