Consagous Technologies Aptitude Interview Questions Answers

  • Question 1. A Train Overtakes Two Persons Who Are Walking In The Same Direction In Which The Train Is Going, At The Rate Of 2 Kmph And 4 Kmph And Passes Them Completely In 9 And 10 Seconds Respectively. The Length Of The Train Is ?

    Answer :

    2 kmph = ( 2 x5 /18)m/sec = 5 /9m/sec.

    4 kmph = ( 4 x 518)m/sec = 10 /9m/sec.

    Let the length of the train be x metres and its speed by y m/sec.

    Then, (x /y-5/9) = 9 and (x/y-10/9 )= 10.

    9y-5=xand 10 (9y-10)=9x

    9y-x=5 and 90y-9x=100

    on solving we get x=50

    Length of the train is 50 m

  • Question 2. A Man Rows To A Place 48 Km Distant And Come Back In 14 Hours. He Finds That He Can Row 4 Km With The Stream In The Same Time As 3 Km Against The Stream. The Rate Of The Stream Is ?

    Answer :

    Suppose he move 4 km downstream in x hours. Then,

    Speed downstream =(4/x)km/hr

    Speed up stream =(3/x)km/hr

    48/4/x+48(3/x)=14 or x=1/2

    So,speed downstream = 8 km/hr,speed upstream =6km/hr

    Rate of the stream = 1/2(8-6)km/hr =1 km/hr.

  • IPHONE APPS Interview Questions

  • Question 3. A Pupil’s Marks Were Wrongly Entered As 83 Instead Of 63. Due To That The Average Marks For The Class Got Increased By Half (1/2). The Number Of Pupils In The Class Is ?

    Answer :

    Let there be x pupils in the class.

    Total increase in marks =(x*1/2)=x/2

    Therefore x/2=(83-63) =x/2=20 =x=40

  • Question 4. Three Candidates Contested An Election And Received 1136, 7636 And 11628 Votes Respectively. What Percentage Of The Total Votes Did The Winning Candidate Get ?

    Answer :

    Total number of votes polled = (1136 + 7636 + 11628) = 20400.

    Required percentage = (11628 / 20400 x 100) % = 57%.

  • IPHONE APPS Tutorial

  • Question 5. What Percent Of 120 Are 90 ?

    Answer :

    (?% /100) * 120 = 90

    ? = 75%

  • Mobile Testing Interview Questions

  • Question 6. If Y Exceeds X By 20%, Then X Is Less Than Y By?

    Answer :

    X=100 y=120

    120——20

    100——-? => 16 2/3%

  • Question 7. How Much 60% Of 50 Is Greater Than 40% Of 30?

    Answer :

    (60/100) * 50 – (40/100) * 30

    30 – 12 = 18

  • Mobile Testing Tutorial Net Mobile Interview Questions

  • Question 8. Two Numbers Are Respectively 20% And 25% More Than A Third Number. The Percentage That Is First Of The Second Is ?

    Answer :

    I        II     III

    120  125 100

    125———-120

    100———–? => 96%

  • Question 9. A Sells His Goods 50% Cheaper Than B But 50% Dearer Than C. The Cheapest Is ?

    Answer :

    Let B = 100

    A = 50

    C * (150/100) = 50

    3C = 100

    C = 33.3 then ‘C’ Cheapest

  • jQuery Mobile Interview Questions

  • Question 10. The Salary Of A Typist Was At First Raised By 10% And Then The Same Was Reduced By 5%. If He Presently Draws Rs.1045.what Was His Original Salary ?

    Answer :

    X * (110/100) * (95/100) = 1045

    X * (11/10) * (1/100) = 11

    X = 1000

  • Mobile Security Tutorial

  • Question 11. The Tax On A Commodity Is Diminished By 20% And Its Consumption Increased By 15%. The Effect On Revenue Is ?

    Answer :

    100 * 100 = 10000

     80 * 115 =   9200

     10000———–800

    100———–? => 8% decrease

  • Bada Mobile OS Interview Questions

  • Question 12. A Candidate Got 35% Of The Votes Polled And He Lost To His Rival By 2250 Votes. How Many Votes Were Cast ?

