DAE Knitting Engineers Interview Questions Answers

  • Question 1. Explain Shedding?

    Answer :

    Shedding is the act of dividing the warp threads according to design into two parts, to allow the passage of shuttle/weft inserting element from one side of the loom to the other.

  • Question 2. List Down/what Are The Types Of Shedding Mechanism?

    Answer :

    • Paddle/treadle shedding (used in hand loom)
    • Tappet shedding (used in power loom)
    • Dobby shedding (used in power loom, at past used in hand loom)
    • Jacquard shedding (both hand & power loom are used now)
    • Combined shedding
  • AutoCAD Interview Questions

  • Question 3. Write Down The Faults Of Picking?

    Answer :

    • Early picking 
    • Late picking 
    • Smash or Bang-off
    • Short picking 
    • Harsh picking 
    • Shuttle flying out
  • Question 4. List Some Abbreviations?

    Answer :

    PPM = picks per minute

    PPI = picks per inch

    EPI = Ends per inch

    RS = Reed space

  • C Tutorial

  • Question 5. List Down The Types Of Needle?

    Answer :

    • Latch needle
    • Bearded needle
    • Compound needle
  • C Interview Questions

  • Question 6. List Down The Weft Knitting Elements?

    Answer :

    • Needle
    • Sinker
    • Cam
  • Question 7. List The Basic Knitted Structure?

    Answer :

    • single jersey or plain
    • 1×1 rib
    • 1×1 inter lock
    • 1×1 purl
  • Networking Tutorial Networking Interview Questions

  • Question 8. Explain Back Loop?

    Answer :

    The loop where heads are above and hanks are below is called back loop.

  • Question 9. Explain Face Loop?

    Answer :

    The loop where heads are below and hanks are above is called face loop.

  • Maintenance and Manufacturing Interview Questions

  • Question 10. Explain Warp & Weft Crimp?

    Answer :

    The waviness of the yarns due to interlacing of warp and weft in producing fabric is called crimp.

  • Question 11. Explain Weave?

    Answer :

    Interlacement of the ends and picks with each other produces a coherent structure. The repeating pattern of interlacing is called the weave.

  • Microsoft Office SharePoint Server (MOSS) Interview Questions

  • Question 12. List Down/classify The Types Of Sett?

    Answer :

    • Warp sett (No. of warp/inch)
    • Weft sett (no. of weft/inch)
  • AutoCAD Interview Questions

  • Question 13. Explain Basic Weave Structures?

    Answer :

    1. Plain
    2. Twill
    3. Satin
  • Question 14. Explain Let-off Mechanism?

    Answer :

    To unwind the equivalent length of warp sheet from the warp beams with the progress of take-up during weaving.

  • Question 15. Explain Pick Spacing?

    Answer :

    The space occupied by a pick in fabric.

  • Manufacturing Industrial Engineer Interview Questions

  • Question 16. Explain Function Of Take-up Mechanism?

    Answer :

    To wind the already woven fabric on the cloth roller with the progress of weaving.

  • Question 17. Explain Object Of Beat-up Mechanism?

    Answer :

    To push the newly inserted weft yarn (last pick) to the fell of the cloth.

  • Question 18. Actual Production Of A M/c Is Always Less Than That Calculated Production?

    Answer :

    True

  • C Interview Questions

  • Question 19. Explain Picking?

    Answer :

    To propel the shuttle or any other weft inserting elements.

  • Question 20. List The Types Of Power Loom?

    Answer :

    • Modern/shuttle less loom
    • Conventional/shuttle loom
  • Question 21. List The Types Of Loom?

    Answer :

    • Hand loom
    • Power loom
  • Question 22. Explain Sizing?

    Answer :

    Sizing is the process of giving a protective coating on the warp yarn to minimize yarn breakage during weaving.

  • Question 23. What Materials Form The Base Of The Size?

    Answer :

    Starch or gum

  • Question 24. Which Are Maximum Numbers Of Warp Threads Controlling Capacity In Jacquard Loom?

