70 TOP Bowls Interview Questions and Answers [UPDATED]

If you’re looking for Bowls Questions and whether you’re experienced or fresher & don’t know what kind of questions will be asked in Bowls job interview, then go through the below Real Time 70 Top Bowls Interview Questions and Answers to crack your job interview.

Bowls Interview Questions and Answers

  • Question 1. In A Game Of Fours, The Jack Has Been Bowled In Accordance With The Laws Of The Gameexcept That It Was Bowled By The Incorrect Lead. One Of The Skips Returns The Jack To Bebowled By The Correct Lead, But Before It Can Be Re-bowled The Time Signal Sounds For Theend Of The Game. You, The Umpire, Have Been Asked “what Do We Do Now”?what Is Your Reply?

    Answer :

    Law 6C – Should the jack be bowled in accordance with Laws 7, 8 (b), 11 (d) and 13 (b), by an incorrect player from either team, or by the opposing player in singles, and the finishing time signal sounds; the jack shall be returned and bowled by the correct player and the end played.

  • Question 2. In The Game Of Singles, The Jack Is Bowled In Accordance With The Laws Of The Game Except Itis Bowled By The Opposing Player. Before It Can Be Re-bowled By The Correct Player The Timesignal Sounds. The Umpire Is Asked “what Happens Now”?what Should The Umpire Tell The Players?

    Answer :

    Law 6C – Should the jack be bowled in accordance with Laws 7, 8 (b), 11 (d) and 13 (b), by anincorrect player from either team, or by the opposing player in singles, and the finishing timesignal sounds; the jack shall be returned and bowled by the correct player and the endplayed.

  • Cricket Interview Questions

  • Question 3. When Is A Bowl Or Jack Deemed To Have Been Bowled?

    Answer :

    Law 7 – Bowling is the action of rolling a bowl or jack along the mat. A bowl or jack isdeemed to have been bowled when it has both left the hand and passed wholly beyond thefront line of the bowling area.

  • Question 4. When Bowling The Jack There Are Certain Laws Of The Game That Must Be Complied Withotherwise The End Is Deemed Not To Have Commenced.four Of These Are?

    Answer :

    Law 8 (e) – An end shall be deemed not to have commenced unless the jack has been bowledin accordance with Laws 7, 8 (a) and 8 (b) by the correct Lead or player in singles and theconditions of Laws 11 (d) and 13 (b) have been complied with.

  • Cricket Tutorial

  • Question 5. A Game Of Fours Is Completed With The Scores Level And A Deciding End Is Required. Beforethe Start Of This Game The ‘black’ Skip Instructs The Black Second And Third To Changepositions In The Team. The ‘yellow’ Skip Objects And Calls The Umpire.what Decision Should The Umpire Make?

    Answer :

    Law 10 (c) – The position of the players shall not be changed during the course of the game but may be changed between games, unless the rules of the event state otherwise.Law 25 – Except in any final for which provision for drawn games should be laid down by the Appropriate Authority and not withstanding anything contained in these Laws, where at the completion of a game the scores are level and the conditions of the game require a decision, 3 a further end shall be played. Should this end be killed the appropriate penalty, as provided in Law 27 shall be scored by the opposing player or team and the game shall be ended. If,however, this end is drawn, a further end shall be played.

  • Badminton Interview Questions

  • Question 6. There Are Three Breaches In The Laws Of The Game When Bowling The Bowl, For Which The Umpire Shall Stop The Bowl And Declare The Bowl Dead. The Three Are?

    Answer :

    Law 9 (b) – A bowl, while being bowled, shall be in contact with the mat when it crosses the front line and pass wholly over the front the front line of the bowling area.Law 9 (c) – No part of the bowl shall pass over either side line of the bowling area while the bowl is being bowled.Law 9 (d) – The bowl shall not be bowled disc over disc.

