Climate Change Interview Questions & Answers

  • Question 1. How Do Scientists Know That Recent Climate Change Is Largely Caused By Human Activities?

    Answer :

    Direct measurements of CO2 in the atmosphere and in air trapped in ice show that atmospheric CO2 increased by about 40% from 1800 to 2012. Measurements of different forms of carbon reveal that this increase is because of human activities.

  • Question 2. Co2 Is Already In The Atmosphere Naturally, So Why Are Emissions From Human Activity Significant?

    Answer :

    Human activities have significantly disturbed the natural carbon cycle by extracting long-buried fossil fuels and burning them for energy, thus releasing CO2 into the atmosphere.​

  • General Knowledge Interview Questions

  • Question 3. What Role Has The Sun Played In Climate Change In Recent Decades?

    Answer :

    The sun provides the primary source of energy driving Earth’s climate system, but its variations have played very little role in the climate changes observed in recent decades. Direct satellite measurements since the late 1970s show no net increase in the sun’s output, while at the same time global surface temperatures have increased.

  • Question 4. Is There A Point At Which Adding More Co2 Will Not Cause Further Warming?

    Answer :

    No. Adding more CO2 to the atmosphere will cause surface temperatures to continue to increase. As the atmospheric concentrations of CO2 increase, the addition of extra CO2 becomes progressively less effective at trapping Earth’s energy, but the surface temperature will still rise.

  • General Knowledge Tutorial

  • Question 5. Does The Recent Slowdown Of Warming Mean That Climate Change Is No Longer Happening?

    Answer :

    No. Since the very warm year 1998 that followed the strong 1997-98 El Niño, the increase in average surface temperature has slowed relative to the previous decade of rapid temperature increases. Despite the slower rate of warming, the 2000s were warmer than the 1990s. A short-term slowdown in the warming of Earth’s surface does not invalidate our understanding of long-term changes in global temperature.

  • Sound Interview Questions

  • Question 6. If The World Is Warming, Why Are Some Winters And Summers Still Very Cold?

    Answer :

    Global warming is a long-term trend, but that does not mean that every year will be warmer than the previous one. Day-to-day and year-to-year changes in weather patterns will continue to produce some unusually cold days and nights, and winters and summers, even as the climate warms.

  • Question 7. Why Is Arctic Sea Ice Decreasing While Antarctic Sea Ice Is Not?

    Answer :

    Sea ice extent is affected by winds and ocean currents as well as temperature. Sea ice in the partly-enclosed Arctic Ocean seems to be responding directly to warming, while changes in winds and in the ocean seem to be dominating the patterns of climate and sea ice change in the ocean around Antarctica.

  • Electronics Interview Questions

  • Question 8. How Fast Is Sea Level Rising?

    Answer :

    Long-term measurements of tide gauges and recent satellite data show that the global sea level is rising, with best estimates of the global average rise over the past two decades centered on 3.2 mm per year (0.12 inches per year). The overall observed rise since 1901 is about 20 cm (8 inches).

  • Question 9. What Is Ocean Acidification And Why Does It Matter?

    Answer :

    Direct observations of ocean chemistry have shown that the chemical balance of seawater has shifted to a more acidic state. Some marine organisms (such as corals and some shellfish) have shells composed of calcium carbonate, which dissolve more readily in acid. As the acidity of seawater increases, it becomes more difficult for them to form or maintain their shells.

  • Thermodynamics Interview Questions

  • Question 10. Are Climate Changes Of A Few Degrees A Cause For Concern?

    Answer :

    Yes. Even though an increase of a few degrees in global average temperature does not sound like much, global average temperature during the last ice age was only about 4 to 5 °C (7 to 9 °F) colder than now. Global warming of just a few degrees will be associated with widespread changes in regional and local temperature and precipitation as well as with increases in some types of extreme weather events.

  • Question 11. What Causes Global Warming?

    Answer :

    Certain gases, such as carbon dioxide and methane, help trap the sun’s heat in the atmosphere. Known as greenhouse gases, they exist naturally in the atmosphere and help keep the Earth’s surface warm enough to sustain life (without greenhouse gases, the average temperature on Earth would be a mere zero degrees Fahrenheit, instead of today’s roughly 58.3 degrees Fahrenheit).

    Human activities, notably the burning of fossil fuels (coal, natural gas, and oil) to power vehicles, factories, and homes, release additional carbon dioxide into the atmosphere. Other activities, such as raising livestock, increase methane levels. Higher concentrations of these greenhouse gases in the atmosphere trap more heat on Earth, causing a manmade rise in global temperatures. According to multiple reviews of the scientific literature, an overwhelming 97 percent of climate scientists agree that human activity is the main driver behind the global warming we are experiencing.

  • Atmosphere Interview Questions

  • Question 12. What Is Climate Change?

    Answer :

    Climate change refers to any long-term trends or shifts in climate over many decades.

  • General Knowledge Interview Questions

  • Question 13. How Has Climate Changed In The Past?

    Answer :

    There is a great deal of evidence that the Earth’s climate has warmed over the past century.

  • Question 14. Why Do Sea Levels Change?

