50+ TOP Aptitude Interview Questions and Answers [UPDATED]

  • Question: With Just Six Weights And A Balance Scale, You Can Weigh Any Unit Number Of Kgs From 1 To 364. What Could Be The Six Weights?

    Answer :

    The six weights will be 1 kg, 3kg,9kg, 27kg, 81 kg, and 243kg.for instance to weigh 2kg= 3kg-1kg…and so on for all the weights.

  • Question: With 4/5 Full Tank Vehicle Travels 12 Miles, With 1/3 Full Tank How Much Distance Travels?

    Answer :

    4/5 full tank= 12 miles.
    1 full tank= 12/(4/5).
    1/3 full tank= 12/(4/5)*(1/3)= 5 miles.

  • Question: What Is The Probability Of Getting 2 Prime Nos. From 1 To 20?

    Answer :

    Given that there are 8 Prime Numbers under 20, and if the limit is only random numbers under 20 then there is a 40% chance of getting a prime number.

  • Question: Three Numbers Are Selected At Random Without Replacement From N Number,what Is The Probability That The First Number Drawn Will Be The Smallest And The Second Is The Largest?

    Answer :

    1C1*1C(N-1)*1C(N-2)/3C(N-3)

  • Question: There Are 76 Persons. 53 Can Read Hindu,46 Can Read Times,39 Can Read Deccan And 15 Can Read All.if 22 Can Read Hindu And Deccan And 23 Can Read Deccan And Times Then What Is The Number Of Persons Who Read Only Times And Hindu?

    Answer :

    No it must be 16

    Since H+D=22 
    T+D=23 
    ALL=15 
    then 76=22+23+15+(H+T) 
    H+T=76-60=16.

  • Question: There Are 3 Sections With 5 Questions Each. If Three Questions Are Selected From Each Section, Then In How Many Ways This Selection Can Be Done?

    Answer :

    If there are 5 questions, and only 3 question are slected, that is 10 different possible combinations. There 3 section, and with each section having 10 possible combinations, give 1000 different possible combinations.

  • Question: The It Giant Tirnop Has Recently Crossed A Head Count Of 150000 And Earnings Of $7 Billion. As One Of The Forerunners In The Technology Front, Tirnop Continues To Lead The Way In Products And Services In India. At Tirnop, All Programmers Are Equal In Every Respect. They Receive Identical Salaries Ans Also Write Code At The Same Rate.suppose 12 Such Programmers Take 12 Minutes To Write 12 Lines Of Code In Total. How Long Will It Take 72 Programmers To Write 72 Lines Of Code In Total?

    Answer :

    The formula for this question is M1*D1*W2=M2*D2*W1.

    So putting all these values we get the answer to be 12 minutes.

  • Question: The Cost Of 17 Apples, 9 Oranges , 13 Bananas Is Rs 130 , Whereas Cost Of 13 Oranges, 7 Apples And 10 Bananas Is Rs 100. Find The Cost Of 1 Apple , 1 Banana And 1 Orange Put Together?

    Answer :

    Rs 10

  • Question: The Citizens Of Planet Nigiet Are 8 Fingered And Have Thus Developed Their Decimal System In Base 8. A Certain Street In Nigiet Contains 1000 (in Base 8 Buildings Numbered 1 To 1000. How Many 3s Are Used In Numbering These Buildings? The Citizens Of Planet Nigiet Are 8 Fingered And Have Thus Developed Their Decimal System In Base 8. Acertain Street In Nigiet Contains 1000 (in Base 8 Buildings Numbered 1 To 1000. How Many 3s Are Used In Numbering These Buildings?

    Answer :

    300 in the nigiets base 8
    192 in the base 10 for us ….
    The answer is total of 192 (base 10)

  • Question: Suppose A Train Passes Two Cars Moving In The Direction At 45km/hr And 50km/hr In 36 Sec And 54 Sec Respectively. What Is The Length Of The Train?