  • Question 7. A Skip’s Fours Team Is Playing Poorly And The Decision Is Made To Change The Team Around Before The Start Of The Next Game. Before Play Commences The Changes Are Noticed By The Opposition Who Protests To The Umpire. What Should The Umpire’s Decision Be?

    Answer :

    Law 10 (c) -The position of the players shall not be changed during the course of the game but may be changed between games, unless the rules of the event state Otherwise.

  • Badminton Tutorial Polo Interview Questions

  • Question 8. One Of The Players In A Game Of Singles Complains To The Umpire That His Opponent Is Using Callipers As A Reflector When Examining The Head.what Ruling Should The Umpire Take?

    Answer :

    Law 12 (g) – A torch other light or reflector may be used at any time to assist in examining the head. This does not constitute a measure. Callipers shall not be used as a reflector.

  • Question 9. When Does The Player Have Control Of The Bowling Area?

    Answer :

    Law 13 (a) – The player whose turn it is to bowl shall hold control of the playing area from the time the last bowl has come to rest.

  • Running Interview Questions

  • Question 10. An Umpire Has Occasion To Speak To A Team Who Are Continuously Laughing And Chatting Whilst Their Opponents Are Attempting To Bowl. One Of The Team Suggests To The Umpire That There Is Nothing In The Laws Of The Game That Stops Them Talking To One Another. What Law Can The Umpire Quote That Directly Covers This Incident?

    Answer :

    Law 14 (c) – The players shall be allowed to bowl their bowls and Skips to issue their instructions without interference from their opponents, or other persons. Unnecessary speaking shall be regarded as interference under this Law.

  • Polo Tutorial

  • Question 11. An Umpire Is Inspecting A Player’s Footwear. What Guidelines Set Out In The Laws Of The Game Should They Consider?

    Answer :

    Law 14 (g) – Soles and heels of footwear shall be flat, smooth or fine treaded and pliable material that will not carry foreign matter, or cause damage to the mat. Play in bare feet or jandals is not permitted. Where there is any doubt about the suitability of footwear the Controlling Authority shall be the sole judge.

  • Water Polo Interview Questions

  • Question 12. What Actions Should The Umpire Take If They Consider That A Player’s Footwear Is Unsuitable?

    Answer :

    Law 14 (g) – Soles and heels of footwear shall be flat, smooth or fine treaded and pliable material that will not carry foreign matter, or cause damage to the mat. Play in bare feet or jandals is not permitted. Where there is any doubt about the suitability of footwear the Controlling Authority shall be the sole judge. 

  • Cricket Interview Questions

  • Question 13. During A Game Of Fours The ‘black’ Second Plays Out Of Order And The Mistake Is Detected Before The Next Bowl Is Bowled. The Skips Ask The Umpire What Action Should Be Taken. What Three Options Should The Umpire Give The Players?

    Answer :

    Law 15 – Where a player has played out of order and the mistake is detected before the next bowl is bowled the opposing Skipor player in singles shall:

    1.  leave the head as it is and return the bowl to be replayed in its proper order; or
    2.  replace the head and return the bowl to be replayed in its proper order; or 6
    3.  declare the end dead.
  • Running Tutorial

  • Question 14. The Second In A Triples Team Plays A Bowl Before The Lead Has Played Their Second Bowl. The Second’s Bowl Runs Into The Head And Moves The Jack. Before The Next Bowl Can Be Played Their Skip Asks The Umpire “what Should We Do Now”? What Three Options Should The Umpire Give?

    Answer :

    Law 15 – Where a player has played out of order and the mistake is detected before the next bowl is bowled the opposing Skipor player in singles shall:

    1.  leave the head as it is and return the bowl to be replayed in its proper order; or
    2.  replace the head and return the bowl to be replayed in its proper order; or
    3.  declare the end dead.
  • Question 15. For Breaches Of The Laws Of The Game Other Than In Law 9 (b, C, D), What Action Can The Umpire Take On The First Occasion?

    Answer :

    Law 26 (d) – Any player who fails to comply with the Laws of the Game not provided for in Laws 9 (b), 9 (c), and 9 (d) shall be warned by the Umpire.

