30 TOP Caterpillar Aptitude Interview Questions and Answers [UPDATED]

If you’re looking for Caterpillar Aptitude Questions and whether you’re experienced or fresher & don’t know what kind of questions will be asked in Caterpillar placement job interview, then go through the below Real-Time 30 Top Caterpillar Aptitude Interview Questions and Answers to crack your job interview.

Caterpillar Aptitude Interview Questions and Answers

  • Question:A Grocer Sells Rice At A Profit Of 10% And Uses A Weight Which Is 20% Less. Find His Total Percentage Gain?

    Answer :

    The grocer buys rice at m Rs/Kg 

    Then he sells at Rs (110/100)m per 80/100 Kg Or, at Rs. 110 m /100 x (100/80) per kg = 11 m / 8 per kg 

    Profit = 11m/8 – m = 3m/8 

    Profit percentage = (3m/8) / m x (100) = 300/8 = 37.5%.

  • Question:A Table Is Bought For Rs. 1783 And Sold At Profit Of 65 %. Find Its Selling Price?

    Answer :

    Given, Cost price = Rs. 1783

    Profit % = 65 %

    Selling price = [(100 + profit%) / 100] * Cost Price

    => Selling price = [(100 + 65) / 100] * 1783

    = (165 / 100) * 1783

    =2941.95

    Thus, Selling price of Table = Rs. 2941.95.

  • Question:A Wooden Toy Is Bought For Rs. 1200 And Sold At Profit Of 20 %. Find Its Selling Price?

    Answer :

    Given

    Cost price of Toy = Rs 1200

    Profit or Gain = 20%

    Selling price =[ ( 100 + Gain % ) / 100] * C.P

    = (100 + 20 ) / 100 * 1200

    = 120 / 100 * 1200

    = 120 * 12

    = 1440

    Selling Price = Rs 1440.

  • Question:The Marked Price Of A Radio Is 20% More Than Its Cost Price. If A Discount Of 10% Is Given On The Marked Price, Find The Gain Percent?

    Answer :

    Solution is

    Given

    Let the Cost price = 100 Rs

    Marked price = 20 % more than the cost price

    = 20 % of C.P + C.P

    = ( ( 20 / 100 ) * 100 ) + 100

    Marked price = 120 Rs 

    Discount = 10 % of marked price

    = ( 10 / 100 ) * 120

    = 12 Rs

    Selling price = Marked price – Discount

    = 120 – 12

    = 108 Rs

    Gain = ( Selling Price – Cost price)

    = 108 – 100

    = 8

    %Gain = ( Gain * 100 / CP)

    = (8 *100)/100

    = 8%.

    Gain percent = 8 %.

  • Question:Peter Bought A Laptop For Rs. 24,700, Which He Later Sold To John For Rs. 26000. Find The Profit Percentage?

    Answer :

    S.P = 26000 and C.P = 24700.

    Profit = S.P – C.P = 26000 – 24700 = 1300

    Profit percentage = (Profit /C.P) x 100 = (1300/26000) x 100 = 100 / 20 = 5 %.

  • Question:A Person Bought A Cycle For Rs. 1200 And Paid Some Extra 300 Rs For Its Repair Works. He Sold The Cycle For Rs. 1600. Find The Amount Of Profit Or Loss?

    Answer :

    Given

    Cost price C.P = 1200 Rs,

    Overhead charges = Rs. 300

    Effective cost price = 1200 + 300 = 1500

    Selling price = Rs. 1600

    Since S.P > EffectiveC.P, there is some amount of profit

    Profit = S.P – C.P 

    = 1600 – 1500

    = 100 Rs.

  • Question:A Shopkeeper Buys Bananas At 12 For Rs 9 And Sells At 9 For Rs.12. Find His Gain Or Loss Percent?

    Answer :

    L.C.M of 9 and 12 = 36

    Given, C.P of 12 bananas = 9 Rs.

    => C.P of 36 bananas = 27 Rs.

    Given, S.P of 9 bananas = 12 Rs

    => S.P of 36 bananas = 48 Rs.

    Since S.P > C.P, there must be some profit,

    Profit = S.P – C.P 

    = 48 – 27 = 21

    Profit percentage = (profit / C.P) x 100 

    = (21 / 27) x 100

    = 700 / 9

    = 77.78%.

  • Question:The Selling Price Of 10 Articles Is The Same As The Cost Price Of 12 Articles, Find Gain Percent?

    Answer :

    Let the cost price of each article be Rs k

    We have, S.P of 10 articles = C.P of 12 articles = 12k

    We know that C.P of 10 articles = 10 k

    Gain on the purchase of articles = 12 k – 10k = 2k

    Profit percentage = (profit/C.P) x 100 = (2k/10k) x 100 = 20%.

  • Question:A Table Is Bought For Rs. 1500 And Sold At A Loss Of 30 %. Find Its Selling Price?