    Answer :

    1800

  • Networking Interview Questions

  • Question 25. Which Types Of Design Can Be Produced By Jacquard Looms?

    Answer :

    Any design

  • Question 26. Dobby Shedding Mechanism Can Produce Both Square And Rectangular Size Design?

    Answer :

    Yes

  • Question 27. What Are Maximum Numbers Of Held Frame Controlling Capacity In Tapped Shedding Mechanism?

    Answer :

    14

  • Maintenance and Manufacturing Interview Questions

  • Question 28. One Picking Tapped Insert One Pick?

    Answer :

    True

  • Question 29. Explain Result Of Unequal Shedding?

    Answer :

    Wrong design & stitching

  • Question 30. One Shedding + One Picking + One Beating =?

    Answer :

    One weaving cycle/ loom cycle/picks cycle

  • Question 31. Where The Semi-open Shed Is Used?

    Answer :

    Doublelift dobby & Jacquard.

  • Question 32. Where Bottom & Center Close Shed Are Used?

    Answer :

    Hand jacquard looms to produce delicate fabrics.

  • Question 33. Explain Tertiary Motion?

    Answer :

    The tertiary motion are as follows:

    • Warp stop motion
    • Weft stop motion
    • Warp protector
    • Weft protector
  • Microsoft Office SharePoint Server (MOSS) Interview Questions

  • Question 34. Explain Secondary Motion?

    Answer :

    The secondary motion are as follows:

    • Let off
    • Take-up
  • Question 35. Explain Primary Motion?

    Answer :

    The primary motion are as follows-

    • Shedding
    • Picking
    • Beating
  • Question 36. Explain Fabric?

    Answer :

    Interlacement of two or more thread of yarn.

  • Manufacturing Industrial Engineer Interview Questions

  • Question 37. Where The Open Shed Is Used?

    Answer :

    Tapped loom

  • Question 38. Can We Produce Basic Weave Structures (i.e Plain, Twills Satin) In Tapped Shedding?

    Answer :

    Yes

  • Question 39. Normally Tapped Shedding Mechanism Produces Square Design (e.g. 4×4, 6×6, 7×7, Etc.) Yes Or No?

    Answer :

    Yes

  • Question 40. List Down/ What Are The Different Types Of Shed?

    Answer :

    • Bottom close shed
    • Center close shed
    • Semi-open shed
    • Open shed
  • Question 41. List Down The Loom Driving System?

    Answer :

    • Hand driving (hand loom) & 
    • Electric motor driving (power loom)
  • Question 42. What Is Other Name Of Warp Yarn?

    Answer :

    Ends

  • Question 43. Is Weaving Fabric Produce By Interlacing?

    Answer :

    Yes

  • Question 44. Tell Me In Which Knittin
    g, A Fabric Is Produce By Single Yarn?

    Answer :

    Weft knitting

  • Question 45. Is Knitting Fabric Produce By Inter Looping?

    Answer :

    Yes

  • Question 46. Tell Me How Many Sets Of Yarn Are Used In Weaving?

    Answer :

    Two sets (warp and weft).

  • Question 47. Is Yarn Preparation Is Needed In Knitting?

    Answer :

    No.

  • Question 48. List Down The Types/ Classification Of Knitting?

    Answer :

    Two types:

    1. Warp knitting 
    2. Weft knitting.
  • Question 49. Is Sizing Required In Knitted Fabric?

    Answer :

    No

  • Question 50. Tell Me How Many Sets Of Yarn Are Used In Knitting?

    Answer :

    One set (warp or weft).

  • Question 51. Explain Knitting?

    Answer :

    It is the process of producing fabric by transferring continuous yarns into interlocking loops, each row of loop hanging from the one immediately preceding it.

  • Question 52. Explain Weaving?

    Answer :

    The process of interlacing two sets of yarns namely warp and weft, at right angle to make a fabric, according to design.