Cisco Network Engineer Interview Questions & Answers

  • Question 1. What Is The Access List Range For Extended Ip Access List?

    Answer :

    The access list range is 100 – 199.

  • Question 2. Name A X.25 Addressing Standard?

    Answer :

    X.121 is a x.25 layer 3 add. standard.

  • Networking Interview Questions

  • Question 3. List Three Important Properties Of Igrp?

    Answer :

    It is a composite metric. There are updates every 60 seconds and it is a poison reverse.

  • Question 4. Where Can The Backup Configuration File Be Found?

    Answer :

    It is stored in the NVRAM.

  • Networking Tutorial

  • Question 5. What Are The Three Features Of Ip Access Lists?

    Answer :

    There are three different kinds of access lists. These are standard, extended and named.

  • CCNA Interview Questions

  • Question 6. How Can A Router Be Configured?

    Answer :

    It can be configured by TFTP, Nvram or Console

  • Question 7. Which Mechanism Takes Place In A Traffic Light?

    Answer :

    Flow control

  • Dynamic Link Library (DLL) Tutorial Switching Interview Questions

  • Question 8. What Is Windowing?

    Answer :

    It is a kind of flow control.

  • Question 9. Which Filters Are Used To Control Sap Traffic?

    Answer :

    Input sap filter and output sap filters can be used for the same.

  • Firewall Support Interview Questions

  • Question 10. Which Hardware Component Is Used To Store Buffers, Tables, Etc.?

    Answer :

    RAM

  • Question 11. What Are The Important Features Of Udp?

    Answer :

    It is the layer 4 transport protocol and has no handshaking.

  • Routing Protcol Interview Questions

  • Question 12. What Is The Number Range Of Ipx Access List?

    Answer :

    The range is 800-899

  • Networking Interview Questions

  • Question 13. Name The Osi Layer Which Helps Ensure Packet Delivery?

    Answer :

    Network layer.

  • Question 14. How Can You Vary The Router Boot Sequence?

    Answer :

    It can be done by boot system commands and config register.

  • Question 15. Which Hardware Is Necessary For Broadcasts?

    Answer :

    switch, repeater and bridge.

  • Cisco Interview Questions

  • Question 16. What Are The Important Characteristics Of Ppp Pap Authentication?

    Answer :

    Username and password is sent in clear text and The authentication controls remote node.

  • Question 17. Which Switching Method Is Used To Examine The Destination Mac Address?

    Answer :

    Cut through is the switching method used to examine it.

  • Cisco Nexus switches Interview Questions

  • Question 18. What Is The An Important Feature Of Rarp.?

    Answer :

    The full form of RARP is Reverse Address Resolution Protocol. It is used to start remote O/S load sequence.

  • CCNA Interview Questions

  • Question 19. Which Protocol Helps Test The Connectivity Without Configuration Of Layer 3 Protocols?

    Answer :

    CDP protocol

  • Question 20. What Is The Use Of Ipx Sap?

    Answer :

    It stands for Service Advertising Protocol and it is used to advertise services.

  • Firewall (computing) Interview Questions

  • Question 21. List The Default Values In Eigrp Metric?

    Answer :

    The default values are bandwidth and delay.

  • Question 22. What Is The Default Serial Encapsulation?

    Answer :

    HDLC is the default serial encapsulation.

  • Question 23. What Is The Use Of Arp?

    Answer :

    It is used to determine the MAC Address of a workstation.

  • Cisco Unified Computing System Interview Questions

  • Question 24. What Is The Use Of Dlci?

    Answer :

    It is used to identify the PVC in frame relay network.

  • Switching Interview Questions

  • Question 25. Important Features Of Osi Layer 3 – Network Layer?

    Answer :

    Determines the path, multiplexing and management of sessions.

  • Question 26. List The Important Characteristics Of Switches?

    Answer :

    The bandwidth is increased and collision domains are created. Also it helps forward traffic using mac address.

  • Router Interview Questions

  • Question 27. Which Osi Layer Is Used For Physical Address And Network Topology?

    Answer :

    The Data link layer serves this purpose.

  • Firewall Support Interview Questions

  • Question 28. Why Do We Have To Disable Cdp?

    Answer :

    To save the bandwidth by reducing overhead and to connect to a non cisco router.

  • Question 29. What Are The Important Characteristics Of Isdn?

    Answer :

    It transports both voice and data, and same as X.25

  • Enhanced Interior Gateway Routing Protocol (EIGRP) Interview Questions

  • Question 30. List The Important Characteristics Of Igrp?

    Answer :

    Multiple unequal paths, autonomous system number, etc.

  • Question 31. What Is The Range Of Extended Ip Access List?