    Answer :

    Solution is

    Given

    Cost price = Rs.1500

    Loss % = 30 %

    Selling price = [ ( 100 – Loss % ) / 100 ] * C.P

    = [ ( 100 – 30 ) / 100 ] * 1500

    = [ 70 / 100 ] * 1500

    = 70 * 15

    = 1050.

  • Question:The Marked Price Of A Radio Is 30% More Than Its Cost Price. If A Discount Of 10% Is Given On The Marked Price, Find The Gain Percent?

    Answer :

    Solution is

    Given

    Let Cost Price = 100 Rs

    Marked price = 30 % more than Cost Price

    = 30 % of C.P + C.P

    = ( ( 30 / 100 ) x 100 ) + 100

    = 30 + 100

    = 130 Rs

    Given Discount = 10 % of marked price

    = ( 10 / 100 ) x 130

    = 13 Rs

    Selling Price = Marked Price – Discount

    = 130 – 13

    =117.

  • Question:A Shopkeeper Makes A Profit Of 15% By Selling A Book For Rs.230. What Is The Actual Profit Of The Book In Rupees?

    Answer :

    Let the C.P = k Rs.

    Profit = 15 % on C.P => profit = 15k/100

    S.P = C.P + profit = k + 15k/100 = 115k/100

    => 115k/100 = 230 => k =230 x (100/115) = 200Rs.

    Profit = 15 % on 200 Rs = 30 Rs.

  • Question:A Man Sells His Scooter For Rs. 16500 Making A Profit Of 10%. How Much Did The Scooter Cost Him?

    Answer :

    Let the cost price be k Rs.

    Profit percentage = 10%, profit = (10/100) x k = k/10

    S.P = C.P + Profit = k + (k/10) = 11k/10

    11k/10 = 16500 => k = 16500 x (10/11) = 15000.

  • Question:A Shopkeeper Buys Bananas At 10 For Rs 8 And Sells At 8 For Rs. 10. Find His Gain Or Loss Percent?

    Answer :

    L.C.M of 8 and 10 = 40

    C.P of 10 bananas = 8 Rs => C.P of 40 bananas = 32 Rs.

    S.P of 8 bananas = 10 Rs. => S.P of 40 bananas = 50 Rs.

    A person buys 40 bananas for 32 Rs. and sells it for 50 Rs, it is clear that he made profit of 18 Rs.

    Profit percentage = (profit/C.P) x 100 = 18/32 x 100 = 56.25%.

  • Question:Mr. Y Bought Apples At Rs. 5 A Dozen. He Had To Sell Them At A Loss Of 4%. Find The Selling Price Of One Apple (in Paisa)?

    Answer :

    We have C.P of one dozen apple = Rs. 5,

    Loss percent = 4 %

    Loss = (4/100) x 5

    = 1/5 Rs

    S.P = C.P – Loss 

    = (5 – 1 / 5)

    = 24 /5 Rs.

    Thus S.P of one dozen apple = Rs. 24/5 

    S.P of one apple = (24 / 5) x (1/12)

    = 2/5 Rs

    = (2/5) * 100 paisa

    = 40 paisa.

  • Question:The Labelled Price Of A Product Is Rs. 750. If It Is Sold At 20% Discount And The Dealer Earns 25% Profit, Find Its Cost Price?

    Answer :

    Given , Labelled price = Rs. 750

    Discount = 20 % of labelled price

    = ( 20 / 100 ) x 750

    = 2 x 75

    Discount = 150

    Selling Price = Labelled Price – Discount

    = 750 – 150

    = Rs. 600

    Given , profit = 25 %

    Cost Price = [100/ (100 + Gain%)] * Selling Price

    = [ 100 / ( 100 + 25 ) ] * 600

    = ( 100 / 125 ) * 600

    = 480 Rs.

  • Question:A Man Purchased An Article At 3/4 Th Of The List Price And Sold At Half More Than The List Price. What Was His Gain Per Cent?

    Answer :

    Let the List price of the article = Rs. 100

    Given, Cost price(C.P) =3/4 th of the list price

    = (3/4) * 100

    = 75 Rs.

    Given, Selling price =half more than the list price

    = 1/2 of list price + list price

    = (1/2) * 100 + 100

    = 50 + 100

    = 150 Rs.

    Gain % = {(S.P – C.P) / C.P} * 100%

    = {(150 – 75) / 75} * 100%

    = (75/ 75) * 100%

    = 100%

    Thus,Gain % = 100%.

  • Question:If I Purchased 11 Books For Rs. 10 And Sold All The Books At The Rate Of 10 Books For 11, Find My Profit Percentage?

    Answer :

    If C.P = 10 Rs. then S.P = (11/10 x 11) = 12.1 Rs 

    Gain = 12.1 – 10 Rs = 2.1 Rs 

    Gain % = profit/C.P x 100 = 2.1 / 10 x 100 = 21 %.

  • Question:The Wooden Toy Is Bought For Rs. 1600 And Sold At Rs. 1920. Find The Profit Percent?