  • Basketball Interview Questions

  • Question 16. During A Game Of Fours Both Seconds Play Their Bowls, When One Of The Leads States “i’ve Only Played One Bowl”. This Is Verified And The Umpire Is Asked What Action Should Be Taken. What Ruling Should The Umpire Give?

    Answer :

    Law 16 – Where a player has played out of order and the mistake is not detected until after the next bowl is bowled the end shall be declared dead.

  • Water Polo Tutorial

  • Question 17. In A Game Of Fours It Is The Skips Turn To Bowl. It Is Then Noticed That The ‘yellow’ Skip Has An Extra Bowl. The ‘yellow’ Second Then Realises That They Had Only Played One Bowl. This Is Verified And The Umpire Is Call To Resolve The Issue.what Ruling Should The Umpire Give?

    Answer :

    Law 16 – Where a player has played out of order and the mistake is not detected until after the next bowl is bowled the end shall be declared dead.

  • Archery Interview Questions

  • Question 18. A Player In A Game Of Singles Realizes That They Have Just Bowled The Wrong Coloured Bowl, (the Opponents Bowl). The Player Immediately Picks Up One Of Their Own Bowls And Goes To The Head To Make A Replacement. What Is The Correct Procedure In This Situation?

    Answer :

    Law 17 – If a player bowls an opponent’s bowl by mistake it shall, after it has come to rest, be replaced by one of the correct colour, the replacement being made by the non-offending player in singles or by a member of the non-offending team.

  • Badminton Interview Questions

  • Question 19. The ‘black’ Player In A Game Of Singles Delivers A Bowl. It Is Then Realised That A ‘yellow’ Bowl Has Been Delivered By Mistake. The Non-offending ‘yellow’ Player Hands A ‘black’ Bowl To The Marker Who Changes The Bowl. What Is The Correct Procedure In This Situation?

    Answer :

    Law 17 – If a player bowls an opponent’s bowl by mistake it shall, after it has come to rest, be replaced by one of the correct colour, the replacement being made by the non-offending player in singles or by a member of the non-offending team.

  • Basketball Tutorial

  • Question 20. In A Game Of Fours, A Bowl Is Played Out Of Order By The ‘black’ Third And The Head Is Disturbed. The Mistake Is Detected Before The Next Bowl Is Delivered And The ‘yellow’ Skip Elects To Replace The Head And Return The Bowl To Be Replayed In Its Proper Order. The ‘black’ Skip Calls The Umpire And Complains That The Head Has Not Been Restored Fairly To Its Previous Position. What Decision Should The Umpire Make?

    Answer :

    Law 18 – The player, who has the right to replace the jack, a bowl, or the head, shall be the sole judge of the previous position.

  • Athletics Interview Questions

  • Question 21. In A Game Of Singles The Umpire Orders The Stopping Of A Bowl, But The Bowl Disturbs The Head Before It Can Be Stopped, The Non-offending Player Elects To Replace The Head. The Offending Player Complains To The Umpire That The Head Has Not Been Restored Fairly To Its Previous Position. What Decision Should The Umpire Make?

    Answer :

    Law 18 – The player, who has the right to replace the jack, a bowl, or the head, shall be the sole judge of the previous position.

  • Question 22. In A Game Of Fours The ‘yellow’ Third Plays A Bowl That Strikes The Head. A Bowl In The Head Is Broken And The Head Is Disturbed. What Should Happen Now?

    Answer :

    Law 19 (c) – Should a bowl break or be damaged after striking the jack or any bowl in the head, or should any bowl in the head break or be damaged as a result of being struck by any bowl or jack in play, another bowl shall be substituted for that bowl. The opposing players in singles or the Skips or delegated player/s shall agree on the previous position of the head; failing agreement the end shall be dead.

  • Archery Tutorial

  • Question 23. An End Is Declared Dead. But Before It Can Be Replayed The Finishing Time Signal Sounds. What Should Happen Now?