    Answer :

    The range is 100-199

  • Question 32. Which Hardware Component Is Used To Store Backup Configuration?

    Answer :

    NVRAM is used for this.

  • Dynamic Link Library (DLL) Interview Questions

  • Question 33. Which Is The Ipx Serial Encapsulation By Default?

    Answer :

    HDLC

  • Routing Protcol Interview Questions

  • Question 34. Important Features Of Ppp Chap Authentication?

    Answer :

    Authentication messages and local router challenges

  • Question 35. How Many Dns Servers Can Be Specified With One Command?

    Answer :

    6 DNS Servers can be specified with one command.

  • Question 36. What Is The Use Of Cisco Ios Exec Command Trace?

    Answer :

    The “trace [protocol] [destination]” is used to discover routes that packets will travel to their destination hosts. TTL (Time to Live) is used to report destination route information.

  • Cisco Interview Questions

  • Question 37. What Is The Use Of “ip Name-server 255.255.255.255?

    Answer :

    It sets the domain name lookup to be a local broadcast.

  • Question 38. Which Format Is Useful For Configuring The Subnet Mask For An Ip Address?

    Answer :

    dotted decimal, hexadecimal and bit count formats can be used.

  • Question 39. Which Process Is Used To Find An Ip Address From A Mac Address?

    Answer :

    RARP Process

  • Question 40. What Is Source Quench?

    Answer :

    It is the condition when the router lacks any more buffer space.

  • Cisco Nexus switches Interview Questions

  • Question 41. What Is Icmp Protocol?

    Answer :

    It is used to carry messages like destination unreachable, source quench, parameter problem, time exceeded, timestamp, address reply and address request.

  • Question 42. Name Any Two Protocols Which Can Exist In The Protocol Field Of An Ip Packet.?

    Answer :

    These are TCP and UDP Protocols.

  • Firewall (computing) Interview Questions

  • Question 43. Which Field In The Ip Packet Has Network Testing?

    Answer :

    The network testing is found in IP Options field.

  • Question 44. How Does The Internet Layer Know How To Handle An Ip Packet?

    Answer :

    The type of service tells it.

  • Question 45. What Is The Use Of Ddr On Cisco Routers?

    Answer :

    It is used for dial on demand routing. DDR provides routing for low volume and periodic traffic.

  • Question 46. Cisco Router Has Two Types Of Access Lists?

    Answer :

    Standard and Extended

  • Question 47. What Do You Know About The Udp Datagram Format?

    Answer :

    Source Port – 16 bits, Destination Port – 16 bits, Length – 16 Bits, Checksum – 16 bits, Data

  • Question 48. When Using Access Lists, What Does A Cisco Router Check First?

    Answer :

    The cisco routers checks whether the packet is routable or bridgeable

  • Question 49. How Many Access Lists Are Allowed Per Interface?

    Answer :

    One Access list per port, per protocol is allowed.

  • Question 50. What Happens If We Set A Wildcard Mask Bit To 0 In Cisco Routers?

    Answer :

    The router checks the corresponding bit value.

  • Question 51. Which Abbreviation Is Used To Tell The Router To Check All Numbers?

    Answer :

    • host
  • Question 52. Which Service Is Used To Get Data From Multiple Sources And Allocate Bandwidth On One?

    Answer :

    TDM or Time Domain Multiplexing

  • Question 53. How Can We Convert The User Data From Dte To Wan Service Form?

    Answer :

    We can use the Modem, CSU/DSU and TA/NT1 for this.

  • Question 54. Which Are The Different Forms Of Wan Services Accessed By Cisco Routers?

    Answer :

    These are Switched services, Using protocols connecting peer to peer devices and Interface front end to IBM Enterprise Data center computers.

  • Question 55. What Are The Cisco Hdlc Protocol.?

    Answer :

    It contains the Flag, Address, Control, Proprietary, Data, FCS and Flag.

  • Question 56. What Is The Quality Protocol?

    Answer :

    It monitors data dropped on a link.

  • Question 57. What Is Magic Number?

    Answer :

    It helps avoid frame looping.

  • Question 58. What Is The Use Of Multilink Protocol Mp?

    Answer :

    It is used to provide load balancing across multiple links.

  • Question 59. Which Authentication Method Is Preferred To Set Up A Session?

    Answer :

    CHAP

  • Question 60. Which Compression Protocols Are Used For Ppp?

    Answer :

    Stac and Predictor

  • Question 61. Name And Explain The Phases Of Ppp Session Establishment.?

    Answer :

    These are link estab
    lishment phase, authentication phase and the network layer protocol phase.

  • Question 62. Name The Default Ipx Ethernet Encapsulation?

    Answer :

    Novell-Ether is the default IPX Ethernet encapsulation.