    Answer :

    Train crossed the car with less speed in less time and the car with high speed in more time.i.e train and two cars going in the same direction.

    hence 1st car

    L/((S-45)*5/18)=36 i.e L=10S-450

    similarly for 2nd car

    L=15S-750

    BY solving these two equations we get length of the train L=150mtrs

  • Question: Rita Puts 9 Pairs Of Black Socks And 8 Pairs Of White Socks In A Drawer. She Takes 3 Socks. What Is The Probability That We Get A Pair Of Black Socks?

    Answer :

    among 3 socks she has to choose 2 black socks from 9 pair(=18) of black socks, that can be done in 18C2 ways. and the third sock can be chosen from among the remaining socks that can be done in ((8+9-1)x2 )C 1 ways i.e. in 32 ways.

    ans. 32 X 18C2.

  • Question: One Monkey Climbs 6 Mts And Fall 3 Mts In Alternate Minutes Then Time Taken To Climb A Tree 60 Meters High?

    Answer :

    it will take 38mins to reach 60meters. 
    at 39th min it will b back at 57meters and again at 40th min it will be back at 60meters.

  • Question: One Man Or Two Women Or Three Boys Can Do A Work In 44 Days Then One Man, One Women And One Boy Together Can Finish The Same Work In —- Days?

    Answer :

    Exactly 24 days… 

    1 man do 1/44 job per day.

    2 woman do 1/44 job per day.

    3 children do 1/44 job per day.

    so 

    1man , 1 woman , 1 child.

    1/44+1/88+1/132 job per day 

    so 11/264 = 1/t where t is the time taken.

    now 264/11 = 24 = t

  • Question: In How Many Ways Can A Lock Be Opened If That Lock Has Three Digit Number Lock If I) The Last Digit Is 9 Ii) And Sum Of The First Two Digits Is Less Than Or Equal To The Last Digit

    Answer :

    our number is xy9 

    now if x is 0 then y has 10 options 

    now if x is 1 then y has 9 options (except 9) 
    now if x is 2 then y has 8 options (except 9 and 8) 


    now if x is 9 then y has 1 option (that is 0)

  • Question: In A Theatre The Ratio Of Car & Two Wheeler Is 1:8. Total Number Of Lyres Are 100. Find How Many Are Cars And How Many Are Two Wheelers?

    Answer :

    car/2wheeler=1/8,suppose car be X & 2wheeler be Y.

    X/Y=1/8; Y=8X also there r 4 tyre in 1 car & 2 tyre in 1 two wheeler ;

    therefore 4X + 2Y=100

    Solving these 2 eq. X=5 & Y=40.

  • Question: In A Right-angled Triangle, The Square Of The Hypotenuse Is Twice The Product Of The Other Two Sides. Then One Of The Acute Angles Of The Triangle Is…

    Answer :

    3 sides are p,q, sqrt(2pq).

    now if it is sright-angle then 2pq=p^2+q^2;

    cos(angle)=sqrt(p/2q);

    sin(angle)=sqrt(q/2p);

    So sin(2*angle)=2*sin(angle)*cos(angle);

    sin(2*angle)=1;

    So angle=45;

  • Question: Iin Pure Milk If 20% Replaced By Water And In This Again 20% Is Replaced By Water And Again 20% Is Replaced By Water Then What Is The Proportion Of Milk In That Mixture?

    Answer :

    100-20%=80% ; 80-20%=64 ; 64-20%= 51.2%

  • Question: If There Are 2 Wheelers And 4 Wheelers Parked In A School Located At The Heart Of The City, Find The Number Of 4 Wheelers Parked There If There Were 58 Wheels Are Parked There?

    Answer :

    we check according to the answers for eg. 14×4=56 and 1×2=2 then also total 58 wheel thus 14 is the max no of 4 wheelers.
    But less than 14 also possible so goes through the option.

  • Question: If (a + 3)^2 = 9 And (b + 4)^2 = 25 Then What Is The Min Value For A And B?

    Answer :

    If A=0 And B=1 then both equation are satisfied….

  • Question: I Will Come Thrice In A Minute, Twice In An Hour And Once In A Day.. Who Am I?