    Answer :

    Cost Price = Rs. 1600

    Selling Price = Rs. 1920

    Profit = Rs. 320

    Profit Percentage = (Profit / C.P) x 100

    Profit Percentage = (320/1600) x 100

    = 320 / 16

    = 20%

    Profit Percentage = 20 %.

  • Question:Rajni Purchased A Mobile Phone And A Refrigerator For Rs. 12000 And Rs. 10000 Respectively. She Sold The First At A Loss Of 12% And The Second At A Profit Of 8%.what Is Her Overall Profit/loss?

    Answer :

    Total price = 12000 + 10000 = 22000

    Total Cost price = Rs 22000

    SP of mobile phone

    => 88 % of CP

    = (88/100) x 12000

    = 0.88 x 12000

    = 10560

    SP of refrigerator

    = 108% of CP

    = (108/100) x 10000

    = 1.08 x 10000

    = 10800

    Total SP = 10560 + 10800

    = 21360

    Loss = (C.P.) – (S.P.)

    Loss = 22000 – 21360

    = 640.

  • Question:A Man Sold A Horse At A Loss Of 7%. Had He Been Able To Sell It At A Gain Of 9%, It Would Have Fetched Rs. 64 More Than It Did. What Was His Cost Price?

    Answer :

    In the given problem, let C.P denote the cost price, then

    (100+9)% of CP – (100-7) % of C.P = Rs. 64

    =>(109)% of CP – (93) % of C.P = Rs. 64

    =>16 % of CP = 64

    => CP = 64 x 100 / 16 = 400.

  • Question:The Chair Is Bought For Rs. 1900 And Sold At Rs. 2565. Find The Profit Percent?

    Answer :

    Solution is

    Cost Price = Rs. 1900

    Selling Price = Rs. 2565

    profit = selling price – cost price

    Profit = Rs. 665

    Profit Percentage = (Profit / C.P) x 100%

    Profit Percentage = ( 665 / 1900 ) x 100

    Profit Percentage = 35 %.

  • Question:Mr. X Bought An Article For Rs. 1215 And Spent Rs. 35 On Its Transportation. At What Price Should He Sell The Article To Have A Gain Of 16%?

    Answer :

    Effective cost price = Rs. 1215 + Rs. 35 = 1250

    He needs 16% profit on the cost price. Profit = (16/100) x 1250 = 200

    S.P = C.P + Gain = 1250 + 200 = 1450.

  • Question:A Dishonest Dealer Professes To Sell His Goods At Cost Price, But He Uses A Weight Of 960 Gm For The Kg Weight. Find His Gain Percent?

    Answer :

    Cost of the goods be 1 Re per kg.

    He sells for Re 1 what cost to him is Rs. 0.96

    Gain = 1 – 0.96 = 0.04

    Gain percentage = (0.04/0.96) x 100 = 25/6 %.

  • Question:If A And B Are Positive Integers, And X=2×3×7×a , And Y=2×2×8×b , And The Values Of Both X And Y Lie Between 120 And 130 (not Including The Two), Then A–b=?

    Answer :

    We are given that x=2×3×7×a=42a and y=2×2×8×b=32b

    We are given that the values of both x and y lie between 120 and 130 (not including the two).

    The only multiple of 42 in this range is 42×3=126.

    Hence, x=126 and a=3.

    The only multiple of 32 in this range is 32×4=128.

    Hence, y=128 and b=4.

    Hence, a-b=3-4= -1.

  • Question:An Article Was Bought For Rs. 3000 And It Should Be Sold At A Profit Of Rs. 300, What Should Be The Selling Price Of That Article?

    Answer :

    Cost price = 3000, Profit = Rs. 300

    We know that

    Profit = S.P – C.P 

    => S.P = Profit + C.P

    = 300 + 3000

    = 3300.

  • Question:A Watch Is Bought For Rs. 1600 And Sold At A Loss Of 20 %. Find Its Selling Price?

    Answer :

    Given

    Cost price = Rs. 1600

    Loss % = 20 %

    Selling price = [ (100 – Loss %) / 100 ] * C.P

    = [ (100 – 20) / 100 ] * 1600

    = [ 80 / 100 ] * 1600

    = 80 * 16

    = 1280.

  • Question:Vijay Sells An Article At A Profit Of 20%. If That Article Was Bought For Rs.1500, Then Find The Selling Price?

    Answer :

    C.P = Rs. 1500 and Profit = 20% 

    => profit = (20/100) x 1500 = 300 

    S.P = C.P + profit 

    = 1500 + 300 

    = 1800.

  • Question:A Notebook Is Bought For Rs. 1100 And Sold At Profit Of 5 %. Find Its Selling Price?

    Answer :

    Given

    Cost price = Rs. 1100 Profit % = 5 %

    Selling price = ( 100 + Gain % ) / 100 X CP

    = (100 + 5) / (100) x 1100

    = 105 / 100 x 1100

    = 105 x 11

    = 1155

    Selling price = Rs 1155.