Cricket Interview Questions & Answers

  • Question 1. When Was The First Test Match Played?

    Answer :

    The first test match began on 15 march 1877 between Australia (captain: D.W.Gregory) and England (captain: James Lillywhite) at Melbourne.

  • Question 2. Who Bowled The First Ball In Test Cricket And Who Faced It?

    Answer :

    Alfred Shaw of England sent down the first ball and Charles Bannerman of Australia faced it.

  • Badminton Interview Questions

  • Question 3. Who Scored The First Century In Test Cricket?

    Answer :

    Charles Bannerman of Australia scored 165 (retired hurt) in the first ever test match itself.

  • Question 4. Who Was The First Indian To Hit A Test Century?

    Answer :

    Lala Amarnath. In his test debut he scored 223 against England at Mumbai in 1933 – 34.

  • Badminton Tutorial

  • Question 5. Who Was The First Indian To Hit A Double Century In A Test Match?

    Answer :

    P.R.Umrigar. He scored 223 against New Zealand at Hyderabad in 1955 – 56.

  • Volleyball Interview Questions

  • Question 6. Against Which Country Did P.r.umrigar Scored An Unbeaten Century And Capture Five Wickets In An Innings?

    Answer :

    Against West Indies at Port of Spain in 1962.

  • Question 7. When And Where Did India Enter The Test Arena? Who Captained India?

    Answer :

    On 25 June 1932 at Lord’s against England. C.K.Naidu was the captain.

  • Volleyball Tutorial Boxing Interview Questions

  • Question 8. When, Where And Against Which Country Did India Record Its First Test Victory? Who Captained India?

    Answer :

    On 10 February 1952 at Chennai, India defeated England by an innings and 8 runs. Vijay Hazare was the Indian captain.

  • Question 9. At Which Cricket Ground Did India Win For The First Time Against West Indies In A Test Match?

    Answer :

    India won by 7 wickets at queen’s park oval, Porto of Spain, Trinidad on 10 March 1971.

  • Running Interview Questions

  • Question 10. Who Holds The World Record For Most Runs Compiled By A Batsman In His First Test Series?

    Answer :

    S.M. Gavaskar against West Indies in 1970 – 71. He scored 774 runs in 4 matches.

  • Boxing Tutorial

  • Question 11. Who Is The Youngest Test Cricketer?

    Answer :

    Mushtaq Mohammad of Pakistan. He was ages 15 years and 124 days when he made his debut against West Indies at Lahore, 1958 – 59.

  • Tennis Interview Questions

  • Question 12. What Record Is Held By M. Azharuddin Of India?

    Answer :

    He is the only batsman to score hundreds in each of his first three tests.

  • Badminton Interview Questions

  • Question 13. Who Has Scored Most Test Runs In A Calendar Year?

    Answer :

    I.V.A Richards. In 1976 he scored 1710 runs in 11 tests for West Indies.

  • Carrom Tutorial

  • Question 14. There Is Only Instance Of Father And Son Carrying The Bat Through A Test Innings. Who Are They?

    Answer :

    Nazar Muhammad and Mudassar Nazar of Pakistan.

  • Question 15. Who Has Scored The Fastest Test Hundred In Terms Of Balls Received?

    Answer :

    I.V.A Richards. He scored the century off 56 balls for West Indies against England at St. John’s, 1985 – 86.

  • Question 16. Who Has The Scored The Maximum Test Runs In A Single Day?

    Answer :

    D.G. Bradman – 309 runs against England at Leeds, 1930.

  • Running Tutorial

  • Question 17. Who Holds The Record For The Slowest Test Hundred?

    Answer :

    Mudassar Nazar of Pakistan made a century England at Lahore, 1977 – 78 in 557 minutes.

  • Question 18. Who Holds The Record For Scoring Most Runs In A Test Series?

    Answer :

    D.G. Bradman of Australia. He scored 974 runs against England in 1930.

  • Volleyball Interview Questions

  • Question 19. Which Indian Holds The Record For Sending Down Most Number Of Consecutive Maiden Over’s In First Class Cricket?

    Answer :

    R.G.Nadkarni. He bowed 21 successive maidens on the third day of the first test between India and England at Chennai in January 1964.

  • Tennis Tutorial

  • Question 20. What Is The Distance Between Popping Crease And Stumps?

    Answer :

    1.22 metres.

  • Question 21. What Is The Length Of The Bowling Crease?

    Answer :

    2.64 metres with the stumps in the centre.