    Answer :

    Law 21 – In the event of an end being declared dead it shall be replayed from the same bowling area and the order of play shall be the same as for the end declared dead.

  • Question 24. The Last End Of A Game Of Fours Was Killed And A Final End Is Being Played. Following A Burned Bowl Incident, This End Is Declared Dead.what Should Happen Now?

    Answer :

    Law 21 – In the event of an end being declared dead it shall be replayed from the same bowling area and the order of play shall be the same as for the end declared dead.

  • Polo Interview Questions

  • Question 25. After A Drive Into The Head, The Jack Rebounds Back Up The Mat And Comes To Rest On The Mat Midway Between The Bowling Area And The One Third Mark From The Bowling End.what Should Happen Now?

    Answer :

    Law 22 (d) – Should the jack in play rebound down the mat to come to rest less than wholly past the one third mark from the bowling end, the end shall be dead.

  • Question 26. In A Game Of Fours The ‘black’ Third Delivers A Bowl That Comes To Rest Partly On The Mat But Also Touching The Floor At The Far End Of The Mat. The ‘yellow’ Third Then Plays A Bowl That Causes The Jack To Strike The ‘black’ Third’s Bowl, Which Is Partly On The Mat. The Jack Is Moved From Its Previous Position But Is Still In Play. The Skips Now Realize What Has Occurred And Seek The Umpire’s Advice. What Should The Umpire Tell The Skips?

    Answer :

    Law 22 (c) – A bowl partly on the mat but touching the floor shall be dead. Law 22 (e) – All dead bowls shall be removed from the mat by either player on the head or the Umpire, or when requested, the Marker (see Marker’s Duties).Law 22 (f) – In the event of an omission to do so, the jack or any bowl coming in contact with any such dead bowl or bowls shall remain where it comes to rest. All dead bowls shall then be removed from the mat.

  • Question 27. In A Game Of Singles The Players Go To The Head To Decide The Score, A Counting Bowl Is Removed From The Head When It Is Realised That There Is Still A Bowl To Be Played. What Is The Correct Procedure In This Situation?

    Answer :

    Law 23 (e) – If any counting bowl has been removed from the head when there is still a bowl to be played the unplayed bowl shall be forfeited if it belongs to the Skip of the offending team. If the unplayed bowl belongs to the Skip of the non-offending team any removed bowl shall be burned and the unplayed bowl played. (Law 30 (a)).

  • Running Interview Questions

  • Question 28. An End Has Been Concluded And The Measurers Are Deciding The Score. One Skip Walks Down The Mat To The Head And Is Commenting On The Scoring. An Umpire Sees This Happen.what Should The Umpire Tell The Skip?

    Answer :

    Law 23 (f) – The Skips shall remain at the bowling end and no other person other than the Measurers shall be on the mat or comment in any way while the score is being decided. 

  • Question 29. An End Is Concluded With A Measure Being Required. The Measurer (who Played The Last Bowl) Measures First. The Other Measurer Does Not Agree And Calls The Umpire. The First Measurer Complains To The Umpire That The Second Measurer Should Also Have Measured Before Calling The Umpire. What Should The Umpire Tell The Players?

    Answer :

    Law 23 (g) – When a measure is required the Measurer who played the last bowl shall, unless exempted, measure first. If not satisfied the other Measurer may then measure and/or call the Umpire, or Duty Measurer.

  • Question 30. In A Singles Game Measuring Has Commenced When It Is Discovered There Is Still A Bowl To Be Played. You, The Umpire, Is Appealed To.what Is Your Decision?

    Answer :

    Law 24 (b) (i) – Where a measure has commenced any unplayed bowl shall be forfeited.

  • Question 31. When Is A Measure Deemed To Have Commenced?

    Answer :

    Law 24 (b) – A measure has deemed to have commenced when either chocks or other securing devices are being used to secure a bowl or jack, or when a measuring device is placed between a bowl and the jack by the correct measurer.

