30 TOP Boiler Operator Interview Questions and Answers [UPDATED]

If you’re looking for Boiler Operator Questions and whether you’re experienced or fresher & don’t know what kind of questions will be asked in Boiler Operator job interview, then go through the below Real Time 30 Top Boiler Operator Interview Questions and Answers to crack your job interview.

Boiler Operator Interview Questions and Answers

  • Question 1. Do You Know In Flight, How Many Attempts Will The Autostart Perform?

    Answer :

    The autostart will make continuous start attempts until the engine either starts or the pilot aborts the start attempt. FCOM 1 70.20.7

  • Question 2. Tell Me Who Is A Power Plant Operator?

    Answer :

    A power plant operator is a person who operates a power plant. He has got to be good at the technical skills of using the power plant and must be equally talented in distributing the work to the other workers who are working with the power plant.

  • Boilermaker Interview Questions

  • Question 3. Tell Me When Is The Auto-relight Function Activated?

    Answer :

    When ever an engine is at or below idle with the fuel control switch in RUN. FCOM 1 70.20.8

  • Question 4. Tell Me What Can You Do To Drive The Blades Of The Turbine Faster And Preventing The Damage Of The Blades?

    Answer :

    Steam should be heated to the temperature it is before making it to enter the turbine because superheated steam produces a lot of energy and also prevents the blades from rusting or damaging.

  • TurboGears Tutorial

  • Question 5. Tell Me What Things Are Missing From A Natural Gas Power Plant To A Coal Power Plant?

    Answer :

    CHP & stock yard, crushers, coal conveyors, wet or dry ash disposal, ash slurry disposal units, ash pond, LDO HFO oil elevations.

  • Maintenance and Manufacturing Interview Questions

  • Question 6. Explain What Are The Primary Engine Parameters Displayed On Eicas?

    Answer :

    EPR, N1 and EGT. FCOM 1 70.20.1

  • Question 7. Explain When Is A Crossbleed Start Indication Displayed Next To The N3 Indication?

    Answer :

    If the airspeed is below that recommended for a windmilling start. FCOM 1 70.20.7

  • Power Plant Project Interview Questions

  • Question 8. Do You Know What Are The Secondary Engine Parameters?

    Answer :

    N2, N3, fuel flow, oil pressure, oil temperature, oil quantity and engine vibration. FCOM 1 70.20.1

  • Question 9. Do You Know How Many Ignitors Are Used For In Flight Starting?

    Answer :

    Dual ignitors are always used for in flight starts. FCOM 1 70.20.8

  • Aircraft Maintenance Interview Questions

  • Question 10. Tell Me Have You Ever Come Across A Situation When The Plant Went Into Some Technical Issues, How Did You Manage That?

    Answer :

    Technical issues are very common in a plant, give an example from your past experience where you successfully managed to overcome a technical issue.

  • Question 11. Tell Me After The Production Of Electricity, Why Do We Increase The Voltage Before Sending It To The Grid?

    Answer :

    To avoid the transmission losses.

  • Thermal Power Plant Interview Questions

  • Question 12. Tell Me Which Eicas Message Indicates That Actual Thrust Is Significantly Less Than The Commanded Thrust?

    Answer :

    ENG THRUST (L or R). FCOM 1 70.20.16

  • Boilermaker Interview Questions

  • Question 13. Tell Me What Is The Amount Of Energy Out Of The Total Energy Produced That Is Taken Away By The Boiler Feed Pump?

    Answer :

    A boiler feed pump takes away one third part of the energy generated by the power plant.

  • Question 14. A Grate, In A Boiler, Is A Place In The Combustion Chamber Upon Which Fuel (wood Or Coal) Is Burnt.

    Answer :

    True

  • Question 15. Explain What Will You Do When Your Timed Schedule Or Jobs Assigned To The Plant Fail To Meet Due To Some Unforeseen Forecast Conditions?

    Answer :

    This happens generally on every other day in this profession, but the key is not to stay back but move on. I will take some preventive measures to avoid loss of resources.

  • Steam Turbine Interview Questions

  • Question 16. In Water Tube Boilers Are?

    Answer :

    water passes through the tubes which are surrounded by flames and hot gases

  • Question 17. Explain And Convince Me That You Can Adapt To A Wide Variety Of People, Situations And Environments?

    Answer :

    Swithching from oil to propane.

  • HVAC Interview Questions

  • Question 18. Do You Know And Can You Comment Why Some Cooling Towers Are 300 Feet Tall And Others Are Like 30×30 Cubicle On Top Of A Building?

    Answer :

    It depends on the type of plant and the application the tower has to deal with it.

  • Maintenance and Manufacturing Interview Questions

  • Question 19. Tell Me Which Rotor Vibration Is Most Likely To Cause Tactile Vibration?

    Answer :

    N1. FCOM 1 70.2016

  • Question 20. Explain Why Is A Block Of Coal Crushed Into Powder Before Burn?

    Answer :

    A block of coal takes a lot of time to burn and give out the energy, but the powdered coal burns uniformly faster and since it is in its powdered form the entire coal burns and there is no waste of coal which leads in achieving greater calorific value.

  • Steam Boilers Interview Questions

  • Question 21. Do You Know What Is Lock Out Tag Out?

    Answer :

    It is a procedure that is used for the protection of the workers and the equipments during the maintenance or repair of the power plant.

  • Question 22. Explain When Will The Engine Fail Message Appear On The Pfd?

    Answer :

    If actual thrust is less than commanded thrust during takeoff with airspeed between 65kts and V1-6kts. FCOM 1 70.20.16

  • Question 23. Tell Me What Do You Feel Is An Acceptable Work Attendance Record?

    Answer :

    Safety driven and self directed, I can and do work with minimal supervision and always put my plant and co- workers safety above all else.

  • TurboGears Interview Questions

  • Question 24. The Object Of Producing Draught In A Boiler Is?

    Answer :

    1. to provide an adequate supply of air for the fuel combustion
    2. to exhaust the gases of combustion from the combustion chamber
    3. to discharge the gases of combustion to the atmosphere through the chimney
  • Power Plant Project Interview Questions

  • Question 25. Explain What Is The Difference Between An Induced Draft And Forced Draft?

    Answer :

    Forced draft installed to force the air inside the plant while the induced draft fetches and pulls the air inside the air.

  • Question 26. Explain How Important Is Safety To You?

    Answer :

    Safety in this profession is very important for every worker working inside the plant. A small mistake can lead to a big hazard and hence every minor chance of a mistake should be taken seriously.

  • Wind Turbine Interview Questions

  • Question 27. Explain The Abilities You Have In Order To Work With Us As A Boiler Operator?

    Answer :

    I’m familiar with the boiler operation, I was trained to fix and install boiler. I am a good trouble shooter and a good operator.

  • Aircraft Maintenance Interview Questions