CMDB Interview Questions & Answers

  • Question 1. What Are The Citizen Cmdb And Core Cmdb? You Do Not Mention These Here, But Many Others Do?

    Answer :

    The Citizen and Core CMDBs are relics of the monolithic model of the CMDB. The premise is that the core CMDB is the “master” CMDB that holds the unified expanse of all data. The Citizen CMDB “feeds” data into the Core. It implies, in most cases, a two-tier hierarchy. We already mentioned that a true CMS will be multiple levels, built upon a chain of Management Data Repositories and liberal use of relationships. You can view the Citizen as the MDR at the lower level of a link in the chain and the Core as the higher level of that same link. As you traverse the chain, Cores become Citizens at the next higher link, and the inverse is true as you move lower.

  • Question 2. Why Did The Early Asset Databases Fail To Deliver The Promise Of The Cmdb?

    Answer :

    There are two major reasons, among others. First, the asset databases did not generally contain relationships rich enough to support the navigation of dependencies between assets and the services they support. Second, the data itself was difficult to populate and therefore inaccurate.

  • ITIL Configuration Management Interview Questions

  • Question 3. The Cmdb Appears To Be Very Similar To A Data Warehouse. Can We Use A Data Warehouse As A Cmdb?

    Answer :

    Technically, the CMDB is similar in many philosophical ways to a data warehouse. Where they differ is in the actual delivery of the technology and how the whole system of data is used within an ITIL-based organization. As a CMS with federation, the parts (the MDRs) are linked differently than a data warehouse, and the tools that produce and consume the data are aligning with the CMS direction. It is certainly conceivable—and indeed expected—that data warehouses will play some role in the CMS, just as traditional relational databases will. The overall system that brings all of these parts together is the CMS.

  • Question 4. I Would Love To Include My Applications In My Cmdb, But It Is Too Difficult. How Can I Do This?

    Answer :

    The majority of CMDB efforts are now aimed at infrastructure. Applications are indeed more difficult because of the lack of instrumentation to tell us the real structure of the applications.

  • ITIL Configuration Management Tutorial

  • Question 5. How Can You Advocate Extending The Cmdb To Such High-level Concepts As Business Processes, Documents, And The Human Element When We Are Still Struggling With The Basic Infrastructure? Isn’t This An Overly Aggressive “boil The Ocean” Approach That Is Bound To Fail?

    Answer :

    A “big bang” attempt at a CMDB/CMS is almost guaranteed to fail. Like any other ambitious journey, you make progress one step at a time. We do advocate building the higher layers of abstraction, but infrastructure is a necessary foundation that supports these higher layers. Get the lower levels to a reasonable state of maturity before moving “up the stack,” and your journey will be easier. A growing number of organizations are now in a position to make this move, as their infrastructure layer is in a more capable state.

  • ITIL Concepts Interview Questions

  • Question 6. I Have Implemented A Cmdb, But My People Spend Too Much Time Populating And Reconciling The Data. The Overhead Is Diminishing The Value Of The Cmdb So Much That Many Intended Beneficiaries Are Revolting. How Can I Minimize This Work And Save The Cmdb Effort?

    Answer :

    Automation is the key to simplifying ongoing CMDB/CMS maintenance, including initial mapping and ongoing population updates. The category of automation products is discovery tools. A CMS without discovery is doomed, so it is wise to implement discovery as soon as you can.

  • Question 7. You Imply That Itil V3 Is The End Of The Cmdb, But It Too References A Cmdb. What Is The Truth Here?

    Answer :

    The ITIL v3 Service Transition book, the CMS diagram contains an “Integrated CMDB” and Physical CMDBs within the mix of parts. Note that the diagram is just an example of a CMS, not a definitive description. Also note that this section of the book on Service Asset and Configuration Management (SACM) is rather vague on CMDB. This is intentional, as the ITIL v3 authors share our critical view of the CMDB term. They talk extensively about CIs and their interrelationships, which is all good. The ambiguity about CMDB is also good because it marks the beginning of the end of the CMDB, not the instant death of the term. We continue to foretell that the end is coming, but it will take a while. The CMDB portions of the CMS diagram can be more effectively represented in the view taken by the CMDB Working Group. Both CMDB and ITIL v3 were developed simultaneously and a bit isolated from one another.

  • ITIL Concepts Tutorial Software Engineering Interview Questions

  • Question 8. Cmdb_ci_server Inherits Which Class?

    Answer :

    CMDB is a table which stores all the CIs of particular network. Cmdb_ci is a core table & all the CIs are stored in different tables as per the class. Cmdb_ci_server ia a class of CI which inherit Cmdb_ci_computer class.

  • Question 9. What Is There Stored In Cmdb?

    Answer :

    All the Measurable tangible and intangible data of a CI are stored in CMDB table. All the itil process data pertaining to configuration items.

  • IBM Maximo Asset Management Interview Questions

  • Question 10. What Is Difference Between Asset & Ci?

    Answer :

    Asset is tangible or intangible device which are not involved in logical network, whereas CIs are tangible or intangible device which are involved in logical network.

  • Software Engineering Tutorial

  • Question 11. What Is The Use Of Bsm In Service Now?

    Answer :

    A Business Service Management (BSM) map graphically displays the configuration items (CI) that support a business service and indicates the status of those configurations.

  • Docker (software) Interview Questions

  • Question 12. What Data Is Not Stored In Update Set?

    Answer :

    Update set only captures the customization, it does not capture any data such as new groups, new CIs, new user.

  • ITIL Configuration Management Interview Questions

  • Question 13. Which Table Are The Core Tables Of Service Now?

    Answer :

    cmdb_ci & task are the 2 core tables of Service NOW. All other OOB tables extend to these core tables.

  • Docker (software) Tutorial

  • Question 14. In How Many Ways Can You Update Cmdb?

    Answer :

    CMDB stores all CIs of the network, either they can be manually added by going to CMDB module & adding records one by one OR you can enable Discovery in you instance. Discovery automatically discovers the devices in your network & populates them in service now cmdb table.