  • Question 22. What Is The Distance Between The Wickets?

    Answer :

    20.12 metres.

  • Question 23. What Shall Be The Weight And Size Of The Cricket Ball?

    Answer :

    The ball, when new, shall weigh between 155.9 and 163 grams and the circumference shall be between 22.4 and 22.9cm.

  • Question 24. What Shall Be The Width And Length Of The Cricket Ball?

    Answer :

    The bat overball shall not be more than 96.5cm in length. The width shall not exceed 10.8 cm.

  • Boxing Interview Questions

  • Question 25. When Was The First Prudential World Cup Held?

    Answer :

    In 1975.

  • Question 26. Who Has Played The Maximum Number Of The Matches In The First Class Cricket?

    Answer :

    Wilfred Rhodes – 1107 matches.

  • Question 27. What Is The Name Of The Trophy Awarded To The Winners Of The Inter Island Championship Of The West Indies?

    Answer :

    Shell shield.

  • Running Interview Questions

  • Question 28. Where Is Quaid – E – Azam Trophy Tournament Held?

    Answer :

    It is the national championship of Pakistan.

  • Question 29. In Which Country Is Currie Cup Competition Held?

    Answer :

    It is the inter provincial championship of South Africa.

  • Question 30. When Was The Ranji Trophy Championship Instituted?

    Answer :

    In 1934.

  • Question 31. When Was The Duleep Trophy Championship Instituted?

    Answer :

    In 1961.

  • Question 32. When Was The Youngest Test Captain?

    Answer :

    In 1959.

  • Question 33. Who Was The Youngest Test Captain?

    Answer :

    Nawab of pataudi (Jr.). He was aged 21 years and 77 days when he captained India against West Indies at Bridgetown in 1962.

  • Tennis Interview Questions

  • Question 34. Who Wrote “tiger’s Tale”?

    Answer :

    Nawab of pataudi (Jr.).

  • Question 35. Can You Name The Pair Of Brothers Who Have Played Test Cricket For India?

    Answer :

    B.P.Gupte – S.P. Gupte,
    S. Amarnath – M.Amarnath, M.L.Apte – A.L.Apte, C.K. Naidu – C.S. Naidu, A.G.Kripal Singh – A.G.Milkha Singh, S.Wazir Ali – S.Nazir Ali, L.Ramji – Amar Singh.

  • Question 36. Can You Name The Father – Son Combinations That Have Played Test Cricket For India?

    Answer :

    Amarnath.L – M.Amarnath and S.Amarnath, D.K. Gaekwad – A.D. Gaekwad, Nawab of pataudi ( Sr ) – Nawab of pataudi ( Jr. ), V.Mankad – A.V. Mankad, Pankaj Roy – Pranab Roy, V.L Manjrekar – S.V. Manjrekar.

  • Question 37. In Which Year Did S.m.gavaskar And G.r.viswanath Win Arjuna Awards?

    Answer :

    1977.

  • Question 38. Who Donated The Ranji Trophy?

    Answer :

    The maharaja of Patiala, ranjit singh ji.

  • Question 39. Who Is The Author Of Story Of A Cricket Person?

    Answer :

    E.W.Swanton.

  • Question 40. Which Cricketer Is Nicknamed ‘electric Heels’?

    Answer :

    Learie Constantine of West Indies.

  • Question 41. Who Is Called Father Of Cricket?

    Answer :

    C.S.Marriott of England.

  • Question 42. Who Is The Only Sportsman To Have Played In Both World Cup Cricket And World Cup Football?

    Answer :

    Vivian Richards, besides playing in world cup cricket, he has also represented antique in the preliminary rounds of world cup football.

  • Question 43. Who Is The Only Player To Have Scored A Century And Taken 5 Wickets In A One – Day Match?

    Answer :

    Vivian Richards, 119 and 5 for 41 against New Zealand at Dunedin in March 1987.

  • Question 44. Who Is The Only Sportsman To Have Played In Both World Cup Cricket And World Cup Football ?

    Answer :

    Vivian Richards, besides playing in world cup cricket, he has also represented antique in the preliminary rounds of world cup football.

  • Question 45. Which Are The Teams Contesting The Irani Trophy?

    Answer :

    The national champions vs the rest of India.

  • Question 46. What Is Known As The Under – 22 – Interzone Tournament?

    Answer :

    C.K.Naidu trophy.

  • Question 47. Which Is The Highest Individual Score In World Cup Cricket?

