Dart Programming Language Interview Questions Answers

  • Question 1. What Is Dart?

    Answer :

    Dart is an application programming language. It is used to build web, server and mobile applications.

  • Question 2. Who Is The Developer Of Dart?

    Answer :

    Google is the developer of Dart.

  • HTML 5 Interview Questions

  • Question 3. How To Create A Simple Program?

    Answer :

    The following code for simple program:

    main() {   

       print(“Hello World!”);   

    }  

  • Question 4. What Are The Ways To Execute Dart Program?

    Answer :

    There are two ways to execute Dart program:

    • Via the terminal.
    • Via the WebStrom IDE.
  • HTML 5 Tutorial

  • Question 5. Is Dirt Is Case Sensitive Programming Language?

    Answer :

    Yes, Dirt is case sensitive programming language.

  • Java Script Interview Questions

  • Question 6. What Are The Data Types In Dart Language?

    Answer :

    There are following data types in Dart language:

    • Numbers
    • Strings
    • Booleans
    • Lists
  • Question 7. What Is Type-checking In Dart?

    Answer :

    In Dart, type-checking is used to check that a variable hold only specific to a data type.

    —————————————————————–  

    String name = ‘Smith’;   

    int num = 10;  

    —————————————————————-  

    void main() {   

       String name = 1; // variable Not Match  

    }  

  • Java Script Tutorial PHP Interview Questions

  • Question 8. What Are Various String Functions In Dart?

    Answer :

    There are given various string functions:

    String Methods—>Description

    toLowerCase():It converts all string characters in to lower case.

    toUpperCase():It converts all string characters in this to upper case.

    trim():It returns the string without any whitespace.

    compareTo():It compares this object to another.

  • Question 9. What Are The Types Of List In Dirt?

    Answer :

    There are two types of list in Dirt that are given below:

    Fixed Length List : (length fixed)

    Growable List: (Length can change at runtime.

  • AJAX Interview Questions

  • Question 10. What Is The Syntax For Declare The Map Using A Map Constructor?

    Answer :

    Map declaration syntax is:

    var identifier = new Map()  

  • PHP Tutorial

  • Question 11. What Is Rune In Dart?

    Answer :

    In Dart, rune is an integer representing Unicode code point.

  • Android Interview Questions

  • Question 12. Does Dart Has A Syntax For Declaring Interfaces?

    Answer :

    No, Dart has not syntax for declaring interface.

  • HTML 5 Interview Questions

  • Question 13. What Is Lambda Function?

    Answer :

    A Lambda function is a concise mechanism to represent functions. These functions are known as Arrow functions.

    Example:

    void main() {   

       printMsg();   

       print(test());   

    }    

    printMsg()=>  

    print(“hello”);   

    int test()=>123;                         

    // returning function  

  • AJAX Tutorial

  • Question 14. What Is The Use Of This Keyword In Dart?

    Answer :

    In Dart, this keyword refers to the current instance of the class.

    void main() {   

       Car c1 = new Car(‘E1001’);   

    }    

    class Car {   

       String engine;   

       Car(String engine) {   

          this.engine = engine;   

          print(“The engine is : “);   

       }   

    }     

  • Question 15. What Are Getters And Setters?

    Answer :

    Getters and Setters allow the program to initialize and retrieve the value of class fields. It is also known as accessors and mutators.

  • Ruby Interview Questions

  • Question 16. Which Command Is Used To Compile Dart Into Javascript?

    Answer :

    The following command is used to compile Dart into JavaScript:

    dart2js – – out=.js  .dart 

  • Android Tutorial

  • Question 17. Does Dart Support Comment?

    Answer :

    Yes, Dart supports comment. There are two types of comment:

    • Single-line comments( // )
    • Multi-line comments ( /**/ )
  • OOPS Interview Questions

  • Question 18. What Are The Various Types Of Operators In Dart?

    Answer :

    In Dart, there are various types of operators:

    • Arithmetic Operators
    • Equality and Relational Operators
    • Type test Operators
    • Bitwise Operators
    • Assignment Operators
    • Logical Operators
  • Java Script Interview Questions

  • Question 19. What Is The Use Of Truncate Methods?

    Answer :

    Truncate method is used to return an integer after discarding any fractions digits.

    Example:

    void main() {   

       double n1 = 2.123;   

       var value = n1.truncate();   

       print(“The truncated value of 2.123 = “);   

    }   

  • JqueryUI Tutorial

  • Question 20. What Is The File Extension Of Dart?

    Answer :

    The file extension of Dart is .Dart.

  • JqueryUI Interview Questions

  • Question 21. What Are The Various Methods To Manipulate Strings?

    Answer :

    There are various methods to manipulate string that are given in table:

    String Methods—>Description

    toLowerCase():It converts all the string character into lower case.

    toUpperCase():It converts all the string character into upper case.

    trim():It returns the string without any leading and trailing whitespace.

    compareTo():It compare objects to another objects.

  • Question 22. Does Dart Have Syntax To Declare Interface?

    Answer :

    No, Class declarations are themselves interfaces in Dart.

  • Objective C Tutorial

  • Question 23. What Is The Syntax To Declare Class?

    Answer :

    The following is the syntax to declare class:

    class class_name {    

          

          

          

          

    }  

  • SQLite Interview Questions

  • Question 24. How To Create An Example Of This Keyword In Dart?

    Answer :

    In Dart, the following code is used to create an example of this keyword.

    void main() {   

       Car c1 = new Car(‘M2001’);   

    }    

    class Car {   

       String engine;   

       Car(String engine) {   

          this.engine = engine;   

          print(“The engine is : “);   

       }   

    }   

  • PHP Interview Questions

  • Question 25. What Are Getters And Setters In Dart?

    Answer :

    In Dart, Getters and Setters is also known as accessors and mutators. It allows the program to initialize and retrieve the values of class fields.

  • Question 26. What Is Method Overriding In Dart?

    Answer :

    In Dart, Method Overriding is a technique that child class redefines a method in its parent class.

    Example:

    void main() {   

       Child c = new Child();   

       c.m1(12);   

    }   

    class Parent {   

       void m1(int a){ print(“value of a “);}   

    }    

    class Child extends Parent {   

       @override   

       void m1(int b) {   

          print(“value of b “);   

       }   

    }  

  • Objective C Interview Questions

  • Question 27. What Is Pub In Dart?

    Answer :

    In Dart, pub is a tool for manage Dart packages.

  • AJAX Interview Questions

  • Question 28. What Is The Syntax To Handle An Exception?

    Answer :

    The following syntax is used to handle an exceptions:

    try {   

       // code that might throw an exception   

    }    

    on Exception1 {   

       // code for handling exception   

    }    

    catch Exception2 {   

       // code for handling exception   

    }   

  • Question 29. Which Editor Is Used To Enables Breakpoint And Step By Step Debugging?

    Answer :

    WebStorm editor is used to enables breakpoint and step by step debugging.

  • Advanced jQuery Interview Questions

  • Question 30. What Is Typedef In Dart?

    Answer :

    In Dart, A typedef (Or function types alias) helps to define pointer to execute code within memory.

    Syntax:

    typedef function_name(parameters)