    Answer :

    35%———–L

    65%———–W

    30%———-2250

    100%———? => 7500

  • IPHONE APPS Interview Questions

  • Question 13. If The Price Of Gold Increases By 50%, Find By How Much The Quantity Of Ornaments Must Be Reduced, So That The Expenditure May Remain The Same As Before?

    Answer :

    100

    150

    150——-50

    100——-? => 331/3%

  • Question 14. Subtracting 10% From X Is The Same As Multiplying X By What Number ?

    Answer :

    X – (10/100) X = X * ?

    ? = 90%

  • Question 15. If The Numerator Of A Fraction Is Increased By 20% And Its Denominator Is Diminished By 25% Value Of The Fraction Is 2/15. Find The Original Fraction ?

    Answer :

    X * (120/100) — = 2/15

    Y * (75/100)

    X/Y = 1/12

  • Mobile Security Interview Questions

  • Question 16. Solve The Equation For X : 6x – 27 + 3x = 4 + 9 – X

    Answer :

    9 x + x = 13 + 27

    10 x = 40 => x = 4

  • Question 17. Solve The Equation For X : 19(x + Y) + 17 = 19(-x + Y) – 21.

    Answer :

    19x + 19y + 17 = -19x + 19y – 21

    38x = -38 => x = -1

  • Mobile Developer Interview Questions

  • Question 18. The Cost Of 10 Kg Of Apples Is Equal To The Cost Of 24 Kg Of Rice. The Cost Of 6 Kg Of Flour Equals The Cost Of 2 Kg Of Rice. The Cost Of Each Kg Of Flour Is Rs.20.50. Find The Total Cost Of 4 Kg Of Apples, 3 Kg Of Rice And 5 Kg Of Flour?

    Answer :

    Let the costs of each kg of apples and each kg of rice be Rs.a and Rs.r respectively.

    10a = 24r and 6 * 20.50 = 2r

    a = 12/5 r and r = 61.5 

    a = 147.6

    Required total cost = 4 * 147.6 + 3 * 61.5 + 5 * 20.5

    = 590.4 + 184.5 + 102.5 = Rs.877.40

  • Mobile Testing Interview Questions

  • Question 19. The Tens Digit Of A Two-digit Number Is Two More Than Its Unit Digit. The Two-digit Number Is 7 Times The Sum Of The Digits. Find The Units Digits ?

    Answer :

    Let the two-digit number be 10a + b

    a = b + 2 — (1)

    10a + b = 7(a + b) => a = 2b

    Substituting a = 2b in equation (1), we get 

    2b = b + 2 => b = 2

    Hence the units digit is: 2.

  • Question 20. The Sum Of The Digits Of A Two-digit Number Is 12. The Difference Of The Digits Is 6. Find The Number?

    Answer :

    Let the two-digit number be 10a + b

    a + b = 12 — (1)

    If a>b, a – b = 6

    If b>a, b – a = 6

    If a – b = 6, adding it to equation (1), we get

    2a = 18 => a =9

    so b = 12 – a = 3

    Number would be 93.

    if b – a = 6, adding it to the equation (1), we get

    2b = 18 => b = 9

    a = 12 – b = 3.

    Number would be 39.

    Therefore, Number would be 39 or 93.

  • Mobile Application Testing Interview Questions

  • Question 21. In A Series Of Six Consecutive Even Numbers, The Sum Of The Second And Sixth Numbers Is 24. What Is The Fourth Number ?

    Answer :

    Let the numbers be x, x + 2, x + 4, x + 6, x + 8 and x + 10.

    Given (x + 2) + (x + 10) = 24

    => 2x + 12 = 24 => x = 6

    The fourth number = x + 6 = 6 + 6 = 12.

  • Question 22. The Sum Of Five Consecutive Even Numbers Of Set X Is 440. Find The Sum Of A Different Set Of Five Consecutive Integers Whose Second Least Number Is 121 Less Than Double The Least Number Of Set X ?