  • Question 32. A Player Is Preparing To Measure But Before Measuring Can Commence One Of The Bowls That Is To Be Measured Moves For No Apparent Reason.what Should Happen Now?

    Answer :

    Law 24 (e) – Should either Measurer claim that a bowl that is to be measured may move, the best available means shall be used to secure it. If, however, such a bowl is not secured and does move before measuring has commenced, or should measuring have commenced and no result been declared, it shall be measured where it moves to provided it has not been disturbed in the course of measuring either by the Measurer or some outside influence.

  • Question 33. A Measurer Has Conceded And Removed One Shot And Is Preparing To Chock Another Bowl Before Measuring For The Second Shot. Before He Can Do So, The Bowl Falls Without Being Touched And Makes Chocking Unnecessary. What Should The Measurer Do Now?

    Answer :

    Law 24 (e) – Should either Measurer claim that a bowl that is to be measured may move, the best available means shall be used to secure it. If, however, such a bowl is not secured and does move before measuring has commenced, or should measuring have commenced and no result been declared, it shall be measured where it moves to provided it has not been disturbed in the course of measuring either by the Measurer or some outside influence.

  • Water Polo Interview Questions

  • Question 34. In A Game Of Fours, One Of The Measurers Attempts To Chock A Bowl In Order To Remove An Obstructing Bowl Before Measuring. However, When The Obstructing Bowl Is Removed, The Chocked Bowl Falls Over. The Player Asks You The Umpire For A Ruling. What Would You Tell Them?

    Answer :

    Law 24 (f) – If either of the Measurers disturbs a bowl and/or the jack while measuring,

    the following shall apply:

    1.  if their bowl they shall not score from it;
    2.  if their opponent’s bowl, they shall allow them that bowl;
    3.  if the jack, they shall allow their opponents bowl or bowls being measured.
  • Question 35. The Marker For A Game Of Singles Has Been Asked By The Players To Measure For The Shot. The Marker Measures But Finds He Cannot Separate The Shots And Calls You The Umpire To Measure.what Should You Do?

    Answer :

    Law 24 (g) – Should the Measurers fail to agree on the result of a measure it shall be measured by the Umpire, or Duty Measurer, or at the request of both players may be measured by the Marker in singles, whose decision shall be final.

  • Question 36. Describe The Correct Action To Be Taken Should The Umpire, Marker, Or Duty Measurer,disturb A Bowl Or Jack When They Are Measuring?

    Answer :

    Law 24 (i) – Should the Umpire, or Duty Measurer, or Marker when measuring, disturb any bowls in the measure or the jack then;

    1. if no bowls have been conceded by the Measurers or previously allowed by the Umpire, Duty Measurer, or Marker, then the end shall be declared dead; or
    2. if bowls have been conceded by the Measurers or previously allowed by the Umpire, Duty Measurer, or Marker then those bowls shall be allowed and all other bowls disallowed.
  • Basketball Interview Questions

  • Question 37. A Game Of Fours Is Completed With The Scores Even And A Deciding End Is Required. One Of The Players Kills This End.what Should Happen Now?

    Answer :

    Law 25 (Part) – Should this (deciding) end be killed the appropriate penalty, as provided in Law 27, shall be scored by the opposing player or team and the game shall be ended.

  • Question 38. For Continued Failure To Comply With The Laws Of The Game Other Than Laws 9 (b, C, D) What Penalty Can Be Imposed, And By Whom?

    Answer :

    Law 26 (e) – Continued failure to comply with the Laws of the Game shall render the player or team liable to the forfeiture of the game by the Controlling Authority in conjunction with the Umpire.

  • Question 39. During The Third End Of A Nine End Game Of Fours The ‘black’ Third Plays A ‘yellow’ Bowl By Mistake. This Bowl Runs Into The Head And Drives The Jack Of The Mat. What Should Happen Next?