    Answer :

    Gary Kirsten, S. Africa, 188 not out Vs. UAE at Rawalpindi, 1996.

  • Question 48. Who Claimed The First Ever Test Hat – Trick For His Country Australia In Test Crickets?

    Answer :

    F.R.Spofforth (Melbourne, 1878 – 79).

  • Question 49. Which Are The Highest Individual Score In One Day Crickets?

    Answer :

    Saeed Anwar, Pakistan. 194 Vs India at Chennai 1997.

  • Question 50. Which Test Cricketer Has Hit Four Consecutive Sixes In A Test Match?

    Answer :

    Kapil Dev at lords in 1996.

  • Question 51. Sachin Tendulkar Holds The Record Of Making The Highest Number Of Runs In Test Cricket For India. How Many Runs Did He Score In All?

    Answer :

    Over 30,000.

  • Question 52. Who Has Led India In Most Tests?

    Answer :

    Sourav Ganguly.

  • Question 53. Who Captained India In Her First One – Day International?

    Answer :

    Ajit Wadekar.

  • Question 54. Who Is The Only Test Cricketer To Play For Australia Against England And For England Against Australia?

    Answer :

    W.E. Midwinter.

  • Question 55. How Many Tests Did Don Bradman Play And How Many Runs Did He Score?

    Answer :

    52 tests and 6996 runs.

  • Question 56. The First Asia Cup Was Held At?

    Answer :

    Sharjah 1984.

  • Question 57. Who Has The Credit Of Captaining India To Her First Overseas Victory?

    Answer :

    Mansoor Ali khan Pataudi against New Zealand.

  • Question 58. Who Is The Youngest Player To Score A Century In Test Cricket?

    Answer :

    Mushtaq Mohammed of Pakistan.

  • Question 59. The Name Donald Bradman Is Associated With Which Game?

    Answer :

    Cricket.

  • Question 60. Who Is The First Captain To Win The Toss In All Five Tests?

    Answer :

    F.S.Jackson.

  • Question 61. Who Is The Only Batsman To Have Hit A Century In Each Innings Of A Test Thrice?

    Answer :

    S.M.Gavaskar.

  • Question 62. Who Won The Inaugural Asia Cup Championship?

    Answer :

    India, beating Pakistan and Sri Lanka.

  • Question 63. Who Was Australia’s First Captain?

    Answer :

    D.W. Gregory.

  • Question 64. Which English Captain Was Also A Famous Violinist?

    Answer :

    Tony Lewis.

  • Question 65. How Many Centuries Has Sunil Gavaskar Scored In First Class Cricket?

    Answer :

    Eighty.

  • Question 66. What Has Been The Shortest Duration Of A One – Day International?

    Answer :

    3 hours 26 minutes, Australia Vs india, Sydney, 1980 – 81.

  • Question 67. On Which Cricket Ground Were The First Test Match And The First One – Day International Played?

    Answer :

    In Melbourne.

  • Question 68. An India – England Match Was The First One – Day International To Extend On To The Second Day. When And Where?

    Answer :

    At the oval, 1974.

  • Question 69. When And Where Was The First Ranji Trophy Match Played?

    Answer :

    In Chennai.

  • Question 70. Which Country Has Played The Maximum Number Of One Day Matches?

    Answer :

    Australia.

  • Question 71. When And Where Did India Play Her First One – Day International?

    Answer :

    In 1974 at lords, England.

  • Question 72. Who Were The Mohammed Brothers Playing Test Cricket For Pakistan?

    Answer :

    Wazir, Hanif, Mushtaq and Sadiq.

  • Question 73. Who Was The First Indian To Score A Double Century Against The West Indies?

    Answer :

    Dilip Sardesai.

  • Question 74. Who Has The First Batsman To Score A Century Before Lunch In A Test?

    Answer :

    K.S. Ranjit singhji (England), Vs. Australia, 1896.

  • Question 75. When And Where Did India Play In New Zealand First In A One – Day International?

    Answer :

    At old trafford, Manchester, 1975.

  • Question 76. Which Is The Highest Test Score?

    Answer :

    Sri Lanka 952/6 declared against India at Colombo in 1997 – 98.

  • Question 77. Which Was The Longest Test Ever Played?

    Answer :

    The 5th test at Durban, south Africa Vs England (1939).

  • Question 78. Who Was The First All – Rounder To Score 1000 Runs And Take 100 Wickets?

    Answer :

    Ian Botham (England).