    Answer :

    A,E,I,O,U is the Answer.

  • Question: How Many Of These Smaller Cubes Will Have Only One Side Of Their Sides Painted?

    Answer :

    only those smaller cubes that do not touch the edges of the 4cm cube will have only one side painted, thus:

    – 54 smaller cubes have only one side painted

    – 36 smaller cubes have two sides painted

    – 8 smaller cubes have three sides painted

  • Question: How Can A Cake(circular) Be Cut Into 8 Pieces By Making Just 3 Cuts?

    Answer :

    Make two cuts to divide the cake into 4 (cutting on the diameter of a circular cake, the cuts perpendicular to each other). Now, place the 4 sectors of the cake one over the other. Make a cut such that the cut goes throw the centre cutting each of the cake sectors into half. So now we have done 3 cuts. Each sector is cut into two so 4*2=8.

  • Question: Form 8 Digit Numbers By Using 1,2,3,4,5 With Repetition Allowed And Must Be Divisible By 4?

    Answer :

    There are 78125 8 digit numbers form from the numbers 1, 2, 3, 4, and 5 that are evenly divisionable by 4. I think thats just a few too many than could be listed here.

  • Question: Entry Ticket To An Exhibition Ranges From 1p To 7p. You Need To Provide Exact Change At The Counter. You Have 7p Coin. In How Many Parts Will You Divide 7p So That You Will Provide The Exact Change Required And Carry As Less Coins As Possible?

    Answer :

    3

    Divide the 7p into 1p, 2p, and 4p.

    1p = 1p

    2p = 2p

    3p = 1p + 2p

    4p = 4p

    5p = 4p + 1p

    6p = 4p + 2p

    7p = 4p + 2p + 1p

  • Question: Each Of The Followed Paired Numbers Have A Relationship That’s The Same For All Of The Paired Numbers. What Is The Missing Number? {4, 100} {7, 111} {8, 1000} {1, 1} {12, 1100} {2, ?}

    Answer :

    (8, 1000) (2^3, 10^3)

    (4, 100) (2^ 2, 10^2)

    (1,1)( 2^0, 10^0)

    (2,?)( 2^1, 10^1)

  • Question: Cube Has Colors Blue, Red ,yellow Each On Two Opposite Sides. Cube Is Divided Into “32 Small Cubes And 4 Large Cubes”. Question: How Many Cubes (on 36 Cubes) Have Blue At Least One Side. How Many Cubes Have Colors On Two Sides?

    Answer :

    If you paint the cube such that:

    • Blue and Blue are on opposite sides
    • Red and Red are on opposite side
    • Yellow and Yellow are on opposite side
    • And, since the question didnt state where the 32 smaller could be, Im placing the 32 smaller cubes on the sides with Blue paint.
    • Thus: 32 cubes have Blue on at least one side.
    • 20 cubes have have colors on two sides.
  • Question: A, B, C, D Went To A Hotel And Planned To Share The Bill Equally. But Afterwards They Changed Their Plan And To Pay Proportional To Consumption A Paid 240, B & C Paid Equally, D Paid Only Half The Amount That He Should Have Paid Based On The First Plan. What Is The Amount Paid By B?

    Answer :

    ans -160

    jus suppose 1st plan all paid x rs means individually x/4
    2nd plan
    x eqals= 240+x/4+x/4+x/8
    solving x equals 640
    so
    paid by B is x/4
    160

  • Question: A, B And C Starts From A Point On A Circle. A And B Goes Clockwise And C Anticlockwise. A Meets C After 88s B Meets C After 110s. After How Many Seconds A Meets B?

    Answer :

    440s

    Let velocity of A,B and C be a,b,c resp.
    2(pi)r/88 = a+c
    2(pi)r/110 = b+c
    we have to find 2(pi)r/a-b

    Ans: 440

  • Question: A Solid Cube Is Painted Black On Two Of Its Opposite Faces And Is Cut Into 343 Pieces. How Many Small Pieces Have No Paint?