    Answer :

    Law 27 – A killed end is one in which the jack is knocked off the mat by a bowl in play.Should any player cause an end to be killed in any type of game the following points shall be scored by the opposing player or team and it shall count as an end played – first four bowls of either team – 2 points; all other bowls – 3 points.

  • Question 40. The Eighth End Of A Ten End Game Of Fours Is Killed By The ‘black’ Third. The ‘yellow’ Lead Is About To Throw The Jack When The Time Signal Sounds. The ‘yellow’ Skip Immediately Stops Their Lead And Asks The ‘black’ Lead To Bowl The Jack Instead. The ‘black’ Skip Objects And Asks The Umpire For A Ruling.what Is Your Decision?

    Answer :

    Law 28 – Should the last played end of any game be killed, the appropriate penalty shall be scored by the opposite player or team and a final end shall be played if requested by either Skip or player in singles. The non-offending Skip or player in singles shall then have the right to order the other team or player to play first.

  • Archery Interview Questions

  • Question 41. In A Game Of Singles The ‘yellow’ Player Delivers A Bowl That Does Not Disturb Any Bowl In The Head And It Is Obviously Going To Run Off The Mat. The Marker Stops The Bowl Just Before It Reaches The End Of The Mat And Removes It. The Umpire Sees This Incident.what Action Should The Umpire Take?

    Answer :

    Law 29 (b) – When a jack or bowl in motion is burned: by a neutral person or object, or by a bowl or jack from another mat,

    the players in singles or the Skips or delegated player/s shall:

    1.  agree on the position it would have come to rest if it had not been interfered with; or
    2.  provided the head has not been disturbed the bowl shall be returned and   replayed; or
    3.  failing agreement, declare the end dead.
  • Question 42. In A Game Of Fours The ‘yellow’ Second Delivers A Bowl. A Player From The Next Mat Is Changing Ends And Strikes The ‘yellow’ Second’s Moving Bowl With His Foot Causing The Bowl To Veer Off Course. What Should Happen Now?

    Answer :

    Law 29 (b) – When a jack or bowl in motion is burned: by a neutral person or object, or by a bowl or jack from another mat,

    the players in singles or the Skips or delegated player/s shall:

    1.  agree on the position it would have come to rest if it had not been interfered with; or
    2.  provided the head has not been disturbed the bowl shall be returned and replayed; or
    3.  failing agreement, declare the end dead.
  • Athletics Interview Questions

  • Question 43. In A Game Of Pairs The ‘yellow’ Lead Plays A Black Bowl By Mistake. The ‘black’ Skip Stops The Bowl Before It Reaches The Head. The ‘yellow’ Skip Asks The Umpire For A Ruling.what Should This Be?

    Answer :

    17 Law 29 (a) – When a jack or bowl while in motion is burned: by one of the players, the opposing player in singles or

    the opposing Skip or delegated player/s shall:

    1.  allow it to remain where it comes to rest; or
    2.  place it where in the players opinion, it would have come to rest; or
    3.  declare the end dead.
  • Question 44. In A Game Of Fours The ‘black’ Skip Delivers A Bowl That Strikes The Jack. This Would Have Definitely Resulted In A Killed End. Without Thinking The Yellow’ Third Stops The Moving Jack From Leaving The Mat With His Foot. The ‘yellow’ Skip Calls The Umpire And Demands The Three Points For A Killed End Because The Jack Would Have Run Off The Mat. The ‘black’ Skip States That The ‘yellow’ Third Should Not Have Stopped The Jack. What Would Be Your Ruling As The Umpire?

    Answer :

    Law 29 (a) – When a Jack or bowl while in motion is burned: by one of the players,

    the opposing player in singles or the opposing Skip or delegated player/s shall:

    1.  allow it to remain where it comes to rest; or
    2.  place it where in the players opinion, it would have come to rest; or
    3.  declare the end dead.
  • Question 45. In A Game Of Fours An End Has Been Completed. The ‘black’ Third Reaches The Head First And Kicks The Bowls And Jack Together Declaring The Score To Be Two Shots To ‘yellow’. The ‘yellow’ Third Who Had No Opportunity To Take Part In Deciding The Score Calls The Umpire And Insists That There Were In Fact Three Counting ‘yellow’ Bowls.what Decision Should The Umpire Give?

