Circuit Design Interview Questions & Answers

  • Question 1. The Numerical Values Of What Circuit Elements Are Typically Represented Using Colored Stripes?

    Answer :

    The numerical values of resistors circuit elements are typically represented using colored stripes.

  • Question 2. Which Of These Statements Expresses De Morgan’s Theorem?

    Answer :

    NOT (A AND B) = (NOT A) OR (NOT B)

  • Electrical and Electronics Engineering Interview Questions

  • Question 3. In A Low-pass Filter Consisting Of A Resistor And A Capacitor, How Will The Cut-off Frequency Change If The Capacitance Is Increased?

    Answer :

    The cut-off frequency is lower for larger capacitances.

  • Question 4. In A High-pass Filter Consisting Of A Resistor And A Capacitor, How Will The Cut-off Frequency Change If The Capacitance Is Increased?

    Answer :

    The cut-off frequency is lower for larger capacitances.

  • Power Electronics Tutorial

  • Question 5. A High-voltage Primary Circuit Is Isolated With The Use Of An Optocoupler On A Secondary Circuit. Does The Addition Of The Optocoupler Add Inductance To Either Circuit?

    Answer :

    no, the optocoupler does not add inductance.

  • Electrical Engineering Interview Questions

  • Question 6. Consider A Switch On A High-voltage Circuit That Is Unsafe To Operate Manually. How Might The Switch Be Safely Actuated?

    Answer :

    by using a secondary, low-voltage relay circuit.

  • Question 7. To What Does The “sample Rate” Of A Signal Refer?

    Answer :

    how often in time the signal is sampled.

  • Power Electronics Interview Questions

  • Question 8. Which Model Is Generally Used For Transmission Lines?

    Answer :

    distributed element model is generally used for transmission lines.

  • Question 9. How To Use Breadboard?

    Answer :

    Breadboard used as a construction base for prototyping of a circuit.

  • BHEL Interview Questions

  • Question 10. How Does The Breakdown Voltage Of A Dielectric Depend Upon Its Thickness?

    Answer :

    a thick layer of dielectric has a higher breakdown voltage than a thinner layer of the same dielectric.

  • Question 11. If In A Circuit The Input Voltage (vin) Is Applied Across The Series Impedances Z1 And Z2 And The Output Is Taken Across Z2, What Is The Output Voltage (vout) Given By?

    Answer :

    [Z2 / (Z1 + Z2)] . Vin

  • Control Systems-Electrical Engineering Interview Questions

  • Question 12. A String Of Decorative Holiday Lights Are Lit Except For Two Burnt-out Bulbs. Are The Bulbs Of The String Wired In Parallel Or Series With Each Other?

    Answer :

    The lights must be wired in parallel with each other.

  • Electrical and Electronics Engineering Interview Questions

  • Question 13. How Many Diodes Are Required To Build The Bridge In A Full-wave Rectifier That Does Not Employ A Transformer?

    Answer :

    four diodes are required to build the bridge in a full-wave rectifier that does not employ a transformer.

  • Question 14. According To Kirchhoff’s Voltage Law, The Sum Of The Emfs In Any Closed Loop Is Equal To?

    Answer :

    The sum of the potential drops in that loop.

  • Question 15. What Are The Names Of The Three Terminals On A Bjt Transistor?

    Answer :

    1. base
    2. collector
    3. emitter
  • Electrical Machines Interview Questions

  • Question 16. Which Is A Primary Disadvantage Of A Solid-state Amplifier Compared With A Vacuum-tube Amplifier?

    Answer :

    poor tolerance for high -current and -voltage transients.

  • Question 17. How Is The Nyquist Rate For A Signal Related To The Bandwidth Of The Signal?

    Answer :

    a wider bandwidth requires a higher Nyquist rate.

  • Electrical Power System Interview Questions

  • Question 18. What Is The Approximate Impedance Of A Universal Serial Bus (usb) Computer Connection?

    Answer :

    50 Ohm

  • Electrical Engineering Interview Questions

  • Question 19. What Is The Function Of A Diode Clamp?

    Answer :

    to maintain the voltage of a signal between fixed bounds.

  • Question 20. To What Do The “rails” Of An Operational Amplifier Refer?

    Answer :

    the potentials of the positive and negative terminals of the power supply.

  • Electrical Drives Interview Questions

  • Question 21. In A Differentiator Circuit, The Output Is Approximately?

    Answer :

    directly proportional to the rate of change of input.

  • Question 22. One 50-ohm Resistor And Two Parallel 100-ohm Resistors Have The Same Impedance. In Which System Do The Resistors Have Lower Current When Dissipating 1 Kw?

    Answer :

    the system with two 100-Ohm resistors.

  • Question 23. On A Printed Circuit Board That Supports Several Different Inductors In Different Circuits, Are There Any Constraints To The Layout Of The Inductors?

    Answer :

    Yes, the inductors must be oriented at right angles in order to avoid coupling.

  • Electric Power Generation Interview Questions

  • Question 24. On A Printed Circuit Board, What Is A Flux Capacitor?

    Answer :

    An exploitation of the capacitance that is due to the lateral electric flux between two adjacent printed conductors.

  • Power Electronics Interview Questions

  • Question 25. What Is The Characteristic Feature Of Heterodyne Processing Compared With Homodyne Processing?

    Answer :

    only heterodyne processing employs frequency conversion.

  • Question 26. The Self-induced Back Voltage In A Circuit That Occurs When An Inductive Dc Circuit Is Opened May Be Safely Routed Away From The Switch With A Diode Connected Across The Inductor And Against The Dc Voltage. What Is The Main Disadvantage Of This Practice?

    Answer :

    the decay of the current in the inductor is relatively slow.

  • Question 27. Why Does An “l Pad” Impedance-matching Network Bear That Name?

    Answer :

    Because the two resistors in the network are traditionally oriented in the shape of the capital letter “L” on schematic drawings.

  • BHEL Interview Questions

  • Question 28. In A High-pass Filter Consisting Of A Resistor And An Inductor, How Will The Cut-off Frequency Change If The Inductance Is Increased?

    Answer :

    The cut-off frequency is lower for larger inductances.

  • Question 29. Dithering Of An Audiofrequency Signal Typically Occurs At What Stage?

    Answer :

    following digital-to-analog conversion and prior to playback.

  • Question 30. Which Of The Following Statements Can Be Made Concerning A Xnor (b Xnor C) = (a Xnor B) Xnor C ?

    Answer :

    this is true because XNOR is associative.