    Answer :

    245 pieces have no color on them,98 pieces have black on one side.

  • Question: A Number When Divided By D Leaves A Remainder Of 8 And When Divided By 3d Leaves A Remainder Of 21. What Is The Remainder Left, When Twice The Number Is Divided By 3d?

    Answer :

    Ans: 3

    When the number is divided by 3D we got 21. Means the number itself is 21 and 3D >21.

    when 21/D, remainder is 8.

    So D = 21-8 =13.

    now (21*2)/(13*3), Remainder is 3.

  • Question: A No. Of Cats Got Together And Decided To Kill Between Them 99919 Mice. Every Cat Kills Equal No. Of Mice. Write A Program To Find No. Of Cats?

    Answer :

    No. of Cats: 163, 613, or 99919
    declare
    — Local variables here
    i integer;
    begin
    — Test statements here
    for i in 1..99919 loop
    if mod(99919,i) = 0 then
    dbms_output.put_line (i);
    end if;
    end loop;
    end;

  • Question: A Motor Cycle Stunts Man Belonging To A Fair, Rides Over The With Vertical Walls Of A Circular Well At An Average Speed Of 54 Kph For 5 Minutes. If The Radius Of The Well Is 5 Meters Then The Distance Travelled Is :

    Answer :

     4.5 kms

    54 kilometers per hours = 54000 meters per hour
    54000 meters / 60 minutes = 900 meters per minute
    900 meters * 5 minutes of traveling time = 4500 meters travel
    4500 meters = 4.5 kilometers traveled in 5 minutes

  • Question: A Flight Takes Off At 2 A.m From North East Direction And Travels For 11 Hours To Reach The Destination, Which Is In North West Direction. Given The Latitude And Longitude Of Source And Destination. Find The Local Time Of Destination When The Flight Reaches There?

    Answer :

    The ans is 4AM.

    The distance among their is (60+60)=120,
    4*120=480…
    THEN V HAV TO CONVERT HRS..480/60=8HRS
    10-8=2HRS
    IT STARTS 2AM SO 2+2=4AM.

  • Question: A Cube Has A Side Of 4cm.b The Cube Is Painted Red On All Six Side. This Cube Is Then Cut Into 125 Smaller Cubes. How Many Of These Smaller Cubes Will Have Only One Side Of Their Sides Painted?

    Answer :

    The 4cm cube is divide into 125 smaller cubes:

    that means that the 4cm cube = 5 smaller cubes in height, width, and depth 

    Also, given that the 4cm is painted red on all six side:

    • only those smaller cubes that touch no outer surface will be free of red paint,
    • 27 smaller cubes have no red paint on them.
    • 98 smaller cubes have some red paint on them.
  • Question: 9,18,21,25,20, What Is The Next Number In The Above Sequence?

    Answer :

    ans= 25

    bcoz, 3*3=9

    3*6=18

    3*7=21

    5*5=25

    5*4=20

    so like(3*6 and 3*7 it will be 5*4 and 5*5 mens increment by 1)

  • Question: 1/3+1/5+1/x=1/8 , Find X?

    Answer :

    1/3+1/5+1/x=1/8

    solution:

    1/3+1/5-1/8=1/x

    40+24-15 =1/x

    120

    49/120=1/x

    x=120/49

    or

    x=2 22/49 in fraction

  • Question: (loga)^2-(logb)^2 =?

    Answer :

    (log a + log b)(log a- log b) =log ab . log a/b

  • Question: (1- 1/6) (1-1/7)…. (1- (1/ (n+4))) (1-(1/ (n+5))) = ?

    Answer :

    =(5/6)*(6/7)*(7/8)*…((n+3)/(n+4))*((n+4)/(n+5))
    =5/n+5

  • Aptitude Questions and Answers for Interview

    Preparing for Aptitude job interview and whether you’re experienced or fresher & don’t know what kind of questions will be asked in Aptitude interview, then go through the above 50+ Top Aptitude Interview Questions and Answers to crack your job interview.