    Answer :

    Law 30 (a) – When a jack or bowl at rest is burned: by one of the players, the opposing player in singles or

    the opposing Skip or delegated player/s shall:

    1.  allow it to remain as moved; or 18
    2.  replace it as near as they can judge, in its previous position: or,
    3.  declare the end dead.
  • Question 46. A ‘black’ Skip Who Has Control Of The Playing Area Goes To The Head To Discuss The Situation With His Team Members. One Of The ‘black’ Players Accidentally Stands On The Jack And Moves It From Its Previous Position. The Skips Cannot Agree As To What Should Be Done And Ask The Umpire To Settle The Dispute. What Should The Umpire Tell Them?

    Answer :

    Law 30 (a) – When a jack or bowl at rest is burned: by one of the players, the opposing player in singles or

    the opposing Skip or delegated player/s shall:

    1.  allow it to remain as moved; or
    2.  replace it as near as they can judge, in its previous position; or,
    3.  declare the end dead.
  • Question 47. In A Game Of Fours The Thirds Go Onto The Mat To Decide The Score. One Of Them Accidentally Kicks A Bowl Into A Counting Position. They Then Call The Umpire For A Ruling On This Position. What Should The Ruling Be?

    Answer :

    Law 30 (a) – When a jack or bowl at rest is burned: by one of the players, the opposing player in singles or

    the opposing Skip or delegated player/s shall:

    1.  allow it to remain as moved; or
    2.  replace it as near as they can judge, in its previous position; or
    3.  declare the end dead.
  • Question 48. An Umpire Runs Onto A Mat To Stop A Bowl That Has Been Bowled Disc Over Disc. The Umpire Kicks A Bowl That Travels Onto The Next Mat And It Interferes With The Head. The Skips On That Mat Ask The Umpire What They Should Do. There Are Still Bowls To Be Played. What Should The Umpire Tell Them?

    Answer :

    Law 30 (b) – When a jack or bowl at rest is burned: by a neutral person or object, or by a bowl or jack from another mat, or by vibration or cause other than play,

    the players in singles or the Skips or delegated player/s shall:

    1.  agree on its previous position; or
    2.  failing agreement, declare the end dead;
    3.  where interference by a neutral person or object occurs after shots have been conceded and removed, but before deciding   the score has been completed, the conceded shots shall count and the end scored, or the player/team gaining the shots   may declare the end dead.
  • Question 49. In A Game Of Fours An End Has Been Completed. The ‘orange’ Third Has Been Allowed Two Shots And These Have Been Removed. Measuring Is In Progress To Decide The Score When A Bowl From The Next Mat Interferes With The Head. The ‘blue’ Third Asks The Umpire What The Options Are. What Should The Umpire Tell The Players?

    Answer :

    Law 30 (b) – When a jack or bowl at rest is burned: by a neutral person or object, or by a bowl or jack from another mat, or by vibration or cause other than play,

    the players in singles or the Skips or delegated player/s shall:

    1.  agree on its previous position; or
    2.  failing agreement, declare the end dead;
    3.  where interference by a neutral person or object occurs after shots have been conceded and removed, but before deciding   the score has been completed, the  conceded shots shall count and the end scored, or the player/team gaining the shots   may declare the end dead.
  • Question 50. Replacement Players Are Players Who Are?

    Answer :

    Law 31 (a) – Replacements are permitted prior to the commencement of any event.

  • Question 51. Substitutes Are Players Who Are?

    Answer :

    Law 31 (b) – Substitutes may be allowed after the commencement of an event either during or between games at the discretion of the Controlling Authority.

  • Question 52. In What Position In The Team Can Substitutes Initially Play?