    Answer :

    Sea levels can change for a variety of reasons over a range of different time scales.

  • Question 15. How Is The Composition Of The Atmosphere Changing?

    Answer :

    Greenhouse gas concentrations in the atmosphere have risen rapidly during the past two centuries.

  • Gravitational Interview Questions

  • Question 16. How Is Climate Likely To Change In The Future?

    Answer :

    The Earth’s future climate will depend on whether the world manages to slow or even reduce greenhouse gas emissions, but warming is likely to continue.

  • Question 17. How Else Are The Oceans Changing?

    Answer :

    As well as rising sea levels, the oceans are getting warmer and more acidic.

  • Light Interview Questions

  • Question 18. How Is Extreme Weather Changing?

    Answer :

    A changing climate leads to changes in the frequency, intensity, spatial extent and duration of extreme weather and climate events.

  • Sound Interview Questions

  • Question 19. How Does Csiro Study Climate Change?

    Answer :

    Our climate researchers use climate simulations to project future climate decades in advance.

  • Question 20. What Are The Impacts Of Climate Change?

    Answer :

    Increases in extreme climate events will pose challenges for Australia in the future.

  • Asia Interview Questions

  • Question 21. How Does Research Inform Our Response To Climate Change?

    Answer :

    Scientific research can lead to the development of solutions to help us adapt to climate challenges and to cut our greenhouse gas emissions.

  • Question 22. Is The Science Settled?

    Answer :

    A distinction needs to be made between science that is robust and science that is relatively uncertain. All conclusions should be based on peer-reviewed literature.

  • Question 23. Where Can I Find More Information About Climate Change?

    Answer :

    Peer-reviewed papers provide a reliable and quality-assured source of information on climate change science.

  • Solar System Interview Questions

  • Question 24. Warm Air Surrounded By Cold Air Causes?

    Answer :

    Cyclone

  • Electronics Interview Questions

  • Question 25. In Which Part The Weather Forming Process Mostly Occur ?

    Answer :

    Ionosphere

  • Question 26. Which Law Is Concerned With The Direction Of Planetary Winds ?

    Answer :

    Ferrell’s law. 

  • Question 27. What Is Mist ?

    Answer :

    It is just fog with larger particles of moisture.

  • Thermodynamics Interview Questions

  • Question 28. What Is The Amount Of Water Vapour In The Atmosphere Known As ?

    Answer :

    Humidity

  • Question 29. What Is Weather ?

    Answer :

    The day – to – day meteorological conditions especially temperature, cloudiness and rainfall affecting a specific place is called weather.

  • Question 30. What Is Climate ?

    Answer :

    The climate is the permanent temperature condition of a country.

  • Question 31. What Is A Season ?

    Answer :

    A season is the period of a particular weather condition. 

  • Question 32. Which Are The Seasons ?

    Answer :

    Internationally, the seasons are four – spring, summer, autumn and winter.

  • Question 33. Which Is The Hottest Place In The World ?

    Answer :

    Dallol, Ethiopia, where the annual mean temperature is 34.40C.

  • Atmosphere Interview Questions

  • Question 34. What Is Fog ?

    Answer :

    When warm moist air comes in contact with cold air or cold water, vapours are condensed on the dust particles floating in and near the surface of the earth, this is called fog

  • Question 35. What Causes Smog ?

    Answer :

    Air temperature decreases with height. But sometimes a layer of cool air near the ground can be trapped by warm air above. Such temperature inversion prevents air pollutants from dispersing into the atmosphere and causes smog.

  • Question 36. What Is Precipitation ?

    Answer :

    Moisture condensed from vapour by cooling and deposited eg. Rain, snow dew. 

  • Gravitational Interview Questions

  • Question 37. How Is Snow Formed ?

    Answer :

    When the clouds ascend to intensely cold regions of the atmosphere, they freeze without passing through the liquid form and fall as snow.

  • Question 38. What Is Difference Between Ice And Snow ?

    Answer :

    When water freezes it is called ice. Snow is the atmospheric vapour frozen into ice crystals that fall to earth in white flaks.

  • Question 39. What Are Climate Zones ?

    Answer :

    The climate zones are the torrid ( hot ) aone, the temperate zone and the frigid ( cold ) zone.

  • Question 40. Which Are The Factors Of Determining Climates ?

    Answer :

    1.  Altitude
    2.  Latitude
    3.  Snowline
    4.  Ocean current
    5.  Nature of soil
  • Light Interview Questions

  • Question 41. How Are Winds Formed ?

    Answer :

    The winds are formed as the result of air moving from areas of high pressure to areas of low pressure

  • Question 42. Name Some Of The Cloud Formations?

    Answer :

    Cirrus, Cirrocumulus, Altocumulus, Steatus, Cumulus and Cumulonimbus.

  • Asia Interview Questions

  • Question 43. How Is Dew Formed ?

    Answer :

    Condensation of water vapour from the atmosphere on to cool surface forms dew.

  • Question 44. How Is Frost Formed ?

    Answer :

    If the surface on which the water vapour is condensed, is colder than the freezing point of water, then the forst forms.