    Answer :

    Let the five consecutive even numbers be 2(x – 2), 2(x – 1), 2x, 2(x + 1) and 2(x + 2)

    Their sum = 10x = 440

    x = 44 => 2(x – 2) = 84

    Second least number of the other set = 2(84) – 121 = 47

    This set has its least number as 46.

    Sum of the numbers of this set = 46 + 47 + 48 + 49 + 50

    = 48 – 2 + 48 – 1 + 48 + 48 + 1 + 48 + 2 => 5(48) = 240

  • Question 23. The Number Obtained By Interchanging The Two Digits Of A Two-digit Number Is Less Than The Original Number By 45. If The Sum Of The Two Digits Of The Number So Obtained Is 13, Then What Is The Original Number ?

    Answer :

    Let the number be in the form of 10a + b

    Number formed by interchanging a and b = 10b + a.

    a + b = 13 — (1)

    10b + a = 10a + b – 45

    45 = 9a – 9b => a – b = 5 — (2)

    Adding (1) and (2), we get

    2a = 18 => a = 9 and b = 4

    The number is: 94.

  • Mobile Application Architect Interview Questions

  • Question 24. In A Three Digit Number, The Hundred Digit Is 2 More Than The Tens Digit And The Units Digit Is 2 Less Than The Tens Digit. If The Sum Of The Digits Is 18, Find The Number ?

    Answer :

    Let the three digit numbers be 100a + 10b + c

    a = b + 2

    c = b – 2

    a + b + c = 3b = 18 => b = 6

    So a = 8 and b = 4

    Hence the three digit number is: 864

  • Net Mobile Interview Questions

  • Question 25. When 2 Is Added To Half Of One-third Of One-fifth Of A Number, The Result Is One-fifteenth Of The Number. Find The Number ?

    Answer :

    Let the number be

    2 + 1/2[1/3(a/5)] = a/15

    => 2 = a/30 => a = 60

  • Question 26. Mudit’s Age 18 Years Hence Will Be Thrice His Age Four Years Ago. Find Mudit’s Present Age ?

    Answer :

    Let Mudit’s present age be ‘m’ years.

    m + 18 = 3(m – 4)

    => 2m = 30 => m = 15 years.

  • Sony India Aptitude Interview Questions

  • Question 27. Ten Years Ago, The Age Of Anand Was One-third The Age Of Bala At That Time. The Present Age Of Bala Is 12 Years More Than The Present Age Of Anand. Find The Present Age Of Anand ?

    Answer :

    Let the present ages of Anand and Bala be ‘a’ and ‘b’ respectively.

    a – 10 = 1/3 (b – 10) — (1)

    b = a + 12

    Substituting b = a + 12 in first equation,

    a – 10 = 1/3 (a + 2) => 3a – 30 = a + 2

    => 2a = 32 => a = 16.

  • jQuery Mobile Interview Questions

  • Question 28. The Present Average Age Of A Couple And Their Daughter Is 35 Years. Fifteen Years From Now, The Age Of The Mother Will Be Equal To The Sum Of Present Ages Of The Father And The Daughter. Find The Present Age Of Mother ?

    Answer :

    (f + m + d)/3 = 35

    => f + m + d = 105 — (1)

    m + 15 = f + d

    Substituting f + d as m + 15 in (1), we get

    2m + 15 = 105

    2m = 90 => m = 45 years.

  • Question 29. The Cost Of 16 Pens And 8 Pencils Is Rs.352 And The Cost Of 4 Pens And 4 Pencils Is Rs.96. Find The Cost Of Each Pen ?

    Answer :

    Let the cost of each pen and pencil be ‘p’ and ‘q’ respectively.

    16p + 8q = 352 — (1)

    4p + 4q = 96

    8p + 8q = 192 — (2)

    (1) – (2) => 8p = 160

    => p = 20

  • Question 30. A Bag Contains A Total Of 93 Coins In The Form Of One Rupee And 50 Paise Coins. If The Total Value Of Coins In The Bag Is Rs.56, Find The Number Of 50 Paise Coins In The Bag ?

    Answer :

    Let the number of one rupee coins in the bag be x.

    Number of 50 paise coins in the bag is 93 – x.

    Total value of coins

    [100x + 50(93 – x)]paise = 5600 paise

    => x = 74