    Answer :

    Law 31 (b) – Substitutes in fours must play as Lead or Second only. In pairs or triples as Lead only.

  • Question 53. A Bowl Is Delivered That Runs Off The Mat. It Then Returns To The Mat And Disturbs The Head.the Skips Cannot Agree On What Should Be Done And Appeal To The Umpire? What Should The Umpire Tell The Skips?

    Answer :

    Law 22 (b) – If a bowl runs or is driven from the mat it shall be dead. If on returning to the mat it disturbs the head the players in singles or the Skips or delegated player/s shall agree on replacement of the head after removing the bowl; failing agreement the end shall be dead.

  • Question 54. A Player Disputes Your Decision On A Point Of Law. What Can They Do About This?

    Answer :

    Law 12 (h) (Part) – The decision of such Umpire shall be final in all matters except on a point of Law, when an appeal may be lodged with the Controlling Authority.

    Law 12 (i) – Such appeal must be lodged no later than five minutes after completion of the game in which the dispute arose.

  • Question 55. The Laws Of The Game Clearly Describes A Damaged Bowl.which Answer Best Describes A Damaged Bowl?

    Answer :

    Law 19 – A bowl or jack is broken when it is in two or more pieces. It is damaged when in the opinion of the Controlling Authority although it is not broken it is otherwise not fit for play.

  • Question 56. Please Select The Three Correct Answers From Below Of A ‘dead Bowl’.?

    Answer :

    Law 22 (a) – A bowl which comes to rest not wholly past the one third mark from the bowling end shall be dead and shall be removed from the mat.22

    Law 22 (b) – If a bowl runs or is driven from the mat it shall be dead.

    Law 22 (c) – A bowl partly on the mat but touching the floor shall be dead.

  • Question 57. Before The Second In A Game Of Fours Plays His Bowl, The Skip Calls The Third Up To The Head To Discuss How The Bowl Shall Be Played. The Opposing Skip Complains To You, The Umpire.what Would You Tell The Skip?

    Answer :

    Law 12 (e) – The Skip whose team has charge of the playing area may call up the member of the team whose turn it is to bowl to examine the head. The Skip may go to the head for the same purpose.

  • Question 58. What Record Did South Africa Create In The 1976 World Championships At Johannesburg ?

    Answer :

    South Africa made a clean sweep of all four titles and the team competition ( Leonard Trophy ).

  • Question 59. When And Where Was The First World Men’s Championship Held ?

    Answer :

    In 1966 at Sydney

  • Question 60. Who Won The Singles Title In The First World Championship ?

    Answer :

    David John Bryant of England.

  • Question 61. How Often Is The World Championship Contested ?

    Answer :

    Once in every four years.

  • Question 62. What Is Meant By “ Jack ” In Bowls ?

    Answer :

    A small white ball 2 1/2 inches in diameter which is used as object ball in the game.

  • Question 63. What Are The Two Other Names By Which The Jack Is Known ?

    Answer :

    Kitty

  • Question 64. Bowls Are Popular In Which Countries ?

    Answer :

    Australia, UK, New Zealand, Canada, South Africa, Hong Kong and in some parts of United states.

  • Question 65. World Bowls Events Between National Bowls Organizations Are Affiliated To Whom ?

    Answer :

    World Bowls Ltd

  • Question 66. In World Champioship Which Trophy Is Given To The Winner For Men ?

    Answer :

    Leonard Trophy

  • Question 67. Which Trophy Is Given For Women ?

    Answer :

    Taylor Trophy

  • Question 68. Who Won The World Cup Singles Champonship For Men In 2009 Held In Australia ?

    Answer :

    Lief Selby ( Australia )

  • Question 69. Who Won The Singles Championship For Women Inthis Event ?

    Answer :

    Jo Edwards ( New Zealand )

  • Question 70. Where Is The Venue Of The Next World Bowls Championship ?

    Answer :

    Adelaide, Australia from 24 – November – 9 December 2012.