Commodity Interview Questions & Answers

  • Question 1. What Is Offer Price In Commodity Market?

    Answer :

    Offer price in commodity market is the lowest price at which a dealer is willing to sell a commodity.

  • Question 2. What Is Closing Price In Commodity Market?

    Answer :

    Closing Price in commodity market is the price at the end of the day’s trading on a commodity market.

  • Business Analyst Interview Questions

  • Question 3. What Is Ncdex Rain In Case Of Commodity Market?

    Answer :

    NCDEX RAIN is a rainfall index of NCDEX which tell us what percentage of cumulative normal expected rainfall (till the date of the index) it has actually rained taking into consideration average actual rainfall at both Colaba and Santa Cruz weather stations in Mumbai.

  • Question 4. What Is Gdp In Commodity Market?

    Answer :

    GDP in commodity market means Agricultural Gross Domestic Product.

  • Business Analyst Tutorial

  • Question 5. What Is Isin In Commodity Market?

    Answer :

    ISIN in commodity market is the Commodity Identification Number by which each commodity along with its specific details is uniquely represented.

  • Marketing Strategy Interview Questions

  • Question 6. What Is Mcx In Commodity Market?

    Answer :

    Multi Commodity Exchange of India is a demutualised online commodity exchange of India promoted by Financial Technologies (I) Ltd, SBI, Fidelity International, NSE, NABARD, HDFC Bk, SBI Life Insurance Co., Union Bank of India, Canara Bk, Bank of India, Bank of Baroda and Corporation Bank.

  • Question 7. Are There Any Custody Charges For Holding Demat Units For Commodity?

    Answer :

    No. There are no custody charges for holding the demat units.

  • Marketing Strategy Tutorial Marketing Concepts Interview Questions

  • Question 8. What Is Freightex In Commodity Market?

    Answer :

    FREIGHTEX in commodity market is an index on NCDEX that represents simple average of the freight rates per tonne across high-density routes for a distance of 1000 kilometers.

  • Question 9. What Is Cif In Commodity Market?

    Answer :

    CIF in commodity market means Cost, Insurance & Freight which is basically the transaction cost of doing a commodity trading.

  • Marketing Management Interview Questions

  • Question 10. Why Invest In Commodities?

    Answer :

    Transparency and Fair Price Discovery: Trading in commodity futures is transparent and a process of fair price discovery is ensured through large-scale participation. The large participation also reflects views and expectations of a wider section of people concerned with that commodity. Online Platform: Producers, traders and processors, exporters/importers get an online platform through MCX / NCDEX for price risk management.

  • Marketing Management Tutorial

  • Question 11. What Is Nafed In Commodity Market?

    Answer :

    National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd (NAFED) is an apex organization of marketing cooperatives for agricultural produce in India, under Ministry of Agriculture, Government of India. It was founded in October 1958 to promote the trade of agricultural produce and forest resources across the nation. NAFED is now one of the largest procurement as well as marketing agencies for agricultural products in India. With its headquarters in New Delhi, NAFED as four regional of Source.

  • Marketing Research Interview Questions

  • Question 12. What Is National Commodity And Derivative Exchange Of India?

    Answer :

    National Commodity and Derivative Exchange of India is a demutualised online commodity exchange of India promoted by NSE, ICICI Bk, LIC, PNB, CRISIL, NABARD IFFCO and Canara Bank.

  • Business Analyst Interview Questions

  • Question 13. What Is Assayer In Commodity Market?

    Answer :

    Assayer in commodity market is an authorized entity (person/institution) that certifies and grades the commodities that are delivered in exchange accredited warehouses.

  • Marketing Research Tutorial

  • Question 14. What Is Bullion In Commodity Market?

    Answer :

    Bullion in commodity market is the generic word for gold and silver.

  • Question 15. What Is Msp In Commodity Market?

    Answer :

    MSP in commodity market means Minimum Support Prices. Minimum Support Price (MSP) is a form of market intervention by the Government of India to insure agricultural producers against any sharp fall in farm prices. The minimum support prices are announced by the Government of India at the beginning of the sowing season for certain crops on the basis of the recommendations of the Commission for Agricultural Costs and Prices (CACP). MSP is price fixed by Government of India to protect the producer.

  • Sales and marketing Interview Questions

  • Question 16. What Is F.a.o In Commodity Market?

    Answer :

    F.A.O in commodity market is Food and Agriculture Organisation.

  • Online Marketing Tutorial

  • Question 17. How Is The Futures Contract Defined?

    Answer :

    Gold Pure Mumbai 1-Kg future contract expiring on 20th Mar, 2006 is defined as “NCD-FUT-GLDPURMUMK-20-MAR-2006”. Wherein “NCD” stands for NCDEX, “FUT” stands for Futures as derivatives product, “GLDPURMUMK” for underlying commodity and “20-MAR-2006” for expiry date.

  • Online Marketing Interview Questions

  • Question 18. What Is Beneficiary Account In Commodity Market?

    Answer :

    A beneficiary account is a Demat account in the name of an Individual (single or jointly). Such an account could also be in the name of a Corporate, a partnership firm, a society and a trust. It is similar to a bank account. This account is to be used for transacting in commodity balances held by the account holder at Exchange accredited warehouses. These commodity balances would have been – in a physical process set up – represented through a warehouse receipt.

  • Marketing Strategy Interview Questions

  • Question 19. What Is Fci In A Commodity Market?

    Answer :

    FCI in commodity market is Food Corporation of India.

  • Question 20. What Is Oceil In Commodity Market?

    Answer :

    Online Commodity Exchange India Ltd. is a national multi-commodity exchange located at Ahmedabad.

    The Online Commodity Exchange India Ltd. (OCEIL), Ahmedabad, and the National Board of Trade (NBOT), Indore, have been given the status of National Multi-commodity Exchanges. While the NBOT had been trading in future contracts mainly in the Soya complex, the OCEIL is trading in the entire edible oil complex.

  • Marketing Interview Questions